1

Vernieuwd Tropenmuseum gaat terug in de tijd

Museum pakt uit met twee nieuwe exposities

The Sixties: A Worldwide Happening Nieuws door
Foto 1. De prachtige Lichthal van het Tropenmuseum. Foto: Rob van Esch.

archief oud artikel 16 oktober 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het Tropenmuseum Amsterdam is weer geopend! Na een maandenlange verbouwing is het museum weer helemaal bijdetijds. De nieuwe tentoonstellingen maken het een bezoek meer dan waard.

Vernieuwing voor de kunst

Wat is er eigenlijk vernieuwd aan het Tropenmuseum? De hal, ook wel de Lichthal genoemd, van het monumentale gebouw is flink onder handen genomen. Vanuit de prachtige entree kijk je drie verdiepingen naar boven en waan je je in een kunstwerk of een klassieke film. Daarnaast heeft het Tropenmuseum nu ook een souvenirwinkel. En, ideaal voor de iets oudere bezoeker, in het nieuwe museumcafé kun je even uitrusten en een kopje koffie drinken.

Mensen in het middelpunt

De focus van het Tropenmuseum ligt na de verbouwing en modernisering nog steeds op mensen. De inhoud van de twee nieuwe tentoonstellingen waarmee het museum heropent, is daar het bewijs van. Het museum vertelt verhalen. Authentieke verhalen, over verschillende mensen en nationaliteiten. De focus van de tentoonstellingen ligt op wat mensen verbindt, ondanks hun verschillen. Een multicultureel museum in een multiculturele stad.

The Sixties - A Worldwide Happening

Het museum gaat terug in de tijd met The Sixties - A Worldwide Happening. In deze tentoonstelling staan de jaren '60 centraal. Een veelbewogen tijd in de geschiedenis, met veranderingen die kenmerkend waren voor hoe we nu leven. Zoals de start van globalisering en de groeiende invloed en macht van media. Bijzonder om te zien dat iconen van toen (bijvoorbeeld Jimi Hendrix en Yves Saint Laurent) nu nog steeds iconen zijn. Ervaar hoe mensen hun vrije identiteit vormden en zichzelf uitten in mode, muziek en kunst. Dit is terug te zien in de collectie van authentieke foto's.

ZieZo Marokko

ZieZo Marokko is een reis door geschiedenis en cultuur van Tropenmuseum Junior voor het hele gezin. Speciaal ter ere van het veertigjarig bestaan van Tropenmuseum Junior, is deze tentoonstelling extra interactief gemaakt met vier hoofdfiguren die je mee op reis nemen met hun persoonlijke verhalen. Bekijk Marokkaanse mode, proef delicatessen en leer een mozaïek leggen. Aanrader voor gezinnen en scholen!

Foto 2. The Sixties - A Worldwide Happening. Foto: 'Eva' door James Barnor, 1960.
Foto 3. The Sixties - A Worldwide Happening. Foto: James Barnor, 1966.
Foto 4. The Sixties - A Worldwide Happening. Foto: 'Regardez-moi (Look at me)' door Malick Sidibé, 1962.
Foto 5. ZieZo Marokko: ervaar Marokko door de persoonlijke verhalen van vier hoofdpersonen.

Laatst gewijzigd: 2015-10-19 08:35:00 · Gepubliceerd: 16 oktober 2015 - 840