1

Mode: van modern tot tijdloos

Dit najaar vind je mode in het museum

Museum Boijmans Van Beuningen Redactioneel door

archief oud artikel 20 oktober 2014 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Waar we bij een bijzonder modern kunstwerk ons wel eens afvragen wat we er nou eigenlijk van vinden, is dat bij mode heel anders. We vinden er allemaal wel wat van! Mooi of lelijk, mode is de kunst van alledag. Maar ook van het museum, zo blijkt opnieuw dit najaar. Bekijk de strakke pakken van James Bond of de romantische – met ruches – kleding uit Pride & Prejudice. Tip van dit najaar: bezoek één van deze modetentoonstellingen.

Smartphone opladen met je jas: Future of Fashion

ROTTERDAM - Ieder half jaar een nieuwe garderobe, is dat nodig? Hoe kunnen we kleding duurzamer maken? In de tentoonstelling The Future of Fashion is Now! in Museum Boijmans Van Beuningen denken beroemde ontwerpers na over nieuwe toepassingen. En dat die er nog volop zijn, dat wordt wel duidelijk! Zo ontwierp Pauline van Dongen een jas waarmee je onderweg je smartphone op kan laden, een stuk uit de Wearable Solar Project. Ruim vijftige internationale ontwerpers laten hun ideeën zien. Het wereldberoemde modeduo Viktor & Rolf maakten een zentuin om op te roepen tot meer spiritualiteit en onthaasting. The Future of Fashion is Now! laat mode op heel andere manier zien! En doe zelf mee tijdens een workshop. Kleding recyclen bijvoorbeeld.

The Future of Fashion is Now!.
Van 13 oktober tot en met 18 januari 2015.
Toegang: € 15,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Hello mr Darcy! Romantische mode in Gemeentemuseum

DEN HAAG - Een droom voor sommigen, het leven in de tijd van Pride & Prejudice of Downton Abbey. Ruisende japonnen, romantische ruches en fraai versierde korsetten spreken tot de verbeelding in ons leven met de eeuwige spijkerbroek. In het Gemeentemuseum Den Haag is er aan deze romantische 19e-eeuwse kleding een waanzinnige tentoonstelling gewijd. Met kledingstukken uit legendarische films als Titanic en natuurlijk Pride & Prejudice. Voor de kenners: aanschouw het witte hemd van de sexy Mr. Darcy! Behalve originele kostuums en heel veel bijpassende accessoires als korsetten en sieraden, zijn er ook hedendaagse ontwerpen te zien. Beroemde ontwerpers van nu laten zich regelmatig inspireren door het modebeeld van de 19e eeuw. In de expositie zie je het resultaat van onder meer Vivienne Westwood en Jan Taminiau. Door de bijzondere opstelling, in settings uit beroemde films, spreekt Romantische mode uit de 19e eeuw de verbeelding aan en is een dromerig momentje voor iedere bezoeker weggelegd.

Romantische mode uit de 19e eeuw.
Van 11 oktober 2014 tot en met 1 maart 2015.
Toegang: € 17,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Strakke pakken van James Bond in Kunsthal

ROTTERDAM - Een hele andere held dan Mr. Darcy, maar minstens zo aantrekkelijk, is James Bond! Geen enkele agent of actieheld kan tippen aan de populariteit van deze filmheld. Met 'Bond, James Bond' maakte hij zich in een oogwenk onvergetelijk. Maar behalve deze krachtige introductie en zijn 'Shaken not stirred', is er meer wat James Bond echt James Bond maakt. Zijn strakke kostuums, zijn imposante auto's, gevuld met honderden wonderlijke gadgets spreken minstens zo tot de verbeelding. De Kunsthal Rotterdam dompelt bezoekers met de tentoonstelling James Bond, Designing 007. Fifty Years of Bond Style onder in een multimediale beleving, waar het complete Bond-decor voorbij trekt. Meer dan 500 gadgets, kostuums, iconische autos en grafische ontwerpen geven de fans het gevoel voor even echt naast de beroemdheid te staan.

James Bond, Designing 007. Fifty Years of Bond Style.
Van 12 oktober 2014 tot en met 8 februari 2015.
Toegang: € 11,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen. Kinderen tot en met 5 jaar gratis.

Stijlicoon pur sang: Grace Kelly

APELDOORN - Haar leven was een sprookje, waar veel mensen maar niet genoeg van konden krijgen. De beroemde filmster die een leven in Hollywood inruilde voor haar een leven met haar droomprins. Grace Kelly wist de ogen op zich te vestigen door haar schoonheid en talenten. En zelfs jaren na haar dood blijft ze inspireren en aantrekken, zo blijkt uit het succes van de tentoonstelling Grace Kelly, prinses en stijlicoon op Paleis Het Loo. Al 150.000 mensen bekeken de jurken en schitterende juwelen van Princess Grace en stonden stil bij de vele filmbeelden en video's. Een tentoonstelling voor de bewonderaars van Grace Kelly, maar ook voor iedereen die van mode houdt. Want de stijl van Grace Kelly is tijdloos.

Grace Kelly, prinses en stijlicoon.
Van 5 juni 2014 tot en met 4 januari 2015.
Toegang: € 17,50 voor volwassenen en € 8,- voor kinderen. Kinderen tot 4 jaar gratis.

Nog meer modetentoonstellingen

  • Het Centraal Museum Utrecht vroeg designer Piet Paris de mooiste stukken uit de grote collectie te kiezen. Hiermee maakte de eigenzinnige kunstenaar een musical gevuld met mode, waarin twee zussen met een uiteenlopende smaak centraal staan. Welke is jouw favoriet? Te zien tot en met 30 november.
  • Ontwerpster Marga Weimans is één om in de gaten te houden, vindt het Groninger Museum. Maak kennis met dit opvallende talent in haar eerste solotentoonstelling in het museum. Te zien tot en met 23 november 2014.
  • Droom je van jouw grote dag? Of ben je simpelweg gek van trouwjurken? Ga dan naar het Rijksmuseum Amsterdam om bruidsjaponnen van weleer te bewonderen. Te zien tot en met 31 december 2014.

Laatst gewijzigd: 2016-11-22 11:43:53 · Gepubliceerd: 20 oktober 2014 - 1108