Onderwijsmuseum: nieuwe stad, nieuw onderkomen

Bezoek het nieuwe Onderwijsmuseum! | Nieuws door

Nationaal Onderwijsmuseum heropend in Dordts ‘De Holland’

13 juli 2015 Cultuur Dordrecht, Zuid-Holland Levendig, leerzaam en sfeervol; met een bezoek aan het Onderwijsmuseum duik je de veelzijdige geschiedenis van het schoolleven in. En... vanaf de publieke opening op zaterdag 11 juli heeft deze belevenis een nieuw tintje. Het museum is namelijk vanuit Rotterdam verhuisd naar het Dordtse 'De Holland'.

Foto 1. De opening ging gepaard met een muzikaal spektakel. Foto: Nationaal Onderwijsmuseum

'De Holland', het nieuwe onderkomen van het Nationaal Onderwijsmuseum is een opvallend gebouw van de architect Sybold van Ravesteyn. Hij ontwierp het gebouw in opdracht van verzekeringsmaatschappij 'Holland van 1859' (later Fortis). In 2004 zocht de gemeente Dordrecht er een nieuwe bestemming voor. Het heeft lange tijd leeggestaan en later waren de Albert Heijn en Kwantum er gevestigd, wat zichtbaar gevolgen voor het pand had. Een stevige restauratie was nodig om het Dordtse stadsbeeld te behouden.

Laat DagjeWeg.NL je inspireren voor de leukste uitjes in de zomervakantie.

Bezoek in stijl

Na de restauratie in de afgelopen jaren heeft dit gebouw weer het karakteristieke aanblik gekregen als in de jaren 1939. Hierdoor komt er ruimte voor de omliggende tuin die de komende tijd ook wordt gerealiseerd. In dit vernieuwde gebouw van het Onderwijsmuseum komen modern en klassiek bij elkaar. De herstelde architectuur geeft een open en vrije uitstraling. Hierdoor wordt een bezoek aan het museum in stijl beleefd.

Feestelijke opening

Donderdagochtend opende minister Bussemaker het vernieuwde Onderwijsmuseum. Door een druk op de knop met twee Da Vinci-leerlingen kondigde een schoolzoemer de officiële opening van het museum. De feestelijke muziek van een blazersensemble begeleidde de bezichtiging van het nieuwe gebouw. Daar waren diverse projecten van leerlingen tentoongesteld. De minister meent dat het museum voor een passend gebouw heeft gekozen: "'s Werelds grootste onderwijscollectie verdient een huis om volledig tot zijn recht te komen."

Schat aan onderwijsmiddelen

Het museum werd zaterdag om 10:00 uur voor het publiek geopend. Vanuit het centrum werden bezoekers met elektrische bakfietsen naar het museum gebracht. Daar wachtte hen een schat aan onderwijsmiddelen. Het Onderwijsmuseum heeft zelfs de grootste onderwijscollectie van de hele wereld! 350.000 schoolboeken, griffels, atlassen, foto’s, agenda's en telramen vertellen het boeiende verhaal van honderden jaren onderwijs.

Praktische informatie

Het Nationaal Onderwijsmuseum begon in 1981 als Nationaal Historische Onderwijscollectie in Zoetermeer, verhuisde in 1986 naar hartje Rotterdam; maar sloot daar in april 2012 de deuren. Een tijdelijke locatie bood uitkomst, maar vanaf zaterdag heeft het museum dan eindelijk weer een thuis gevonden. Het museum is alle dagen open van 9:00 uur tot 17:00 uur en op zondag vanaf 11:00 uur.
Foto 2. Minister Jet Bussemaker opende het Onderwijsmuseum. Foto: Thymen Stolk

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-07-13 13:30:11 · Gepubliceerd: 2015-07-10 09:06:17 - 443