Ontdek wat Van Gogh en Munch met elkaar gemeen hebben!

Twee iconische schilders in één expositie

Munch & Van Gogh in één expositie Nieuws door
Foto 1. De verwantschap tussen Edvard Munch en Vincent van Gogh wordt in beeld gebracht. Foto: Van Gogh Museum

archief oud artikel 21 september 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het Van Gogh Museum vond een bijzondere insteek voor haar groots opgezette expositie: het werk van Vincent van Gogh en Edvard Munch is voor het eerst in de geschiedenis samen te zien in de expositie Munch : Van Gogh.

Twee titanen

Hoewel ze voor een deel in dezelfde periode leefden, hebben ze elkaar nooit ontmoet. Toch lijken ze op elkaar: de Noorse schilder Edvard Munch en de Nederlandse Vincent van Gogh. Het Van Gogh Museum noemt ze de 'twee titanen van de westerse schilderkunst'. In het kader van het Van Gogh-herdenkingsjaar opent het Van Gogh Museum een bijzondere expositie over deze twee titanen.

Opvallende gelijkenis

De beide schilders worden wel vaker in één adem genoemd, maar hun verwantschap is nog nooit zo verregaand in beeld gebracht. Vanuit de hele wereld werden ze bij elkaar gebracht: nog niet vaak uitgeleende topstukken, meer dan honderd stuks, waaronder De Schreeuw, Het zieke kind en Madonna. Zo is goed te zien dat beide schilders een opvallende gelijkenis vertonen in hun werk. Allebei schilderden ze graag landschappen en arbeiders. Maar ook hun levens lijken op elkaar, met elk een dramatisch verloop. Vincent en Edvard werden bijvoorbeeld allebei opgenomen met een zenuwinzinking. Met een multimediatour of (privé)rondleiding gaat de tentoonstelling Munch : Van Gogh nog meer leven en haar je alle verhalen achter de schilderijen.

Leuk om te weten: de tentoonstelling is de eerste in het vernieuwde museum. Publiek kan namelijk vanaf de tweede helft van september naar binnen via het nieuwe glazen entreegebouw van het Van Gogh Museum.

Randprogramma

Er zijn in het Van Gogh Museum gratis inloopworkshops waar je leert schilderen en ook lezingen op zondag. Maar er gebeurt nog veel meer in Amsterdam. Naar aanleiding van Munch : Van Gogh zorgen tien Amsterdamse culturele instellingen (onder meer EYE, Toneelgroep Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouw Orkest) een cultuurprogramma door de hele hoofdstad. Film, performance, debat en muziek tonen aan dat de invloed van Munch en Van Gogh op hedendaagse kunst en cultuur springlevend is.

Praktische informatie

De tentoonstelling Munch : Van Gogh is te zien van 25 september 2015 tot en met 17 januari 2016. Let op: de nieuwe ingang van het Van Gogh Museum zit aan het Museumplein 6.
Foto 2. Van Gogh en Munch hadden dezelfde artistieke ambitie. Beeld: uit de trailer van het Van Gogh Museum
Foto 3. Bekijk de opvallende gelijkenissen in de schilderijen van de beide schilders. Beeld: uit de trailer van het Van Gogh Museum

Laatst gewijzigd: 2015-09-22 09:01:59 · Gepubliceerd: 21 september 2015 - 893

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

 
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.