1

Teylers Museum
Teylers Museum

Teylers Museum is vernoemd naar een vermogende Haarlemse laken- en zijdefabrikant uit de achttiende eeuw, Pieter Teyler van der Hulst. De verzamelaar bepaalde in zijn testament dat zijn geld moest worden gebruikt om de kunsten en wetenschap te bevorderen. Het resultaat is dit museum, het oudste museum van Nederland.

De basis van de collectie is de grote verzameling van Teyler zelf, maar daar is nog veel meer bijgekomen in de loop der jaren. Nu kun je hier een rijke wetenschappelijke collectie bekijken en je verwonderen over mineralen, fossielen en de enorme elektriseermachine waarmee stroom werd opgewekt. En natuurlijk de kunstverzameling van het museum bewonderen. Verder zijn er elk jaar nieuwe wisseltentoonstellingen te zien.

Pieter Teylers Huis

Via de ovalen zaal kom je in het woonhuis waar Teyler tot aan zijn dood in woonde. In het helemaal gerestaureerde huis ontdek je prachtige historische interieurs, oude bouwkundige elementen die elders allang verdwenen zijn en delen die nog uit de middeleeuwen stammen. Maar ook Teylers verzameling geldkistjes en een miniatuurversie van het huis zoals het eruit zag op 8 april 1778, Teylers sterfdag. Er is zelfs een toiletpot binnenshuis, voor die tijd een grote zeldzaamheid. Ondertussen ontdek je ook wat voor persoon Pieter Teyler was.

Teylers Museum in Haarlem leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Foto: Haarlem Marketing © Kees Hageman
Foto: Haarlem Marketing © Kees Hageman