1

Historisch zeilschip Halve Maen open voor publiek

Westfries Museum krijgt zeilschip Henry Hudson in bruikleen

Bezoek de Halve Maen Nieuws door
Foto 1. De Halve Maen op volle zee. Foto: Halve Maen, Westfries Museum

archief oud artikel 30 mei 2015 Geschiedenis Hoorn, Noord-Holland Het historische schip de Halve Maen werd vorige week na een lange reis binnengehaald met vlaggen en kanonschoten. Vanaf vandaag is De Halve Maen voor iedereen te bezichtigen.

Aan boord

Een replica van het beroemde schip de Halve Maen ligt de komende vijf jaar aangemeerd bij het Oostereiland. Het schip kan rekenen op veel belangstelling. Vanaf vandaag, zaterdag 30 mei, gaat de loopplank uit en kan iedereen zelf het harde leven aan boord ervaren. Hier wordt je ondergedompeld in bijzondere geschiedenisverhalen. Met de Halve Maen werd New York vroeger namelijk ontdekt. Henry Hudson stond toen aan het roer van de Halve Maen. Daarom is dit schip symbool voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis.

Oostereiland

Een Amerikaan bouwde een replica na van dit schip en dat is nu voor vijf jaar uitgeleend aan het Westfries Museum. Zelf eens over het dek van dit bijzonder schip lopen? De Halve Maen is te bezoeken op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. In drie kwartier leer je het hele schip kennen, van kombuis tot vooronder. De bemanning vertelt alle spannende verhalen. Er kan maar een beperkt gezelschap aan boord, dus reserveren is noodzakelijk.

Praktische informatie

De Halve Maen is te bezichtigen tot en met 31 oktober, elke dag van 11:00 uur tot en met 17:00 uur, met uitzondering van de zeildagen. In 2016 is het schip te bezoeken van 2 maart tot en met 10 oktober, daarna vertrekt het schip uit Hoorn voor een tour langs de VOC-steden.
Foto 2. De Halve Maen meert aan in Hoorn. Foto: Gemeente Hoorn, Marcel Rob.
Foto 3. Het imposante zeilschip kwam na een lange reis aan in Nederland. Foto: Halve Maen, Westfries Museum

Laatst gewijzigd: 2016-11-01 09:47:06 · Gepubliceerd: 30 mei 2015 - 1969