Van Gogh gevangen in muziek

Beleef de betoverende Veluwe in de Edesche Concertzaal |  
Redactioneel door

Onder meer de muzieksmaak van de meesterschilder komt naar voren

24 februari 2015 Cultuur Ede, Gelderland Stel dat Van Gogh Spotify had gehad, waar luisterde hij zelf naar? En welke link hebben zijn schilderijen met muziek, bijvoorbeeld van componisten uit zijn tijd? Muziek brengt de meesterschilder dichtbij in een driedelige concertserie ter ere van het Van Gogh-jaar 2015.

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de beroemde schilder Vincent van Gogh overleed. Een gebeurtenis die internationaal wordt herdacht door musea en andere culturele instellingen tijdens het Van Gogh-jaar 2015. Zo ook op de Veluwe. Met het Kröller-Müller Museum, die één van de grootste Van Gogh-collecties bezit, is de regio tijdens dit feestelijke jaar per definitie de place to be. Maar met een speciaal programma 'De Smaak Van Gogh' is een dagje Van Gogh nog leuker! Zo staat er in de Edesche Concertzaal een serie concerten op het programma, waarin Van Gogh op een muzikale manier centraal staat.

Want hoewel Van Gogh zelf niet musiceerde wist hij de muziek van zijn tijdgenoten wel degelijk te waarderen. En er zijn zelfs allerlei interessante overeenkomsten te herkennen in zijn schilderijen en in muziek van verschillende componisten. Hij schreef zelf al: "Mijn penseel beweegt zich dan ook tussen mijn vingers als een strijkstok over een viool."

"Mijn penseel beweegt tussen mijn vingers als een strijkstok over een viool"

Van donker Nederland naar zonnig Frankrijk

Van Gogh deel I: Tijdens zijn verblijf in Nederland schilderde Van Gogh vooral donkere schilderijen, zoals één van zijn beroemdste werken ‘De aardappeleters’. Celliste Karlien Bartels en pianist Roland Aalbers legden voor het concert op zaterdag 7 maart boeiende verbanden met de muziek die Nederlandse componisten in die tijd maakten. Die zijn namelijk net zo donker als de schilderijen van Van Gogh! Daar tegenover stonden zijn veel lichtere en kleurrijke Franse schilderijen, waarin als het ware de joie-de-vivre te zien is die in muziek van veel Franse tijdgenoten hoorbaar is.

Maak Van Goghs reizen mee door beeld en geluid en lees de terugblik over het eerste Van Gogh-concert van 7 maart.

Van Goghs hart voor boeren en arbeiders

Van Gogh deel II: Vincent van Gogh had een zwak voor boeren, arbeiders en verschoppelingen van de samenleving. In het tweede concert uit de Van Gogh-serie belicht de Hongaarse pianist Klára Würtz deze betrokkenheid van Van Gogh. Ze speelt werk van van haar landgenoten Béla Bartók en Zoltán Kodály. Muziek die eveneens geïnspireerd is op het boerenleven, puur en ongepolijst.

Laat je meevoeren naar het rauwe boerenleven en bestel vast tickets voor het concert op 12 september 2015.

Van Goghs playlist. De muzieksmaak van de meester

Van Gogh deel III: Stel je voor dat Van Gogh Spotify had gehad, waar luisterde hij dan zelf naar? In zijn brieven schrijft hij regelmatig over muziek en blijkt hij een vurig bewonderaar van de muziek van Beethoven en Richard Wagner. Violiste Marlene Hemmer en pianist Jochem Geene laten op zaterdag 28 november horen door welke muziek Vincent werd geraakt en scrollen zogezegd door de playlist van Van Gogh.

Beluister Van Goghs playlist tijdens het concert op 28 november 2015. Bestel alvast tickets.

Benieuwd wat er nog meer te doen is? DagjeWeg.NL neemt je mee in het Van Gogh Jaar 2015! Bekijk een overzicht van tentoonstellingen rondom Van Gogh.
Foto 1. Vincent Van Gogh 0019 door Vincent van Gogh - Vincent van Gogh: In der Provence, R.Piper & Co, Verlag, München 1977, ISBN 3492110703. Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.
Foto 2. De aardappeleters, door Vincent van Gogh. Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.

Laatst gewijzigd: 2015-06-15 16:26:32 · Gepubliceerd: 2015-02-24 10:56:07 - 777