1

Vier de vrijheid: 5 uitstapjes voor 5 mei

Wat te doen op Bevrijdingsdag 2015?

Ontdek het verhaal van Anne   Nieuws door
Foto 1. Vier de vrijheid op het Bevrijdingsfestival in Wageningen! Foto: Bevrijdingsfestival Wageningen

archief oud artikel 5 mei 2015 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Op 5 mei 2015 is Nederland alweer 70 jaar een vrij land. En die vrijheid mag gevierd worden! Beleef één van de spetterende activiteiten op Bevrijdingsdag: van fietstocht tot festival.

Bekijk het verhaal van Anne

AMSTERDAM - Anne Frank, wie kent haar niet? Het jonge, Joodse meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie onderdook in het Achterhuis. Maar Anne was meer dan een pubermeisje. Tijdens haar leven ontwikkelde ze zich als een echte schrijfster! Bezoek de theatervoorstelling ANNE op 5 mei en ontdek het complete verhaal: voor, tijdens en na haar onderduikperiode.

Vier de vrijheid in Nederland

Strijden om die speelkist

VENLO - Wie wint een spelletje Zeeslag XXL? Wie is toch die piraat op het zeilschip op zee? Geef een kind speelgoed en hij is wel even zoet! Tijdens de tentoonstelling Strijders uit de speelkist in het Limburgs Museum ontdekken de kids het oorlogsspeelgoed door de jaren heen. Niet alleen de klassieke soldaatjes zijn hier te zien, maar ook ridders, indianen en fictieve strijders uit de toekomst. Bekijk op 5 mei ook de Venlose oorlogsfilms in het Limburgs Museum.

Geen nummers maar namen in het Verzetsmuseum

AMSTERDAM - Gevangenen in Dachau kregen meteen bij binnenkomst een nummer, hun namen werden vergeten. In de tentoonstelling Geen nummers maar namen staan juist de personen achter de nummers centraal! Luister naar de bijzondere verhalen van gevangenen in oorlogstijd en bekijk hoe ze overleefden onder mensonterende omstandigheden. De tentoonstelling gaat niet alleen over de twee wereldoorlogen, maar staat ook stil bij de vele gevangenen van vandaag.

Vier het bevijdingsfeest in Wageningen

WAGENINGEN - Wie weet beter hoe kwetsbaar onze aarde is dan André Kuipers, die de 'kleine wereldbol' vanuit de ruimte zag? Samen met andere gasten steekt hij daarom op 5 mei het bevrijdingsvuur in Wageningen aan. En daarmee start meteen het Bevrijdingsfestival Wageningen! Spetterende optredens op verschillende podia bieden voor iedere leeftijd genoeg vertier. Daarnaast is er een 50+-plein en vermaken de kinderen zich bij het kinderfestival. Stap op de theaterfiets, laat je schminken of ga gezellig kleuren in de knutselhoek!

Fiets langs loopgraven en monumenten in Lutte

DE LUTTE - Stap op de fiets en trappen maar! Op 5 mei kom je de meest bijzondere oorlogslocaties van De Lutte tegen tijdens een fietstocht. Zo stortte hier in 1944 een Duits gevechtsvliegtuig neer. Wil je de loopgraven, oorlogsmonumenten of onderduikadressen van dichtbij bekijken? Dan stap je natuurlijk even af! Bezoek ook de expositie De Lutte in de oorlogsjaren. Zie je het verschil tussen die militaire motorfiets van toen en nu?

Bevrijdingsdag valt in de meivakantie! Tijd voor een gezellig uitstapje met het gezin, vrienden of je geliefde. Bekijk alle uitstapjes in de meivakantie.
Foto 2. Bekijk het verhaal van Anne in Theater Amsterdam. Foto: Kurt van der Elst
Foto 3. Ontdek het oorlogsspeelgoed in de tentoonstelling Strijders in de speelkist. Foto: Limburgs Museum
Foto 4. Willemijn van Gurp overleefde het concentratiekamp Dachau. Ook haar verhaal is te zien in de tentoonstelling Geen nummers maar namen. Foto: Jack van Ommen

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 17:01:35 · Gepubliceerd: 2015-04-28 12:23:14 - 3257