Veere maakt nieuwe start met historisch museum

Stadhuismuseum De Vierschaar |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Stadsmuseum De Vierschaar na anderhalf jaar renoveren weer open

29 maart 2015 Geschiedenis Veere, Zeeland Het is eindelijk zover: het Zeeuwse stadje Veere viert de opening van het vernieuwde Museum Veere. Anderhalf jaar geleden sloot het Stadhuismuseum De Vierschaar haar deuren, maar nu is het weer te bezoeken. De heropening betekent ook een 'fusie'.

Foto 1. Stadhuismuseum De Vierschaar. Foto: Museum Schotse Huizen

Feestelijke opening

Samen met Museum Schotse Huizen vormt het gerenoveerde stadhuis nu een nieuw museum, dat zaterdag 28 maart feestelijk werd geopend met muziek van de fanfare en het carillon. Museum Schotse Huizen heeft ter ere van de opening een nieuwe expositie over Veerse schilders ingericht: Veeristen en Veerse Joffers. Ook is de bijbehorende film te zien. Om (opnieuw) kennis te maken met beide musea kunnen bezoekers zondag 29 maart een kaartje kopen voor 2,50 euro om de twee locaties te bezoeken.

Historische sfeer

Het stadhuis, dat nu deel uitmaakt van De Vierschaar, was eeuwenlang de plek waar vanuit Veere en de omliggende dorpen werden bestuurd. De 'Vierschaar' was de zaal waar de schout en schepenen zitting hielden. Door de schilderijen en historische voorwerpen hangt die sfeer nog steeds in het nu gerestaureerde pand. Vanwege de bijzondere band met het koningshuis, hangen er ook enkele historische portretten van de Oranjevorsten. Ook is één van de pronkstukken te zien: de vergulde zilveren beker uit 1551 die Maximiliaan van Bourgondië aan de stad schonk. De grootscheepse renovatie is te volgen aan de hand van een foto-expositie.

Veere en Schotland

Veere heeft ook een innige relatie met Schotland, voornamelijk omdat de Schotten Veere als doorvoerhaven gebruikten voor hun producten, zoals wol, schaapsvellen en zalm. Omgekeerd verscheepten de Zeeuwen hun producten (laken, meekrap, fruit en groente) naar Schotland. In Veere werden speciaal voor de handelslieden huizen aangewezen waar ze konden verblijven. In Museum De Schotse Huizen zijn enkele stijlkamers ingericht, zodat het nog steeds lijkt alsof er zomaar Schotse kooplieden binnen kunnen lopen.

Praktische informatie

Museum Veere, bestaande uit De Schotse Huizen en De Vierschaar is alle dagen geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur, behalve op Eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag. Een combiticket kost 6,00 euro voor iedereen vanaf 13 jaar.
Foto 2. De puntjes op de i: de kroonluchter moet na de renovatie weer in elkaar worden gezet! Foto: Museum Schotse Huizen

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-01-14 15:04:13 · Gepubliceerd: 2015-03-28 13:42:41 - 2753