Mooiste illustraties uit de boeken

Letterkundig Museum - Kinderboekenmuseum | Nieuws door

Letterkundig Museum en Museum Meermanno eren de illustratoren

15 januari 2015 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Het zijn ware kunstwerkjes die je met regelmatig tegenkomt in Nederlandse boeken. De illustratoren van eigen bodem die een prachtige wereld voor de ogen van de lezers tevoorschijn toveren. Fiep Westendorp, Anton Pieck, Thé Tjong-Khing... Wie kent ze niet? Museum Meermanno en het Letterkundig Museum slaan de bladzijdes voor je om en laten de mooiste platen zien.

Foto 1. Aankondiging van beide tentoonstelling met Spaghetti van Menetti van Carl Hollander.

Het Letterkundig Museum doet geliefde kinderboeken open en laat de illustraties zien waar velen bij wegdroomden in hun kindertijd. Zeg maar 'Dag Giraf!'en bekijk de mooie illustratie bij het bekende versje van Dikkertje Dap en loop langs de boekomslagen van Cissy van Marxveldt. De tentoonstelling Van Arendsoog tot Wiplala haalt legendarische plaatjes uit de oude doos. Jeugdhelden als Arendsoog en de scheepsjongens van Bontekoe halen vast herinneringen boven!

Beeld bij het verhaal en kunst op zich

Voor de Tweede Wereldoorlog waren illustraties in romans heel gewoon, maar nu zie je dat bijna niet meer terug. Dat is één ding wat duidelijk is door het boek De verbeelders van Saskia de Bodt. Museum Meermanno laat net als dit boek zien hoe de boekillustraties door de twintigste eeuw heen veranderden. Als beeld bij het verhaal tot een kunstvorm op zich. De expositie laat werk van bekende illustratoren als Anton Pieck en Cornelis Jetses zien, maar ook dat van minder bekende tekenaars als Sijtje Aafjes.

Beide tentoonstellingen zijn niet geschikt voor kinderen. Ze zijn interessant voor volwassenen die hun hart op kunnen halen op prachtige oude en nieuwe, bekende en onbekende illustraties voor kinderboeken en voor boeken voor volwassenen.

Bezoekersinformatie

De verbeelders en Van Arendsoog tot Wiplala zijn beide te zien van 17 januari tot en met 17 mei 2015.
Toegang: € 9,50 voor Museum Meermanno en € 8,50 voor het Letterkundig Museum.

De verbeelders: het werk van illustratoren

De aanleiding van de tentoonstelling De verbeelders is het gelijknamige boek van Saskia de Bodt. Zij maakte een overzichtswerk van de illustratoren van de twintigste eeuw. Werk van kunstenaars! Moderne kunstenaars als Johan Fabricius en M.C. Escher illustreerden ook een aantal boeken. En wie kent Dick Bruna, Fiep Westendorp en Thé Tjong-Khing niet? Zij zetten de toon voor de illustratoren van nu. Bekijk De verbeelders van Saskia de Bodt of lees dit artikel van Vrij Nederland over het boek.
Foto 2. Daar heb je Arendsoog! (c) Herry Behrens
Foto 3. Wie kent de omslagen nog van de boeken van Cissy van Marxveldt? Illustratie van Hans Borrebach.
Foto 4. De tentoonstelling naar aanleiding van het boek De verbeelders van Saskia de Bodt. Illustratie van Friso Henstra.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-01-19 09:58:56 · Gepubliceerd: 2015-01-15 17:17:39 - 704