Vier Chinees Nieuwjaar in Amsterdam of Den Haag

Meer uittips voor in de voorjaarsvakantie |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Gelukkig (Nieuw)Jaar van de Geit!

18 februari 2015 Cultuur Het belangrijkste feest in de Chinese cultuur staat voor de deur: het Chinese Nieuwjaar! Vier een feestje mee in het Chinatown van Den Haag of Amsterdam en laat je verwonderen door dit kleurrijke geheel.

Foto 1. Vier Chinees Nieuwjaar! Foto: Flickr/André Meyer-Vitali

DEN HAAG - Het Chinees Nieuwjaar wordt in Den Haag groots gevierd in het centrum. Op zaterdag 21 februari is het de hele dag feest bij het stadhuis en in China Town. Met de kleurrijke draken- en leeuwendansparade, heerlijke Chinese feestmaaltijden en prachtig siervuurwerk wordt het jaar 4712 goed ingeluid.

2015: 4712 - Jaar van de Geit

Op donderdag 19 februari begint het Jaar van de Geit. De geit is het achtste dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Volgens diezelfde kalender leven we vanaf 19 februari in het jaar 4712.

AMSTERDAM - Chinatown Amsterdam barst van de uitbundigheid tijdens de Chinese jaarwisseling. Deel mee in de vreugde en geniet van de haast vergeten symbolen uit de Chinese Leeuwendans-traditie op zaterdag 21 februari. Vier de start van het Jaar van de Geit bij de Chinese Tempel op de Zeedijk, waarna de vrolijke stoet zich voortzet langs de vier windstreken van Chinatown.

ROTTERDAM - Normaal gesproken wordt het Chinees Nieuwjaar ook in Rotterdam uitbundig gevierd. Helaas heeft de organisatie het Chinees Nieuwjaarfestival van dit jaar af moeten lasten.

Waarom vieren Chinezen Nieuwjaar op een andere datum?

Hoewel China sinds 1912 de westerse kalender hanteert, is de traditionele maankalender van groot belang voor de feestdagen. De datum van het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door deze maankalender en valt altijd op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december - tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar is het Chinees Nieuwjaar op donderdag 19 februari 2015.
Foto 2. Vier Chinees Nieuwjaar in Chinatown Amsterdam! Foto: Liu He Men Kung Fu School
Foto 3. Happy 4712! Foto: Flickr/Photocapy

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-02-18 09:46:51 · Gepubliceerd: 2015-02-18 09:13:20 - 1438