Kruip in de huid van André Kuipers!

Vier meivakantie in Space Expo |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Vier de meivakantie in Space Expo

27 april 2015 Geschiedenis Noordwijk, Zuid-Holland Voel hoe het is om astronaut te zijn, kruip in de huid van André Kuipers en vier van zaterdag 2 mei tot en met zondag 10 mei de meivakantie in Space Expo! Wist je dat Valeri Polyakov maar liefst 438 dagen in de ruimte verbleef? En dat André Kuipers het Nederlandse ruimterecord op zijn naam heeft staan? Neem een kijkje in het Internationale Ruimtestation en kom langs bij Space Expo.

vier de meivakantie in space expoTip: Ben je 438 dagen, 438 weken (acht jaar) of 438 maanden (36 jaar)? Dan mag je de hele maand mei gratis naar binnen bij Space Expo!

Nederlandse astronauten

Op 1 juli 2012 landde de Nederlandse ESA astronaut André Kuipers na een verblijf van 193 dagen in de ruimte veilig weer op aarde. Met zijn ruimtevlucht in 2004 is hij in totaal 204 dagen in de ruimte geweest. Daarmee heeft André Kuipers het Nederlands duurrecord voor verblijven in de ruimte in handen. Het vorig Nederlands record voor het langste verblijf in de ruimte stond op naam van ESA astronaut Wubbo Ockels. In 1985 maakte hij een ruimtevlucht van ruim zeven dagen aan boord van de Amerikaanse Space Shuttle 'Challenger'.

Foto 1. Vier van zaterdag 2 mei tot en met zondag 10 mei de meivakantie in Space Expo en voel je een astronaut! Foto's: Space Expo

Ruimterecord: 438 dagen in de ruimte!

Het verblijf van meer dan een half jaar in de ruimte van André Kuipers lijkt lang, maar is nog niets vergeleken met de prestatie van zijn Russische collega ruimtevaarder Valeri Polyakov. Deze, van oorsprong arts/onderzoeker, verbleef twintig jaar geleden maar liefst 438 dagen in de ruimte! Van januari 1994 tot en maart 1995 deed hij onderzoek aan boord van het vroegere Russische ruimtestation MIR. Tijdens zijn record ruimtevlucht deed hij 25 verschillende medische experimenten. Deze proeven waren gericht op het effect van een langdurig verblijf in de ruimte op het spierstelsel, botstructuur, de longen en het immuunsysteem.

Sportprogramma

In die tijd kwamen kosmonauten na een langdurig verblijf in de ruimte terug op aarde met een botverlies van maar liefst 28 procent! Bij zijn bezoek aan Space Expo in Noordwijk vertelde Polyakov dat een strikt te volgen sportprogramma in de ruimte zal helpen de lichamelijke conditie van ruimtevaarders in de toekomst te verbeteren.

Neem een kijkje in het ruimtestation

Een ruimterecord zul je wellicht niet breken, maar je kunt wel een kijkje nemen in het ruimtestation. Bij Space Expo staan twee delen van het Internationale ruimtestation op ware grootte opgesteld. Kruip in de huid van André Kuipers en Valeri Polyakov en voel hoe het is om astronaut te zijn! Bekijk ook hun handtekeningen, die je terug vindt op de astronautentafels in de koffiecorner.

Om het ruimterecord van 438 dagen te vieren, biedt Space Expo een speciale korting. Ben je 438 dagen, 438 weken (oftewel acht jaar) of 438 maanden (oftewel 36 jaar) oud? Dan mag je gedurende de hele maand mei gratis bij Space Expo naar binnen!
Foto 2. Neem een kijkje in het Internationaal Ruimtestation bij Space Expo! Foto's: Space Expo
Foto 3. Kruip in de huid van André Kuipers, die het Nederlandse ruimterecord op zijn naam heeft staan.
Foto 4. Het vorige Nederlandse ruimterecord stond op naam van ESA-astronaut Wubbo Ockels.
Maar... de Rus Valeri Polyakov maakte het helemaal bont. Hij bleef 438 dagen in de ruimte!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-05-15 14:19:41 · Gepubliceerd: 2015-04-23 17:22:42 - 2769