2015: het jaar van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh-jaar in Nederland

Bekijk het Van Gogh-dossier Redactioneel door
Foto 1. Links: Van Gogh, zelfportret als een artiest. Foto: Museumweb, Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons. Rechts: Amandelbloesem (detail) door Vincent van Gogh (1890). Foto: Flickr/Taina B CC BY-SA 2.0.

archief oud artikel 24 februari 2015 Cultuur Landelijk Ontmoet Vincent van Gogh in 2015! De man achter de vermaarde penseelstreken die De aardappeleters, Caféterras bij nacht (Place du Forum) en Zonnebloemen creëerden. De man die tijdens zijn leven weinig erkenning kreeg voor wat hij maakte, maar tegenwoordig bekend staat als een van de grootste schilder uit de negentiende eeuw. Het is 125 jaar geleden dat hij overleed en daarom is 2015 uitgeroepen tot Vincent van Gogh-jaar. In heel Nederland zijn tal van activiteiten rond het thema '125 jaar inspiratie', DagjeWeg.NL geeft een overzicht met het dossier 2015: Jaar van Van Gogh.

Twaalf ambachten, dertien ongelukken. Als die uitspraak op iemand van toepassing is dan wel op Vincent van Gogh, zo lijkt het. De carrière van de meesterschilder is op zijn minst opmerkelijk te noemen, daar hij nogal eens van baan en studierichting wisselt. Daarbij heeft hij geregeld te kampen met depressies. Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste schilders van de negentiende eeuw, maar ontving tijdens zijn leven geen erkenning. In zijn hele leven verkocht hij naar alle waarschijnlijkheid slechts één schilderij! Honderdvijfentwintig jaar na zijn dood brengt Nederland hem dan eindelijk de eer die hem toekomt. 2015 is het Jaar van Van Gogh!

Van Gogh als inspirator bij Het Noordbrabants Museum

DEN BOSCH - Van Gogh is geboren en getogen in Brabant en als je dan bedenkt dat hij in binnen- en buitenland groot wordt geëerd; dan kan Het Noordbrabants Museum natuurlijk niet achterblijven. Tot en met zondag 17 mei vind je hier Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth. Krijg een beeld bij alle belangrijke ontwikkelingen in de moderne kunst, maar neem ook zeker een kijkje bij David Hockney. De Engelse landschapsschilder (Bradford, 1937) was groot fan van Van Gogh, wat goed te zien is in zijn schilderijen.

Van Gogh & Co in het Kröller-Müller Museum

OTTERLO - Meer dan vijftig werken van Van Gogh uit verschillende periodes hangen bij Van Gogh & Co. Dwars door de collectie van het Kröller-Müller Museum tot en met zondag 27 september. Vergelijk Van Gogh's werk met voorgangers, tijdgenoten en navolgers, want ook werken van kunstenaars als Jan Toorop, Paul Cézanne en Bart van der Leck hangen er. In een apart hoekje hangen eerbetonen aan Van Gogh, zoals een beeld van Van Gogh gemaakt door Joseph Mendes da Costa en een gepassioineerde hommage aan de meesterschilder door Vilmos Huszár.

Verwacht bij Van Gogh Museum: Edvard Munch en nieuw licht

AMSTERDAM - Als je Van Gogh gedenkt, dan is er één museum waar je niet omheen kunt: het Van Gogh Museum heeft niet alleen de meeste werken van Van Gogh, maar presenteert in het najaar van 2015 ook nog eens twee bijzondere tentoonstellingen. Vanaf vrijdag 25 september ontdek je de opvallende parallellen tussen Vincent van Gogh en Edvard Munch en vanaf zaterdag 28 november werpt het museum een nieuw licht op de bestaande Van Gogh-collectie, waarbij het verhaal van Van Goghs leven en ontwikkeling tot grootste kunstenaar ooit centraal staat.

Tipperdetiptip: beleef Van Gogh in muziek! Wist je dat hij een groot muziekliefhebber was? De Edesche Concertzaal viert '125 jaar inspiratie' met de serie Van Gogh in muziek!
Foto 2. Ontmoet Vincent van Gogh in 2015!
Foto 3. De tentoonstelling Design uit het land van de aardappeleters is gebaseerd op dit schilderij: De aardappeleters door Vincent van Gogh. Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.

Laatst gewijzigd: 2015-09-24 11:57:23 · Gepubliceerd: 2015-02-17 12:50:50 - 1148