Pinksteren: bezoek een kasteel!

Bekijk een overzicht van alle kastelen in Nederland |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Op veel kastelen ga je terug in de tijd tijdens de Dag van het Kasteel 2015

21 mei 2015 Cultuur Rechters spraken er hun vonnis uit, jonkvrouwen wandelen er rond en keken toe hoe de ridders met elkaar streden. Kastelen, ze spreken tot de verbeelding door hun uiterlijk en historie. Bezoek met Pinksteren één van de vele kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Deze Dag van het Kasteel gaat met alle leuke activiteiten vast de persoonlijke geschiedenisboeken in.

Foto 1. Spannende riddergevechten op het Muiderslot. Foto: Muiderslot

Schijngevechten op de Fraeylemaborg

GRONINGEN - In Groningen geen kastelen, maar borgen. Dit is de naam van een burcht, een versterkt kasteel, zoals De Fraeylemaborg in Slochteren. Op Tweede Pinksterdag roken hier de kanonnen, die de middeleeuws uitgedoste strijders gebruiken in hun schijngevecht. Een waar spektakel, waar de spreekstalmeester uitleg bij geeft aan het publiek. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten, zoals een speurzoektocht en het vechten met een kinderpiek - een lange lans -. Ook kunnen ze zien hoe een kogel gegoten wordt en mogen ze zelfs eentje mee naar huis nemen.

Meer informatie over Pinksteren op de Fraeylemaborg.

Middeleeuwse bewoning op Kasteel Ammersoyen

GELDERLAND - Middeleeuwse taferelen op Kasteel Ammersoyen dit Pinksterweekend. Zo'n vijftig personen, uitgedost in de mode van het jaar 1400, bewonen voor eventjes dit Gelderse kasteel. Onder hen zijn de hertog en hertogin van Gelre, die een feestje te vieren hebben omdat het na jaren oorlog weer vrede is. Vier het feestje mee en kijk toe hoe het leven verliep in de Middeleeuwen. De bazuinen klinken en in de buitenkeukens bereiden de koks feestelijk voedsel. Kinderen mogen meedoen aan een kinderveldslag en delen van een harnas passen in de Ridderkamer.

Meer informatie over Ammersoyen Middeleeuws Bewoond.

Bonsai-tentoonstelling op Landgoed Twickel

OVERIJSSEL - Op Landgoed Twickel sieren bonsaibomen de Oranjerie. Waar normaal oude oranjebomen de show stelen is het tijdens het Pinksterweekend de beurt aan zo'n dertig bonsai. In deze bijzondere tentoonstelling komen bezoekers erachter hoe bonsai ontstaan. Want dat is niet alleen een kwestie van water geven... Specifieke jarenlange verzorging komt hier aan te pas. Bekijk het zelf op Landgoed Twickel en maak een heerlijke wandeling in de opengestelde tuinen.

Franeker verhalen op de Martenastins

FRIESLAND - De Dag van het Kasteel viert Museum Martena met gratis entree voor iedereen. Deze Martenastins was vroeger het woonhuis van de welgestelden van Franeker. Loop door de pronkkeuken, de schilderijenzaal en de zaal met Franeker Verhalen. Of duik naar de oorspronkelijkste stukjes van het huis, in de kelder of op de zolder. Op dit moment is er een tijdelijke tentoonstelling te zien van kunstenares Hannie Kamstra, die zich voor haar schilderijen laat inspireren door de weelderige natuur.

Living History op Huis Doorn

UTRECHT - Wees op je hoede bij een bezoek aan Huis Doorn op Eerste en Tweede Pinksterdag. Hier beland je in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog! Zogenaamde Living History-groepen uit binnen- en buitenland beelden, verkleed als soldaten, burgers en verpleegsters, het dagelijks leven op het strijdveld uit. Knoop een gesprekje aan met een piloot of soldaat en kijk rond in het ziekenhuisje. Hier demonstreren de artsen en zusters hoe de soldaten aan het front geopereerd en verzorgd werden.

Meer informatie over de Living History Dagen op Huis Doorn.

Echte ridders op het Muiderslot

NOORD-HOLLAND - De ridders van Zwaard en Steen zijn op bezoek op het Muiderslot. Tijdens de Pinksterdagen bewonen zij hier hun middeleeuws kampement en laten bezoekers zien hoe echte ridders zich gedragen. Volg een workshop zwaard- en vechtkunst of kijk toe terwijl de ridders hun harnas aan- en uittrekken. Kinderen mogen met een ridderpak aan op de foto en mee doen aan een kinderveldslag. En daarna hun maagjes vullen met boven het vuur gebakken broodjes en middeleeuws eten!

Meer informatie over het Middeleeuws kampement op het Muiderslot.

ZUID-HOLLAND - Ook op 't Huys Dever is de tijd teruggezet. Tijdens de Dag van het Kasteel, op Tweede Pinksterdag, gaat hier alles op z'n middeleeuws. Broden bakken, de was doen en koken. Kijk hoe dit vroeger ging en hoe het leven in een rijk huis, zoals 't Huys Dever was, eraan toe ging. Maar het blijft niet bij kijken binnenshuis, buiten is ook van alles te zien. Hier vind je een boogschietbaan en geven dappere mannen om 12:00 uur en om 14:00 een demonstratie zwaardvechten.

Meer informatie over de Dag van het Kasteel op 't Huys Dever.

Ga met Pinksteren de natuur in en vier de Dag van het Nationaal Park. Boswachters van verschillende natuurgebieden deelden met DagjeWeg.NL hun favoriete plekjes.
Foto 2. Middeleeuws kampement dit Pinksterweekend op het Muiderslot. Foto: Muiderslot
Foto 3. Nu is het nog kalm op de Fraeylemaborg. Foto: Fraeylemaborg Slochteren
Foto 4. Maar op Tweede Pinksterdag roken hier de kanonnen. Foto: Fraeylemaborg Slochteren
Kasteel Ammersoyen wordt voor even weer bewoond door de hertog en hertogin van Gelre. Foto: Kasteel Ammersoyen
Je kunt bijvoorbeeld kijken bij het trebuchet schieten op Kasteel Ammersoyen. Foto: Kasteel Ammersoyen

Laatst gewijzigd: 2018-11-13 17:03:21 · Gepubliceerd: 2015-05-19 10:30:47 - 5176