1

Kijk in het criminele brein

Het Dolhuys Nieuws door

archief oud artikel 6 oktober 2014 Wetenschap Haarlem, Noord-Holland Word je als crimineel geboren of niet? De Italiaanse psychiater Cesare Lombroso dacht van wel. In de tentoonstelling Levenslang. Het criminele brein ontleed in Het Dolhuys hangen zijn foto's van geboren criminelen. Bezoekers staan stil bij de vraag: wat is het verschil tussen een misdadiger en mij?

Dat ieder mens een misdadiger kan worden, daar is meer dan de helft van de Nederlanders het over eens. En ook heeft bijna de helft er vertrouwen in zij weer op het rechte pad kunnen komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Dolhuys over beeldvorming over criminelen. Maar wat is het verschil tussen hen en ons? Waarom gaan zij door het lint? In de tentoonstelling Levenslang, het criminele brein ontleed laten kunstenaars hun kijk zien op misdadigers. Zo laat Annaleen Louwens met video zien wat er achter de mooi opgemaakte gezichten in de vrouwengevangenis in Albanië schuilt.

Naast Het Dolhuys herbergt Haarlem nog veel meer musea. Ontdek hier alle musea van Haarlem.
"Ieder mens kan een misdadiger worden."

De geboren crimineel

Fascinerend is het onderzoek van psychiater Cesare Lombroso (1835- 1909), die er van overtuigd was dat de geboren crimineel te herkennen is aan lichamelijke kenmerken. In Het Dolhuys ligt zijn passer waarmee hij de schedels van de boeven opmat om zijn beweringen te staven. Maar naast het onderzoek van Lombroso zien bezoekers de huidige wetenschap, aan de hand van MRI-scans. Tegenwoordig zijn de wetenschappers het eens over dat aangeboren kenmerken en omgevingsfactoren elkaar versterken.

Een spannend onderdeel voor iedere bezoeker is de gewetentest. Wanneer ga jij over de schreef?

Bezoekersinformatie

Levenslang, het criminele brein ontleed in Het Dolhuys.
Van 8 oktober 2014 tot en met 29 maart 2015.
Toegang: € 8,50 voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2014-10-07 09:46:40 · Gepubliceerd: 6 oktober 2014 - 1123