1

Dagje uit een kinderboek

Vind de held uit een kinderboek tijdens een dagje weg

Kijk in het schooltje van Dik Trom Redactioneel door
Foto 1. Varen met de Kameleon! Foto: Kameleondorp en boerderij Terherne

9 augustus 2016 bijgewerkt: 11 oktober 2018 Cultuur Landelijk Wist je dat de helden uit kinderboeken gewoon in Nederland te vinden zijn? Nostalgische helden als Hielke en Sietse en Dik Trom, maar ook getekende figuren als Kikker: je kunt er op bezoek! Met deze uitjes beleef je een dag als uit een kinderboek.

Het schooltje van Dik Trom

OOSTHUIZEN - Eén klas had het dorpsschooltje maar, waar meester Kievit lesgaf. Deze meester zorgde er wel voor dat zijn leerlingen zich netjes gedroegen, maar bedacht zelf een wel heel ondeugende leerling. Dik Trom! C. Joh. Kieviet liet deze kinderboekenheld allerlei avonturen beleven, waar veel kinderen maar geen genoeg van kregen. Wie de boeken over Dik Trom las en het het schooltje van Dik Trom bekijkt, herinnert zich vast weer hoe veldwachter Flipsen de bolle ondeugd achterna zat. In dit schooltje, waar meester Kievit vroeger echt lesgaf, kunnen bezoekers in de banken zitten en rondkijken in het, met oude gaslampen, potkachel en schoolborden ingerichte, klaslokaal. En net als toen, schrijven met een kroontjespen of met een griffel op een lei. En als klap op de vuurpijl zijn er nog meer kinderboekhelden: kinderen mogen zich namelijk verkleden als Ot en Sien op klompen.

Kikker in het Kinderboekenmuseum

DEN HAAG - Kikker met zijn rood-met-witte zwembroek bestaat al 25 jaar en bevolkt nu nog steeds menig boekenplankje in de kinderkamer. Is het zijn schattige voorkomen? Of zijn het de verhalen, die kinderen meenemen in de leefwereld van Kikker en zijn vriendjes? Kikker blijft hoe dan ook een favoriet. In het Kinderboekenmuseum is een permanente tentoonstelling van Kikker te zien. De kans voor de allerkleinsten om echt in de verhalen te duiken!

Topfavoriet voor de kleintjes: nijntje

UTRECHT - nijntje, lief klein konijntje. Kinderoogjes die geboeid kijken, kinderhandjes die knuffelnijn stevig vasthouden en die heerlijke verhaaltjes op rijm, waar zelfs ouders van genieten. Dick Bruna's nijntje is de onbetwiste favoriet van al het kleine grut in Nederland en ver daar buiten. Wat is leuker voor de kleine en grotere kinderen, dan nijntje eens te ontmoeten in het nijntje museum? In dit creatieve museum staat een levensgrote nijntje en mogen kinderen een masker knutselen. Natuurlijk ontbreekt het speelgoed niet en komen ook de andere personages als bertje big en boris beer langs. Ook kun je in het huis van nijntje kijken, in haar slaapkamer, badkamer en keuken.

Vaar met Hielke en Sietse bij het Kameleoneiland

TERHERNE - De grotere jongens en meiden zagen zichzelf al over het water razen in de supersnelle Kameleon. De boot bestuurd door een olijke tweeling beleefde menig avontuur in de serie boeken van Hotze de Roos. Op het Kameleoneiland en boerderij in het Friese Terherne is een tochtje met de Kameleon maar één van de activiteiten. De boerenpramen varen, geduwd door de Kameleon over de Terhernster poelen. Op het Avontureneiland wacht iemand uit het boek je op. Wie weet is het de karakteristieke Gerben Zonderland wel! Op het eiland is er van alles te doen, geheel in de stijl van Hielke en Sietse. Polsstokspringen, touwslingeren of iets bakken op open vuur. Een echt avontuur. In het dorp Terherne staat ook de Kameleonboerderij, waar het hele dorp Lenten is nagemaakt. Hier kom je alle figuren uit de boeken tegen!

Vind de leukste uitjes voor kinderen en musea op DagjeWeg.NL!
Foto 2. De allerliefste nijntje vind je in het nijntje museum. Foto: Linda Morren
Foto 3. Neem een kijkje in het Schooltje van Dik Trom! Foto: Schooltje van Dik Trom

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 11:12:05 · Gepubliceerd: 9 augustus 2016 - 1715