1

Beleef het zelf: Film, circus, kunst en muziek op het fort

Fortenfestival: voor elk wat wils Redactioneel door

archief oud artikel 8 september 2014 Toerisme Gorinchem, Zuid-Holland De Nederlandse waterlinies zijn het decor van het Fortenfestival! Geniet hier voorafgaand en tijdens het Open Monumentenweekend van films, circus, kunst en muziek. Er wordt bijvoorbeeld een openluchtbioscoop ingericht met bijzondere films. Ook op forten die normaal gesproken niet zijn opengesteld, kun je een kijkje nemen.

Fortenfestival

Kijk een film in de buitenbioscoop

Op een aantal locaties wordt een buitenbioscoop ingericht met levensgrote schermen. Als rond 20:00 uur de zon is ondergegaan, zak je hier onderuit in het gras of op een terras. Hapje en drankje erbij en geniet van een bijzondere film met het fort als decor.
  • Zaterdag 6 september bij Kunstfort bij Vijfhuizen: art-cinema-films en (Hollywood)klassiekers. Schuif vanaf 20:15 uur aan met zelf meegebrachte versnaperingen, kleedjes en strandstoeltjes.
  • Woensdag 10 september bij Fort Honswijk in Houten: Silver Linings Playbook vanaf 20:30 uur. Eerst is er om 19:00 uur een barbecue. Download de flyer.
  • Vrijdag 12 september in de boomgaard van Plattelandwinkel de Achterdijk in Bunnik: de documentaire De Nieuwe Wildernis, samen met een streekbuffet uit de Kromme Rijnstreek. Proef tussen 19:00 uur en 22:00 uur de lekkerste hapjes. Hier ontdek je ook een bijzonder natuurgebied: de Oostvaardersplassen. Bestel jouw kaarten!
  • Vrijdag 12 september op de Grote Markt in Gorinchem: Oscarwinnaar Intouchables, vanaf 21:00 uur. Gratis toegang.

Bezoek kunst en tentoonstellingen

  • Op Forteiland Pampus in Muiden is dagelijks de tentoonstelling Vondsten uit de Vecht te zien, een expositie die door de Vechtstreek reist. Bezoek je Pampus? Dan kun je de archeologische vondsten gratis bekijken.
  • Zaterdag 6 september wordt in Naarden het festival Uit de kunst gehouden, met kunst in de vesting en in het Vestingmuseum. Er zijn workshops, diners, tentoonstellingen en wijnproeverijen.
  • Ook bij Fort Nieuwersluis kun je terecht voor kunst: in alle weekenden van september is er een fototentoonstelling over de Hollandse Waterlinie. Open van 10:00 uur tot 17:00 uur.
  • Op Fort aan de Klop in Utrecht kun je ook heerlijk eten, maar daarnaast is er meer te ontdekken over bunkers in de tentoonstelling Type P op de voorgrond. Dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur.
  • KunstFort Asperen in Acquoy staat ook bol van de kunst: er zijn rondleidingen, activiteiten voor kinderen, een workshop steen bewerken en drie exposities.
  • Vrijdag 12 tot en met zondag 14 september is de Ringbiënnale rondom Kunstfort bij Vijfhuizen. Ontdek bijzondere en verborgen plekken, proef de historie van Haarlemmermeer en hoor verrassende verhalen van pioniers en bewoners.

Muziek op het fort

  • C-Fordt Maarsseveen in Maarssen is beide weekenden geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. Er zijn rondleidingen, knutselworkshops en optredens van bandjes.
  • Op Fort Vuren geniet je zondagmiddag 7 september van een optreden van Jolie Coeur. Een geweldige middag, met Franse kaas, wijn en olijven.
  • Zondagmiddag 14 september geeft Big Band Utrecht een swingende stoomcursus 'Big Band' in Werk aan het Spoel in Culemborg.
  • Meer een liefhebber van klassieke muziek? Dividivi3 (hobo, dwarsfluit en klarinet) geeft 13 september drie optredens op Forteiland Pampus.
  • Op dezelfde dag wordt het concert Shakespeare on the river gegeven, aan boord van de veerboot Gorinchem/ Woudrichem! De opera wordt tussen 15:15 uur en 16:45 uur in delen tijdens de reguliere veerdienst uitgevoerd.
  • Fiets zondag 14 september langs de forten Vuren, Asperen en Geofort om op één van deze plekken te luisteren naar een prachtig concert: Fort Vuren, tussen 13:30 uur en 16:00 uur: Brassband Harp & Luit en het Melody Percussion Ensemble Beusichem; GeoFort, vanaf 13:00 uur: Bigband Sweet Blossom Orchestra; KunstFort Asperen, tussen 13:00 uur en 16:00 uur: Muziekvereniging Voorwaarts Rumpt en Fluitensemble Flûtes à Lek. Alle concerten zijn gratis toegankelijk.
  • Een indrukwekkende operavoorstelling neemt je zondag 14 september om 15:00 uur mee naar een wereld vol romantiek, poëzie en passie! Be there, in het Nationale Glasmuseum in Leerdam.

Bijzonder: circus en verborgen plekken

  • Van zaterdag 6 tot en met zondag 14 september geniet je 's avonds van een circussensatie op Fort Hoofdijk, de Botanische Tuinen in Utrecht. BIANCO balanceert op een dun koord tussen moderne dans, experimenteel theater, festival en concert. Je staat midden tussen de acts en wordt meegevoerd door de opzwepende klanken van de live band.
  • Ontdek het normaal voor publiek gesloten Fort Everdingen op zaterdag 13 september! Loop hier vrij rond of ga met een gids mee.
  • Deze dag kun je ook kiezen voor een Oltimertour, tussen 10:00 uur en 16:00 uur langs de vestingsteden Woerden, Oudewater, Schoonhoven, Nieuwpoort en Gorinchem. In Schoonhoven staat een lunch klaar. Een wel heel bijzondere gids vertelt u over de vestingsteden ten tijde van de Hollandse Waterlinie: niemand minder dan Prins Willem III!

Het Fortenfestival wordt gehouden van zaterdag 6 tot en met zondag 14 september. Beleef het zelf! Wat kies jij?

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 17:06:58 · Gepubliceerd: 8 september 2014 - 2042