Zoek krokodillentanden in de zomervakantie!

Vier de zomervakantie in Universiteitsmuseum Utrecht

Vier de zomervakantie in het Universiteitsmuseum Utrecht Nieuws - gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Universiteitsmuseum Utrecht is leuk voor het hele gezin.

archief oud artikel 4 augustus 2015 Toerisme Utrecht, Utrecht Voor nieuwsgierige kids is er altijd iets leuks te doen in het Universiteitsmuseum Utrecht. In de zomervakantie van zaterdag 11 juli tot en met zondag 23 augustus ontdek je wat er bij ons in de vijver leeft, beantwoord je spannende vragen tijdens een museumspecial en vergelijk je mens en dier in de familietentoonstelling Tot op het bot.

Experimenteer er op los

Hang je jas aan de tongenkapstop en stroop je mouwen op. In het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum Utrecht ga je zelf aan de slag. Ga zitten op de fluisterstoel, doe die vreemde koelkast eens open en durf jij je hand in de snoepdoos te stoppen? In het Jeugdlab doe je experimenten die te maken hebben met zien, ruiken & proeven, horen en voelen. Ga op onderzoek uit en je zult merken dat niets is wat het lijkt. In de zomervakantie zijn er dagelijks Jeugdlaboranten die je graag op weg helpen. De Jeugdlaboranten zijn er van 12:00 tot 17:00 uur.

Op zoek gaan naar de tanden van een krokodil? Of wil jij weten schat hoe groot de haai is geweest? Ga samen met de Jeugdlaborant op onderzoek uit tijdens de museumspecial en beantwoord de spannendste vragen. De museumspecials zijn in de zomervakantie dagelijks om 15:00 uur.

Vier van zaterdag 11 juli tot en met zondag 23 augustus de zomervakantie in het Universiteitsmuseum Utrecht!

Mens of dier? Ontdek het in de familietentoonstelling Tot op het bot

Een brilkaaiman, een walrus of een soepschildpad, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? In Tot op het bot ga je zelf op onderzoek uit. Er valt heel wat te ontdekken aan gebitten, huiden, wervels, vinnen, harten, darmen en andere lichaamsdelen. Met behulp van collegeplaten, lesmodellen, instrumenten en documentaires zoek je overeenkomsten en verschillen tussen mens en dier uit tot op het bot. De blikvanger van de tentoonstelling is de verzameling geraamtes in de negen meter hoge skelettentoren. Nog meer botten zien? Wordt een echte museumheld en doe mee aan de skelettentour. Deze spannende speurtocht leidt je langs de engste, meest bijzondere, grootste en kleinste skeletten van het museum. Leer hoe je kunt zien of een skelet een waterdier is en of hij kon vliegen of niet. Een skelettentour kun je voor € 2,- ophalen bij de receptie.

Waterbeestjes vissen

Kikkervisjes, posthoornslakken, bootsmannetjes. Uitgerust met een schepnet en een vergrootglas kun je heel wat waterbeestjes in de vijver van de hortus ontdekken. Verzekerd zijn van een plek? Reserveer vooraf via de website van het Universiteitsmuseum Utrecht.

Experiment:

Er is een hele tijd gedacht dat verschillende plaatsen op de tong verschillende smaken proeven. Nu worden daar vraagtekens bij gezet. Onderzoek wat jij waar op de tong proeft.

Wat heb je nodig?

  • Vier wattenstaafjes
  • Suiker
  • Zout
  • Citroensap
  • Koffie
Wat moet je doen?
Smeer met de wattenstaafjes de verschillende smaken; zoet, zout, zuur en bitter, op verschillende plekken op je tong. Doop het wattenstaafje in de suiker en dip het tegen het puntje van je tong. Is het een sterke zoete smaak? Hou vervolgens een wattenstaafje vol suiker tegen de zijkant van je tong en met de achterkant van je tong. Smaakt het hetzelfde? Schrijf op waar je de zoete smaak van suiker proeft. Zoek nu ook uit hoe het met zout, de zure smaak van citroensap en de bittere smaak van koffie zit.

Vier van zaterdag 11 juli tot en met zondag 23 augustus de zomervakantie in het Universiteitsmuseum Utrecht!
Foto 2. Doe allerlei spannende proefjes in het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum Utrecht. Foto's: Universiteitsmuseum Utrecht
Foto 3. Ontdek wat er allemaal in de vijver leeft.
Foto 4. Is het van een mens of een dier?
Foto 5. Dat ontdek je in Tot op het bot!
Foto 6. Bezoek een museumspecial.
Foto 7. En ga op ontdekkingstocht door het museum.
Foto 8. Ga ook zelf aan de slag, stroop de mouwen op en experimenteer er op los!
Foto 9. In de zomervakantie mag je zelfs met een Jeugdlaborant op stap.

Laatst gewijzigd: 2015-08-05 11:04:43 · Gepubliceerd: 4 augustus 2015 - 338