Maak kennis met de jonge Spaanse pianiste Rosalía

Beleef de betoverende Veluwe in de Edesche Concertzaal |  
Interview door

Hoe een beginnende muzikante zich onderscheidt van de rest

10 oktober 2014 Cultuur Ede, Gelderland Pianiste Rosalía Gómez Lasheras is nog maar 20 jaar, heeft haar conservatoriumstudie nog niet eens afgerond, maar wordt nu al te gast gevraagd bij belangrijke concertzalen in binnen- en buitenland. Hoe kan het dat zij er tussen de talrijke pianotalenten uitsteekt? “Je moet altijd jezelf zijn, dan ben je altijd origineel.”

Piano als solo-instrument

De piano is altijd al het belangrijkste geweest in het leven van Rosalía Gómez Lasheras. Nou ja, bijna altijd. Ze groeide op in een muzikaal gezin in Santiago de Compostella en wilde op haar vijfde gitaar spelen. “Een cool instrument”, vond ze. Maar de muziekschool vond haar te jong en dus kwam ze toch bij de piano uit. Van die keuze heeft ze nooit spijt gehad. “De piano is een instrument waar alle andere instrumenten jaloers op kunnen zijn”, vindt ze. “De piano is heel compleet, als een orkest en zangstem ineen. En het repertoire is zo groot dat je twee levens nodig hebt om het allemaal te leren kennen. De keerzijde is wel dat het een eenzaam instrument is. Je kunt niet deel uitmaken van een orkest; je wordt solist of je wordt leraar. Verder speelt bijna iedereen piano, dus de concurrentie is heel groot."

Verhuizen naar Nederland

Rosalía kreeg als kind les van een familievriend en werd later toegelaten tot het conservatorium van Santiago. Tijdens een masterclass leerde ze pianoleraar Alan Weiss kennen, via wie ze in Utrecht terechtkwam. Daar zit ze nu in het vierde jaar van haar bacheloropleiding. Verhuizen naar Nederland viel Rosalía mee, al was het als zeventienjarige wel een hele ervaring. Met reizen naar andere streken had ze weliswaar al de nodige ervaring, maar de punctualiteit, de Nederlandse keuken en de Nederlandse etenstijden waren wel even wennen. “Als Spaanse ben je daarin toch heel mediterraans...”

Winnaar Young Pianist Foundation Concours

Waar de meeste muziektalenten pas na hun opleiding aan de bak komen (en vaak met moeite), heeft Rosalía's carrière nu al een hoge vlucht genomen. Ze won vorig jaar de eerste prijs op het Young Pianist Foundation Concours in Amsterdam en daar vloeide het ene na het andere optreden uit voort. “Het ging heel snel”, beaamt ze. “Er zaten veel belangrijke mensen in de zaal bij de finale van die competitie, die me daarna voor concerten vroegen. Ik voel me wat dat betreft echt bevoorrecht!”

Ondanks dat haar concertschema zich meer en meer vult, wil Rosalía haar studie in Utrecht graag afmaken. “Het studeren houdt eigenlijk nooit op. Het conservatorium geeft me alle ruimte om concerten te geven. Via een scholarship heb ik een dubbel aantal uren les gekregen, zodat ik de concerten ook met mijn leraar kan voorbereiden.”

Opvallen als pianist

Er is nog een reden waarom Rosalía graag blijft studeren: origineel blijven. Want dat is de manier om er te midden van de grote massa pianotalenten uit te steken. Hoe je origineel bent? “Je moet altijd jezelf zijn, dan ben je altijd origineel”, meent ze. “Ik denk dat je jezelf goed moet kennen en nooit een repertoire moet spelen waar je je niet helemaal comfortabel bij voelt.”

Behalve dat probeert Rosalía haar 'eigen stem' te vinden in haar spel. Maar dat valt niet mee. “Het is een hele zoektocht, die soms jaren duurt. Belangrijk is denk ik dat je niet alleen maar met de piano bezig bent, maar dat je ook naar andere muziek luistert. Dat je simpelweg lééft. Zo krijg je diepgang in je muziek. Ik wil niet zeggen dat ik met mijn 20 jaar precies weet hoe het leven in elkaar zit – en als ik 80 ben, denk ik waarschijnlijk: ik wist er toen niks van – maar ik wil ook nu eerlijk piano spelen, zoals ik ben en zoals ik in het leven sta.”

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:08:05 · Gepubliceerd: 2014-10-10 11:05:04 - 560