Raak in de ban van Brahms

Beleef de betoverende Veluwe in de Edesche Concertzaal | Redactioneel door

Klassieke concerten rondom de componist Brahms in de Edesche Concertzaal

23 juli 2015 Cultuur Ede, Gelderland Johannes Brahms, zijn naam is wellicht niet de eerste die in u opkomt bij het noemen van een beroemde componist. Toch hoort hij beslist in het rijtje van grote componisten thuis en speelt hij een belangrijke rol in maar liefst zes concerten in de Edesche Concertzaal. Beluister, bewonder en raak in de ban van Brahms.

Foto 1. Trio Rodin in de Edesche Concertzaal.

Trio Rodin, een bijzonder veelbelovend trio, combineert Brahms met hun drie andere favoriete componisten. Ze brengen een ode aan de 'B' met eigen vier idolen: Beethoven, Brahms, Bridge en Bunch. Een contrast tussen de klassieke founding fathers, Beethoven en Brahms met de moderne opzwepende ritmes van Bridge en Bunch. Voor het concert op zaterdag 7 november koos Trio Rodin voor Brahms’ Derde Pianotrio op. 101, wat hij schreef tijdens een vakantie in de Zwitserse Alpen, maar wat beslist geen lichtvoetig werk is.

Beethoven, Brahms, Bridge en Bunch: bestel tickets voor het concert van Trio Rodin.

Inspiratie uit liefde en volksmuziek

Waar haalde Brahms zijn inspiratie vandaan? Onder meer uit de Hongaars volksmuziek, zo laten violiste Cecile Huijnen en accordeoniste Marieke Grotenhuis op vrijdag 13 november horen. Ze nemen u met de Hongaarse dansen van Brahms graag mee naar de Hongaarse puzsta. En verder, naar het Tsjechische platteland en de tango’s van Argentinië, door muziek van Brahms te combineren met werk van Dvorák en Piazzolla. Kortom, een concert vol onstuimige volksdansen.

Uit de liefde kon Brahms niet veel inspiratie putten; hij bleef namelijk vrijgezel. Toch schreef ook hij, net als Schubert en Schumann, prachtige liederen over liefde op gedichten van de grote Duitse dichter Heinrich Heine. In het recital op vrijdag 20 november zingt de beroemde Nederlandse bariton Robert Holl deze liederen. Het beste uit de literatuur en klassieke muziek in één concert! Meer informatie over Robert Holl zingt Heine is te vinden op de website van de Edesche Concertzaal.

Brahms op z’n best

'Houdt u van Brahms?', zo luidt de titel van een beroemde bestseller. Het zou ook de titel van het concert op zaterdag 12 maart kunnen zijn, want een mooiere kennismaking met Brahms’ muziek dan met zijn schitterende vioolsonates is nauwelijks denkbaar. Beleef Brahms op zijn best met violiste Cecile Huijnen en pianist Hans Eijsackers!

Brahms, en ook Dvorák, schreven misschien wel de mooiste pianokwintetten van de negentiende eeuw. Prachtige werken, die pianiste Anna Fedorova en het Mirovia Quartet op zaterdag 19 maart toegewijd uitvoeren.

Erfenis van Brahms

En als laatste van het seizoen vol Brahms laat pianist Frank van de Laar horen welke invloed Brahms had. Een concert wat de voetstappen volgt die Brahms zette. En welke afdrukken hij voor de volgende generatie achterliet. Van Schumann tot Ernö Dohnányi. Beluister Brahms door Frank van de Laar!

Benieuwd naar de Edesche Concertzaal? Op DagjeWeg.NL vind je meer informatie over deze mooie concertzaal op de Veluwe.
Foto 2. Frank van de Laar laat horen hoe Brahms anderen beïnvloedde.
Laatst gewijzigd: 2015-07-23 16:10:40 · Gepubliceerd: 2015-07-23 09:35:55 - 299