Overal te vinden: puur goud!

Nationale Museumweek 2015 | Redactioneel door

Musea delen hun pronkstukken tijdens Nationale Museumweek 2015

14 april 2015 Cultuur Volgende week is het feest in de musea van Nederland! Dit jaar geen Museumweekend, maar een Nationale Museumweek. Voor deze week doken de musea massaal in hun collecties om het 'goud' naar boven te halen. Voor een Museumweek met een gouden randje! Ga op zoek en delf zelf het museumgoud op tijdens deze feestelijke week.

Foto 1. Volg de top secret rondleiding in het Maritiem Museum.

De eend met de gouden eieren

Het is alles goud wat er blinkt in de 450 Nederlandse musea. Van 18 april tot en met 26 april vieren zij met de bezoekers de Nationale Museumweek. Speciaal daarvoor zijn alle pronkstukken opgedoken uit de collecties, archieven of ergens uit een kelder. Het ene is echt van goud, het ander blinkt door de historische waarde. Of door het bijzondere verhaal erachter. In het Dordrechts Museum is dat een portret van de eend, genaamd Sijtje, gemaakt door Aelbert Cuyp. Een oude eend die 100 eieren per jaar legde. De eend met de gouden eieren? Een dier wat het, volgens het museum, verdient om net zo beroemd te worden als de Stier van Paulus Potter. Een heel ander pronkstuk is de zonnebril van Paul van Loon, die in het Kinderboekenmuseum ligt.

Meer pronkstukken

De pronkstukken die de hoofdrol spelen tijdens de Nationale Museumweek zijn heel verschillend. Een kleine greep uit de voorwerpen en kunstwerken.

Het Hollands Kaasmuseum laat een mooi versierde kaaspers zien. Je wist vast niet dat in Noord-Holland het heel gewoon was om een kaaspers als huwelijksgeschenk te geven. Ook dit mooie exemplaar is waarschijnlijk aan een boerenbruidspaar geschonken. Een echt pronkstuk!

Humanity House heeft geen kunstvoorwerpen, maar geeft bezoekers de kans iets te ervaren. In een spannende reis kruip je even in de huid van een vluchteling. Het enige goud wat hier blinkt, ben jij zelf. Ervaar eens wat het betekent om te overleven in een rampgebied..

Museum Oud Amelisweerd kan niet om haar pronkstuk heen. De grote kamers op de bel-etage van het museum zijn volledig Chinees behangen. Deze behangsels zijn door hun oppervlakte uniek. Op het behang, wat in de 18e eeuw met de VOC naar Nederland kwam, zijn onder meer jachtscènes en een drakenbootrace te zien.

De Kunsthal heeft in de huidige tentoonstelling een overduidelijke eyecatcher. Het hedendaagse kunstwerk Demon of the Growth van Krištof Kintera is wel vier meter hoog en bestaat uit gekleurde plastic ballen. Ze stellen de moleculen van een virus voor, die de ruimte in groeien. Zie jij de gouden ballen tussen al die kleuren?

Bekijk hier alle pronkstukken van de Museumweek.

Leuke activiteiten, ook voor kinderen

Neem de kinderen op woensdagmiddag 22 april mee naar het Maritiem Museum in Rotterdam. Kinderen van 8 tot 15 jaar mogen hier van 14:00 uur tot 15:00 uur mee met een topsecret-rondleiding. En dat betekent een bezoek aan het streng bewaakte museumdepot, waar bijna 850.000 collectiestukken liggen. Bijna niemand is hier ooit geweest. Papierrestaurator Frank vertelt hier hoe hij kapotte atlassen en eeuwenoude brieven weer als nieuw maakt. Helaas vaders en moeders, jullie mogen niet mee! Zij mogen boven van de tentoonstellingen genieten. Aanmelden via secretariaat@maritiemmuseum.nl o.v.v topsecret-rondleiding. Vol=vol.

Goudzoekers gezocht op Kasteel Amerongen! Wie vindt al het goud en verguldsel in het Huys? Een leuke speurtocht voor de kinderen. Aan het einde wacht limonade met een gouden krakeling als beloning. Kosten: € 5,- per kind.

Foto 2. Kristof Kintera, Demon of the Growth (detail), 2014. Foto: Kunsthal Rotterdam
Laatst gewijzigd: 2015-04-16 11:34:40 · Gepubliceerd: 2015-04-14 17:29:25 - 397