Hoe de herfst ineens voelt als zomer

Edesche Concertzaal |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Een mysterieus avondlicht roept oude volksverhalen in herinnering

27 oktober 2015 Cultuur Ede, Gelderland Wat muziek kan doen, is onvoorstelbaar. Zo stap je uit de donkere avond binnen in een warm verlichte concertzaal. En dan, als de pianist begint te spelen is plots de zomer aangebroken. Wereldberoemd pianist Ronald Brautigam voert met de schitterende concertvleugel van de Edesche Concertzaal de luisteraars mee. Voor een eindeloze Scandinavische zomernacht, waar een mysterieus schijnsel oude volksverhalen tot leven wekt.

Foto 1. Een herfstavond verandert in een eindeloze zomernacht.

In de Edesche Concertzaal laat Ronald Brautigam de Bösendorfer Imperial zwelgen in muziek van Beethoven, Schumann, Nielsen en Stenhammar over adembenemende landschappen en eeuwige zomernachten. Muziek die bij Brautigam in uitstekende handen is. Al meer dan dertig jaar behoort hij tot de meest toonaangevende en veelzijdigste Nederlandse pianisten.

Muziek uit Scandinavië

Wie aan Scandinavië denkt, denkt aan lange zomernachten. Daar waar de zon niet onder gaat en een mysterieus avondlicht oude volksverhalen in herinnering roept. Geen wonder dat juist in het ruige noorden de adembenemende landschappen dankbaar onderwerp waren voor de toch al hyper-romantische negentiende-eeuwse componisten. De Zweed Wilhelm Stenhammer nam de melancholieke sfeer van de late zomdernachten als uitgangspunt voor zijn gelijknamige sfeervolle pianosuite . En dan Robert Schumann... , hij was weliswaar geen Scandinaviër, maar in zijn grillige Phantasiestücke trekken donkere nachtvisioenen en koortsachtige dromen aan de luisteraar voorbij.

Bösendorfer Imperial zingt meer dan Steinway

Ronald Brautigam verheugt zich enorm op de Weense Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal. Het instrument kent hij vrij goed. "Ik heb zelf jarenlang een Bösendorfer gehad. De klank past heel goed bij de Weense muziek. De Bösendorfer zingt meer dan de Steinway, het instrument heeft ook een lichtere klank dan veel Duitse vleugels. Omdat de meeste zalen een Steinway bezitten, ben ik indertijd daar toch maar toe overgestapt om me thuis zo optimaal mogelijk op concerten voor te bereiden." De muziek die hij in de Edesche Concertzaal speelt zijn vooral persoonlijke voorkeuren. "Ik heb het programma niet specifiek op de Bösendorder Imperial uitgekozen, maar het klinkt er wel heel goed op. Het is een Scandinavisch programma geworden. Ik ben bijvoorbeeld gek op de muziek van Carl Nielsen, die 150 jaar geleden werd geboren."

Mooie en diepe muziek

Door zijn jarenlange band met het cd-label BIS is Brautigam ook regelmatig in Zweden te vinden. "Ik kom er erg graag en de melancholieke sfeer spreekt me aan." Iets dat ook in de muziek is terug te horen: "Het is mooie en diepe muziek. Het past goed in het jaargetijde van het concert. Bovendien wilde ik de mensen eens wat anders voorschotelen dan de geijkte Beethovens en Brahmsen. Mensen zijn vaak juist ook geïnteresseerd in onbekendere muziek. Het publiek mag je in die zin nooit onderschatten."

Foto 2. Een Scandinavische zomernacht... Foto: https://www.flickr.com/photos/alaskahokie/7826206302, CC BY 2.0
Foto 3. Al ruim dertig jaar behoort wereldpianist Ronald Brautigam tot de meest toonaangevende en veelzijdige Nederlandse pianisten. Foto: Marco Borggreve

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-10-28 14:01:59 · Gepubliceerd: 2015-10-27 16:44:13 - 74