New Yorkse 'Otello' live in de bioscoop

CineMec Ede |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Nederlandse liefhebbers kunnen live meekijken in verschillende bioscopen

15 oktober 2015 Cultuur De Italiaanse componist Giuseppe Verdi maakte in 1887 een opera van Shakespeares beroemde toneelstuk 'Otello'. De Metropolitan Opera uit New York voert het werk op zaterdag 17 oktober uit. Nederlandse liefhebbers kunnen live meekijken in verschillende bioscopen in het land.

Foto 1. Ken Howard / Metropolitan Opera

Otello: over fatale jaloezie

'Otello' gaat over jaloezie in zijn meest heftige vorm. De Moorse generaal Otello houdt zielsveel van zijn vrouw Desdemona, maar de doortrapte intrigant Iago doet hem geloven dat zijn vrouw een affaire heeft met de jonge officier Cassio. Otello raakt helemaal verstrikt in de vermeende ontrouw van Desdemona en steekt haar aan het einde van het stuk dood. Als vervolgens aan het licht komt dat het allemaal boze opzet van Iago was, berooft Otello ook zichzelf van het leven...

Lees meer artikelen over opera op Place de 'l Opera.

Een klassieker in het operarepertoire

Liefde, jaloezie, intrige, moord, zelfmoord: het zijn ingrediënten waar de kunstvorm opera van leeft. Geen wonder dat Giuseppe Verdi het verhaal van Shakespeare nam en er een opera op componeerde. 'Otello' groeide uit tot een klassieker in het operarepertoire. Het was de voorlaatste opera die Verdi schreef. Velen zien het als één van zijn beste werken.

De Metropolitan Opera brengt het stuk in een regie van Bartlett Sher, een vaste gast bij het New Yorkse operahuis. De hoofdrol van Otello wordt gezongen door Aleksandrs Antonenko, een tenor uit Letland die deze partij al op vele prominente tonelen heeft vertolkt. Naast hem staat de Bulgaarse sopraan Sonya Yoncheva als Desdemona. Verder zingt Željko Lučić de intrigant Iago. De voorstelling staat onder leiding van Yannick Nézet-Séguin, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Een paar dagen na de voorstelling reist Nézet-Séguin alweer terug naar Nederland om twee concerten in Rotterdam te leiden.

'Otello' wordt in diverse bioscopen in Nederland vertoond, waaronder CineMec in Ede en Utrecht, vele vestigingen van Pathé en Theater de Speeldoos in Baarn.
Foto 2. Ken Howard / Metropolitan Opera

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-10-19 08:42:37 · Gepubliceerd: 2015-10-15 22:38:59 - 36