7 uitjes rond Bevrijdingsdag voor kinderen

Bevrijdingsdag 2015 |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Eropuit met kinderen op 4 en 5 mei

21 april 2015 Landelijk Met de kinderen op pad tijdens Bevrijdingsdag? Bezoek een museum, meet & greet of workshop. Er wordt van alles georganiseerd om het thema oorlog & bevrijding levend te houden. Ook op diverse bevrijdingsfestivals is er ruimte voor kids, dus trek eropuit!

Foto 1. Luister naar de verhalen van opa's en oma's die de oorlog hebben meegemaakt. Foto: Airborne Museum Hartenstein / Thea Bouhuijs

1. LEEUWARDEN - In het Fries Verzetsmuseum is de expositie Hongerkinderen - De opvang in Friesland ingericht. Op Bevrijdingsdag kunnen kinderen mee met een speciale kinderrondleiding. Wat aten kinderen in oorlogstijd en hoe werd er voor het eten betaald? Ga mee met een gids en ontdek zelf de verhalen van de Hongerwinter.

2. GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum viert de hele maand mei feest. Op de Nationale Bevrijdingsdag is het de hele dag raak met muziek en films en een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog. Opa's en oma's vertellen 's middags over de oorlog, speciaal voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Op 8 mei is er een speciale kinderrondleiding langs de tentoonstelling Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht. Op 11 mei is er een Anne Frank-middag voor kinderen van 10-14 jaar en op 6 en 13 mei kun je meedoen met een spannende Workshop parachute springen voor kinderen.

3. OOSTERBEEK - Ook in Airborne Museum Harteinstein wordt de bevrijding de hele maand gevierd, er zijn diverse activiteiten rondom Bevrijdingsdag. Tijdens vier publieksevenementen is er bijvoorbeeld een Meet & Greet met Arnhem-veteranen en een Verhalenstoel waar ooggetuigen live hun verhaal vertellen. Op 4 en 5 mei is er van 14:00 uur tot 15:00 uur een Kinderverhalenstoel voor iedereen vanaf 6 jaar.

4. ROTTERDAM - Vlak na Bevrijdingsdag wordt de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse gehouden. Combineer tussen 6 en 9 mei een bezoek aan Miniworld Rotterdam met een bijzondere historische tramrit. Onderweg wordt een bezoek gebracht aan het Trammuseum Rotterdam. Inclusief film, speurtocht en exposities.

5. MAASTRICHT - Weer iets heel anders is een rondleiding door de Kazematten op Bevrijdingsdag. Maastricht Underground is een ondergronds gangenstelsel van 14 kilometer lang. Hier konden soldaten ondergronds in de tegenaanval als er vijanden op de loer lagen. Een gids legt uit waarom dit mijnenstelsel gebouwd is en hoe het werd gebruikt.

6. GRONINGEN - Natuurlijk worden er op dinsdag 5 mei diverse bevrijdingsfestivals georganiseerd, zoals in Groningen. Daar is ook een speciale Kids Area, zodat je de kinderen op sleeptouw kunt nemen. Hier vermaken ze zich opperbest met sport, muziek en theater. Kom broodjes bakken of ponyrijden of laat je schminken!

7. ENSCHEDE - Tijdens het Bevrijdingsfestival in Enschede wordt er parallel een Bengelfestijn gehouden, waar kinderen bezig gehouden worden terwijl de ouders genieten van de muziek. Er is een kinderdisco, een knutseltafel, een springkussen en nog veel meer.

Foto 2. De kinderen mee naar een bevrijdingsfestival? In Groningen kan het. Foto: Bevrijdingsfestival Groningen
Foto 3. Speciale kinderrondleiding langs de expositie Hongerkinderen. Foto: Fries Verzetsmuseum / Emmy Andriesse, Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Leiden
Foto 4. Onder de grond in Maastricht! Foto: Maastricht Underground

Laatst gewijzigd: 2015-04-23 10:17:29 · Gepubliceerd: 2015-04-14 13:39:28 - 3449