1

'Saul en David' écht van Rembrandt

Duik in het Mauritshuis in de bijzondere wereld van restauratie-experts

Rembrandt? De zaak van Saul en David Nieuws door
Foto 1. Volg de fascinerende ontdekkingen rondom het restauratie-onderzoek. Foto: Ivo Hoekstra. Credits: Mauritshuis Den Haag

archief oud artikel 11 juni 2015 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Het kostte het nodige werk, maar nu is het duidelijk: het schilderij 'Saul en David' is inderdaad geschilderd door Rembrandt. In de expositie Rembrandt? De zaak Saul en David wordt alles verteld over dit onderzoek en de nieuwste restauratietechnieken.

Speurwerk

Wat was er aan de hand? Het schilderij 'Saul en David' werd onderworpen aan de nieuwste technieken. Het leek wel diepgravend speurwerk: met infraroodcamera's, uv-licht en röntgenapparaten werd het doek acht jaar lang onderzocht. Het schilderij bleek honderden jaren geleden in twee stukken te zijn gesneden. Het huidige doek bestaat uit vijftien verschillende stukken! De conclusie is reden voor een feestje: Rembrandt is de echte maker. Nu hangt het schilderwerk gerestaureerd en al te pronken als middelpunt van de tentoonstelling Rembrandt? De zaak Saul en David.

Kijkje achter de verflagen

In de expositie Rembrandt? De zaak Saul en David leer je zelf alles over de nieuwste restauratietechnieken en onderzoeksmethodes. Er zijn vier interactieve colleges waarin te zien is hoe het internationale onderzoeksteam te werk is gegaan. Met een iPad kun je zelf achter de verflagen kijken! Naast het werk van Rembrandt zijn er ook zes bruiklenen te zien en een 3D-reconstructie van 'Saul en David' op het oorspronkelijke formaat.

Praktische informatie

De expositie Rembrandt? De zaak Saul en David is te zien van 11 juni tot en met 13 september 2015 in het Mauritshuis in Den Haag. Elke dag geopend.
Foto 2. Het schilderij tijdens de restauratie. Foto: Ivo Hoekstra. Credits: Mauritshuis Den Haag
Foto 3. Het schilderij onder de infraroodcamera. Foto: IRR Osiris Beforetreatment. Credits: Mauritshuis Den Haag
Foto 4. 'Saul en David' op zaal. Foto: Ivo Hoekstra. Credits: Mauritshuis Den Haag

Laatst gewijzigd: 2015-06-16 09:10:09 · Gepubliceerd: 11 juni 2015 - 674