Bouw mee in het Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum: terug in de tijd | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Vlecht een muur van wilgentenen en ga samen aan de slag

4 juli 2015 Toerisme Arnhem, Gelderland Een huis hebben we allemaal nodig. Om lekker warm te blijven en te schuilen voor regen en misschien zelfs overvallers. Nu gaat de bouw van een huis razendsnel, maar in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zie je hoe dat vroeger ging. Vlecht je ook een wilgenteentje mee? Het hele gezin gaat deze zomervakantie als een echte bouwvakker aan de slag!

Foto 1. Samen bouwen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Huizen bouwen: vroeger en nu

Mensen bouwen van alles: schuren, stallen, fabrieken, maar vooral huizen. In een huis vinden mensen niet alleen beschutting tegen het weer maar ook tegen gevaar; in een huis loop je minder kans overvallen te worden door dieven dan in de openlucht. Ook houdt een huis ons warm. Een huis heb je nodig! Vroeger bouwden de mensen heel anders dan tegenwoordig. Met hout uit de omgeving maakten ze een gebint, het skelet van een boerderij. Tegenwoordig maken we de muren van steen, maar rond 1850 vlochten ze in de Achterhoek nog wanden van wilgentenen, die ze vervolgens dicht smeerden met leem.

Bouw mee met het hele gezin

In het Nederlands Openluchtmuseum wordt ook veel gebouwd. Alle historische huizen, molens en gebouwen die je er ziet zijn ergens anders afgebroken en in het museum precies hetzelfde weer opgebouwd. Hierdoor weten de medewerkers precies hoe de mensen vroeger hun huizen bouwden. Tijdens het project Bouw mee ga je zelf aan de slag met verschillende onderdelen van een boerderij. Je kunt een boerderijgebint bouwen, een keitjesvloer leggen, puzzelen met dakpannen en een wandje vlechten met wilgentenen. Na afloop ga je – met je bouwdiploma op zak – op inspectie langs de historische gebouwen in het museumpark.

Bouw mee is een echte familieactiviteit vanaf 4 jaar. Wanneer? Elke dag in de zomervakantie. Opgeven is niet nodig; kom maar langs en doe mee!

Bestel meteen tickets voor een dagje in het Openluchtmuseum.

FEEST! In Nederland

Na hard werken is het goed feesten in het Nederlands Openluchtmuseum. In een nieuwe vrolijke familiepresentatie ontdek je welke feesten we in Nederland vieren. Wat vieren we en hoe doen we dat? Sommige feesten vieren we al eeuwen lang maar sommige kennen we nog maar kort. Nieuwkomers uit andere landen brachten deze feesten mee.

Kinderen kunnen met hun ouders, opa of oma aan de slag gaan met:

  • Het bereiden van feestelijke hapjes
  • Het versieren van een huiskamer
  • Het spelen van een feestverhaal dat wordt opgenomen en je thuis kunt terugkijken
  • Het leren van een feestelijke dans met een dansgame
Het feest-eten dat wordt gemaakt, is aangepast aan het meest actuele feest. Begin juli maak je schaafijs voor Keti Koti, een Surinaams feest voor de afschaffing van de slavernij. Vanaf 17 juli worden hapjes gemaakt voor het islamitische Suikerfeest en in augustus vier je een Hindoestaans en christelijk feest, waar weer ander feest-eten voor gemaakt wordt. Bij het dekken van de tafel krijgen bezoekers hulp van verschillende kinderen, die het museum interviewde. Sil viert kerst, Jabir viert het suikerfeest, Migal viert Pesach, Louisa viert Chinees Nieuwjaar en Shanita viert Divali. Bekijk de interviews en zet de juiste spullen voor het feest in de huiskamer. Bij de dansgame ga je samen met een digitale Surinaamse vrouw een Keti Koti-dans leren en met een Hindoestaanse vrouw een dans voor het feest Holi.

FEEST! Is iedere dag in de zomervakantie geopend en daarna in de weekenden, alle schoolvakanties en op woensdagmiddagen. Ook hier is aanmelden of inschrijven niet nodig.

Leuk voor kinderen

Voor kinderen is een uitje naar het Openluchtmuseum een ervaring om nooit meer te vergeten! Er zijn allerlei activiteiten speciaal voor kids. Jonge kinderen kunnen op het Kindererf van dichtbij zien hoe dieren leven. Ze mogen de boer en boerin zelfs helpen met de verzorging van de dieren en bij andere karweitjes zoals water pompen, wassen op een wasbord en een 'koe' melken. Oudere kinderen gaan naar de knuffelwei om kalfjes, lammetjes en andere dieren te bewonderen. In het doolhof dwalen ze eindeloos rond en ze mogen een ritje maken in een echte historische tram. In deze tram word je kaartje niet gecontroleerd! Op het Zaanse plein leven ze zich uit met oudhollands speelgoed. Ze kunnen bijvoorbeeld fietsen op een Vélocipède; een klassieke fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel. Of hoepelen en rijden op een vliegende Hollander.

Dieren knuffelen in het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is tot en met 1 november dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Daarna volgt een speciaal winterprogramma.

Bestel direct tickets voor een dag naar het Openluchtmuseum.
Foto 2. Kinderen helpen bij allerlei karweitjes op het Kindererf.
Foto 3. Bouw mee!
Foto 4. Of knuffelen met de dieren in de knuffelweide.
Op het Zaanse plein staat oudhollands speelgoed om mee te spelen.
Wie melkt de 'koe'?
Een gezellige boel op het Zaanse plein!
Leer alles over feestelijke tradities in Feest!
Twee emmertjes water halen... het leukste is meehelpen!
Laatst gewijzigd: 2015-08-07 21:22:10 · Gepubliceerd: 2015-07-04 23:03:39 - 8255