Weetjes over de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark

Panda's Wu Wen en Xing Ya verhuizen naar Rhenen

Op avontuur in Ouwehands Dierenpark Rhenen   Nieuws door
Foto 1. Reuzenpanda Wu Wen (het mannetje). Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.

28 oktober 2015 Toerisme Rhenen, Utrecht Er zijn al ontzettend veel exotische dieren te bewonderen in Ouwehands Dierenpark Rhenen en nu zijn daar ook nog eens twee reuzenpanda's bij gekomen. Een mannetje én een vrouwtje: wie weet het begin van een panda-romance en een lieve babypanda...?

Mag ik je panda lenen?

De reuzenpanda's heten Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (het mannetje). Wu Wen betekent 'mooie krachtige wolk' en Xing Ya betekent 'elegante ster'. Een match made in heaven, zou je kunnen zeggen! De beesten zijn leenpanda's: Wu Wen en Xing Ya zijn eigenlijk nog steeds van China, maar mogen vijftien jaar in Ouwehands Dierenpark Rhenen blijven. Ze hebben hun eigen stulpje Pandasia, een verblijf met een Chinese uitstraling.

Schattig maar levensgevaarlijk

Echte knuffelbeesten zijn de reuzenpanda's niet. Ze kunnen wel honderd kilo zwaar worden, hebben gigantische klauwen en bijten met gemak een hard stuk bamboe doormidden. Door die bamboe is het verblijf van de panda's in Rhenen een duur grapje: een panda eet gemiddeld vijftig kilo bamboe per dag. Dat kost een hoop geld om te regelen. Het heeft dus wat voeten in de aarde, maar dan heb je wel de kans om echte reuzenpanda's in Nederland te bewonderen. En wie weet kunnen we over een paar jaar Wu Wen en Xing Ya feliciteren met de komst van hun eigen minipanda!

Meer leuke pandaweetjes

  • Een panda wordt ongeveer 60 tot 90 centimeter hoog en 1,2 tot 1,8 meter lang. Hij zou dus net in een grote badkuip passen (schattig idee);
  • Een panda heeft zes vingers: eentje extra om makkelijk bamboestengels mee vast te houden;
  • Een pasgeboren panda is roze en weegt maar 100 gram;
  • De kans op een pandababy is helaas niet erg groot: de vrouwtjes ovuleren maar drie keer per jaar en de mannetjes zijn superlui;
  • In het wild worden panda's zo'n 20 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze wel 37 jaar oud worden;
  • Panda's zijn vier tot vijf maanden zwanger.

Foto 2. Reuzenpanda Xing Ya (het mannetje). Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Laatst gewijzigd: 2020-01-21 11:35:33 · Gepubliceerd: 2015-10-28 09:39:26 - 4999