Wu Wen en Xing Ya vanaf nu te zien in Pandasia

Ouwehands Dierenpark Rhenen   Reportage door
Foto 1. Reuzenpanda Wu Wen schuwt de camera's niet. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

30 mei 2017 bijgewerkt: 17 mei 2019 Toerisme Rhenen, Utrecht Het zijn wellicht de meest besproken dieren van het jaar 2017: reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya. Op dinsdag 30 mei snoven de dieren na wekenlang quarantaine eindelijk de buitenlucht op in hun verblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark. Zodra de deuren van Pandasia openden, kwamen de reuzenpanda's, na eerst even de kat uit de boom te hebben gekeken, tevoorschijn. De redactie van DagjeWeg.NL nam vast een kijkje bij deze twee prachtige beesten en hun gi-gan-tische verblijf Pandasia!

Het droompaar van Ouwehands Dierenpark

Voordat het moment waar iedereen reikhalzend naar uit heeft gekeken aanbreekt, worden er eerst nog een aantal speeches gegeven door onder anderen voormalig minister-president Jan Peter Balkenende en de eigenaar van Ouwehands Dierenpark, Marcel Boekhoorn. "Dit is het moment om ons droompaar met heel Nederland te delen", aldus de eigenaar. Uiteraard wordt ook de wens op een pandababy aangehaald, al zal dat voorlopig nog niet gebeuren. "Panda's zijn geen grote vrijkonten". En daar komt nog bij dat ze maar drie dagen per jaar paren...

Flirtende panda's

Als het aan vrouwtje Wu Wen ligt, komt het wel goed met die babypanda waar iedereen zo hard op hoopt. "We merken dat ze zeker interesse heeft in Xing Ya", vertelt dierenverzorgster Brenda ons. Hoe werkt dat flirten dan bij panda's? Door veel te kijken en te roepen laat Wu Wen weten dat ze Xing Ya wel ziet zitten. Maar tot een liefdesbaby zal het voorlopig nog niet komen aangezien Xing Ya nog niet volwassen is. "Pandavrouwtjes zijn eerder volwassen dan mannetjes". Zo is de driejarige Wu Wen al wel volwassen en vruchtbaar, maar zal Xing Ya, die eveneens drie jaar oud is, pas over twee jaar klaar zijn voor het vaderschap.

Chillen in Pandasia

Omdat reuzenpanda's erg op hun eigen ruimte gesteld zijn, hebben beide dieren een eigen binnen- en buitenverblijf in Pandasia. Samen met nationale en internationale pers staan we voor het verblijf van Wu Wen om een eerste glimp van de beauty op te vangen. Op het moment suprême, lijkt ze in eerste instantie wat verlegen. Maar langzaamaan komt daar dan eindelijk een panda tevoorschijn, om zich vervolgens snel te verstoppen achter de bamboestruiken. We wachten enigszins hysterisch af. Maar ons geduld loont: Wu Wen heeft schik van haar prachtige ruime buitenverblijf in Pandasia en laat zich pontificaal aan de pers zien. Ze klimt zelfs even in een boom, wandelt op haar dooie akkertje over een bruggetje en begint vervolgens aan wat bamboe te knagen. Een prachtig gezicht!

Pandapoep stinkt niet

"Ze hebben het goed naar hun zin in Pandasia", vertelt dierenverzorgster Brenda blij. Wel is het tweetal erg verschillend qua karakter. Zo houdt mannetje Xing Ya graag van een speelkwartiertje met een emmer of een plank en is één van Wu Wen's favoriete bezigheden een lekker tukkie doen. De grote vraag is natuurlijk: kun je als verzorger zo'n schattig uitziend beest aaien? "Aaien kan niet, want het blijft een roofdier", vertelt Brenda. Daarom doen de verzorgers alles door de afscheiding heen, zoals voeren en de medische verzorging. "Maar soms komt Xing Ya wel met zijn rug tegen de afscheiding naar ons toe zitten, om even lekker gekriebeld te worden." Want ondanks dat het roofdieren zijn, zijn het wel lieve roofdieren. De reuzenpanda's krijgen iedere dag 50 kilo bamboe p.p. (per panda) aangeboden. "Daar eten ze ongeveer de helft van op". Dat betekent veel poep scheppen dus, maar één voordeel: pandapoep stinkt niet! Dat komt doordat ze alleen plantaardig voedsel eten.

Video: Wu Wen zet eerste stappen in buitenverblijf

Kaartje kopen Ouwehands Dierenpark

Voorlopig brengen de beide panda's hun rustige leventjes afzonderlijk in hun eigen verblijven door. Wanneer je met je neus voor Pandasia staat, woont Wu Wen aan de linkerkant en Xing Ya aan de rechterkant. Om de panda's te kunnen bewonderen moet je vooraf online kaartjes bestellen bij Ouwehands. Bestel je tickets via de website van Ouwehands Dierenpark.

Video: Interview met pandaverzorgster Brenda

Foto 2. Wachten tot reuzenpanda vrouwtje Wu Wen voor het eerst in de buitenlucht komt. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Een traditionele Chinese openingsceremonie voordat de deuren naar Pandasia opengaan. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya zijn vanaf nu te zien voor het publiek in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.
Foto 5. Pandasia: het gigantische verblijf van de twee reuzenpanda's. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2019-05-17 15:53:19 · Gepubliceerd: 2017-05-30 12:18:39 - 5197