De Spaanse warmte komt naar je toe

Edesche Gitaarrecitals: Enno Voorhorst |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Met klassieke gitaarmuziek voert Enno Voorhorst je mee naar Spanje

7 september 2015 Cultuur Ede, Gelderland Zachtjesaan nadert de herfst, maar in de Edesche Concertzaal is het op vrijdag 11 september zomers warm. Gitarist Enno Voorhorst brengt dan, naast zijn gitaar, hartstochtelijke gitaarmuziek uit Spanje mee. "Je hoort in de muziek het land, de warmte en de stilte."

Foto 1. Enno Voorhorst is een specialist in het klassieke Spaanse gitaarrepertoire. Foto: Kim Jung Su

Wie aan de gitaar denkt, denkt aan Spanje. De meeste klassieke muziek voor gitaar is in dit land geschreven.Gitarist Enno Voorhorst is een specialist in dit klassieke Spaanse gitaarrepertoire en voert de luisteraars in de Edesche Concertzaal met liefde mee naar het klassieke Spanje. Op vrijdag 11 september speelt hij de mooiste stukken, zoals het beroemde 'Asturias' van Isaac Albeniz. Dit beroemde stuk baseerde de componist op de flamenco uit het mediterrane Andalusië. "De zangerigheid die daarin zit, hoor je ook in de Spaanse gitaarmuziek", vertelt Enno.

Een grote rol tijdens het concert van Enno Voorhorst is weggelegd voor Agustín Barrios Mangoré. "Zijn muziek is zo inventief, zo fantasievol en er zit altijd een verhaal in. Met de meeste componisten heb je het na een tijdje wel weer gehad, maar hij blijft. En dan te bedenken dat zijn muziek heel lang vergeten is", vertelt Enno. "Pas eind jaren ‘70 is het weer ontdekt. Toen hij overleed, ging zijn muziek gewoon mee het graf in. Er stond bijna niets op papier. John Williams (een beroemde Britse gitarist,red.) herontdekte zijn muziek en bracht een album uit. En ook nu worden er nog steeds stukken van Barrios gevonden op zolders van huizen. Hij reisde de wereld over en logeerde dan bij mensen. Als bedankje schreef hij een muziekstuk voor ze en liet dat achter."

Bach en Arvo Pärt

De muziek van Agustín Barrios Mangoré leverde Enno Voorhorst lovende kritieken op, waarmee hij internationaal doorbrak. Daarnaast heeft hij zich toegelegd op het bewerken van Bachs muziek voor gitaar. In de Edesche Concertzaal klinkt de beroemde 'Air' van Bach in Voorhorsts eigen bewerking. En met 'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt brengt Enno Voorhorst een hommage aan een van de belangrijkste componisten van nu. Dit jaar viert Pärt zijn tachtigste verjaardag. Een concert wat alles in zich heeft: van rustige tot pittige muziek. "De grote kracht van gitaar is dat het een intiem instrument is. Je wordt mee gesleurd", vertelt Enno Voorhorst. "Het mooist is als je merkt dat je contact hebt met het publiek, als ze heel stil zijn en luisteren. Dan sla je één toontje aan en gaat er een zucht door het publiek."

Een pareltje op de Veluwe: Edesche Concertzaal.
Foto 2. De meeste klassieke gitaarmuziek komt uit Spanje.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-09-07 14:40:26 · Gepubliceerd: 2015-09-07 14:14:53 - 67