Dagje innoveren en spelend leren

Word een onderzoeker in het Philips Museum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Innovatieve uitjes waar het hele gezin een licht kan opsteken

12 maart 2015 Wetenschap Een dagje uit is niet per definitie alleen een dagje vermaak. Verbreed je horizon en steek een licht op in deze innovatieve musea en parken. Hier sta je aan de wieg van grote ontdekkingen en pas je zelf allerhande technieken toe. En dat is niet saai, dat is leuk!

Foto 1. Proefjes doen en experimenteren in Universiteitsmuseum Utrecht.

Navigeren op GeoFort

HERWIJNEN - De locatie van GeoFort prikkelt de leergierigheid meteen. Op een oud verdedigingswerk maakt iedereen kennis met navigatie en cartografie. Hoe dat gaat? Je gaat bijvoorbeeld met een spionagevliegtuig op zoek naar marihuanaplantages en illegale bouwwerken. Of je maakt zelf een globe. Buiten wachten meer belevenissen in het doolhof. Wie weet de weg te vinden als een zalm, door middel van geuren? En net op het moment dat je denkt dat je de weg weet, kom je in de desoriëntatietunnel terecht...

Verwondering in Universiteitsmuseum Utrecht

UTRECHT - Verwondering en bewondering wisselen elkaar af in het Universiteitsmuseum Utrecht. Hier zie je bijvoorbeeld foetussen op sterk water of allerlei vreemde voorwerpen in het Rariteitenkabinet. Maar het wordt pas echt spannend als je het Jeugdlab binnenstapt. Hier wacht de Prikkelmuur, waar je zintuigen letterlijk geprikkeld worden. Door geurtjes of door voelgaten. En wie trekt er aan de reuzentong? Brrr!

Knappe koppen in Science Centre Delft

DELFT - Op de Technische Universiteit Delft vind je de knapste koppen. Wat zij allemaal bedenken en uitvinden komt terug in Science Centre Delft. Steek zelf de handen uit de mouwen en bouw, experimenteer en ontwerp! Maak bijvoorbeeld zelf een vliegtuigvleugel of beweeg je zonder wielen. Tijdens schoolvakanties zijn er leuke activiteiten voor kinderen, waar ze zelf iets maken.Eeuwig zwevende magneten in het Teylers Museum

HAARLEM - De gekke apparaten, voorwerpen en beesten in het Teylers Museum spreken tot ieders verbeelding. Het oudste museum van Nederland is een ontdekplek waar ouders en kinderen allerlei voorwerpen op het gebied van wetenschap en techniek kunnen bewonderen. Op zondagmiddag organiseert het museum allerlei interessante familieworkshops. Laat iets eeuwig zweven door magneten of bouw een paleis als een echte architect.

Lesje over veiligheid bij PIT Almere

ALMERE - Iedere dag rukken de politie, de brandweer en de ambulances uit om mensen hun veiligheid te garanderen. Maar hoe zorg je zelf voor een veilige toestand? Bij PIT in Almere wacht een interactief lesje in veiligheid. Pas maar op, want daar staat de keuken ineens in de hens? Wie blust de brand? Jij natuurlijk! Daarna wacht een misdaadonderzoek en een testje over veiligheid in het verkeer. Leuk om te doen en handig om te weten: bijna leerzamer dan een schooldag.

Lees de reportage over PIT Expo in Almere.

Brandende gloeilampen in het Philips Museum

EINDHOVEN - Je lampje begint beslist te branden bij een bezoek aan het Philips Museum. Het kleine fabriekje waar Gerard Philips zijn eerste kooldraad, het begin van de gloeilamp, maakte, is het startpunt van een leerzame ervaring. Dit kleine fabriekje is nu een museum waar gezinnen met een iPad elkaars kennis testen door het spel Mission Eureka. Iedere deelnemer verandert plotsklaps in een echte wetenschapper, die steeds voor een nieuwe opdracht komt te staan. Wat doet röntgen en hoe werkt led-licht? Dat zijn de dingen die je spelenderwijs leert met dit spel.

Foto 2. Oefen op de skelterbaan van PIT Almere.
Foto 3. Spannende proefjes wachten in het Universiteitsmuseum Utrecht.
Foto 4. Het Philipsmuseum laat oude en nieuwe ontwikkelingen zien.
Kijk je ogen uit in het Teylers Museum. Foto: Flickr / Hans Splinter, CC BY-ND 2.0

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:22:57 · Gepubliceerd: 2015-02-26 15:42:47 - 2163