Must see: Panorama Mesdag

Panorama Mesdag |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Renovatie Panorama Mesdag voltooid: klaar voor het Mesdagjaar

30 maart 2015 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Duizenden mensen tuurden dit weekend naar het vernieuwde Panorama Mesdag in Den Haag. Het bewijs dat het grootste schilderij van Nederland, gemaakt door Willem Mesdag, onverminderd populair is. Honderd jaar na zijn sterfdag vieren musea dit jaar het Mesdagjaar. De kans om de meester-marineschilder te leren kennen.

Foto 1. Een kunstwerk dat je eens gezien moet hebben!

Het Panorama Mesdag was 4,5 jaar onder constructie en verdubbelde in die tijd in oppervlakte. Het Panorama van Scheveningen bleef al die tijd open voor publiek, maar vanaf de officiële opening van de nieuwbouw op 28 maart 2015, is er nog meer te zien. De tentoonstellingszalen zijn vernieuwd en uitgebreid, waardoor er meer ruimte is voor tijdelijke tentoonstellingen. Wie Willem Mesdag was en de achtergronden achter zijn kunstwerken krijgen de ruimte in de nieuwe opzet. Ook beschikt het museum nu over een museumcafé.

Ontstaan van het Panorama Mesdag

Het Panorama Mesdag mag dan nu één van de grootste trekpleisters van Den Haag zijn, zo florissant was het begin allerminst. Willem Mesdag schilderde het panorama van Scheveningen in opdracht van een aantal Brusselse ondernemers. Maar binnen vier jaar na de opening in 1881 ging het Panorama van Scheveningen failliet. Dat Mesdag zelf erg trots was op zijn panorama bleek wel toen hij het in 1886 zelf kocht en in de jaren erna van alles probeerde om publiek te trekken. Na zijn dood liet hij het Panorama na aan zijn familie, die het ook nu nog steeds in handen heeft. En het inmiddels met succes exploiteert, getuige de 150.000 tot 200.000 bezoekers per jaar.

Mesdagjaar

Willem Mesdag liet niet alleen het prachtige Panorama na, maar ook een kunstcollectie, die hij samen met zijn vrouw Sientje verzamelde. In hun voormalige woonhuis kan iedereen De Mesdag Collectie bewonderen. De collectie bestaat voornamelijk uit Hollandse en Franse meesters uit de negentiende eeuw. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Willem Mesdag overleed. Daarom vieren verschillende Haagse musea het Mesdagjaar, met speciale tentoonstellingen en activiteiten. Hiermee eren ze niet alleen de kunstenaar die Mesdag was, maar ook de ondernemer, verzamelaar en inspirator waarmee Den Haag zich graag verbonden weet.

Privécollectie van de Mesdags

Het Panorama Mesdag geeft voor deze gelegenheid een kijkje in het familieleven van de Mesdags met werken uit de privécollectie van hun nazaten. 'Oom en tante Mesdag', zoals ze in familiekring nog steeds genoemd worden, gebruikten hun persoonlijke leven vaak als inspiratiebron. Ja, niet alleen Willem schilderde, maar ook zijn vrouw Sientje! Aan veel van hun kunstwerken die in de tentoonstelling https://www.dagjeweg.nl/activiteit/37112624/Mesdags-uit-de-familieMesdags uit de familie te zien zijn kleeft een stukje familiehistorie, waardoor het publiek iets meer te zien krijgt van hun persoonlijke leven.

Tentoonstellingen in het Mesdagjaar

Psst... vind hier de leukste tips voor Tweede Paasdag!
Foto 2. Een fragment van het Panorama Mesdag. Foto's: Panorama Mesdag
Foto 3. En nog een stukje. Ga snel eens zelf kijken!

Laatst gewijzigd: 2015-04-09 13:28:50 · Gepubliceerd: 2015-03-30 10:39:49 - 1065