Volg de tijdlijn van reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya

Ga op avontuur in Ouwehands Dierenpark Rhenen |  
Redactioneel door
Foto 1. Reuzenpanda Xing Ya is binnenkort in haar verblijf Pandasia te zien, samen met Wu Wen. Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Hoe Ouwehands Dierenpark reuzenpanda's naar Nederland haalde

5 april 2017 Natuur Rhenen, Utrecht Eindelijk, na maanden van wachten en bouwen aan verblijf Pandasia, zijn de reuzenpanda's sinds 31 mei 2017 te zien in Ouwehands Dierenpark. Maar daar ging wel behoorlijk wat aan vooraf... Belangrijke momenten uit de pandasoap op een rijtje.

Reuzenpanda's: uniek in Nederland

Apetrots zijn ze in Rhenen, het is voor het eerst dat er in een Nederlandse dierentuin reuzenpanda's te zien zullen zijn. En nog een stelletje ook - nu maar hopen dat er een romance opbloeit tussen mannetje Wu Wen en vrouwtje Xing Ya. Wie weet zullen er ooit babyreuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark te zien zijn... Lees verder voor de tijdlijn van Wu Wen en Xing Ya!

Pandasia bijna open!

Tijdlijn van panda's Wu Wen en Xing Ya

26 oktober 2015
Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China, heeft de Chinese president Xi Jinping ingestemd met een zoölogische samenwerking tussen Nederland en China. Het doel: de bescherming van de reuzenpanda. Ouwehands Dierenpark en de Chinese Wildlife Conservation Association ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst. Het pandacircus begint. Lees het artikel vol pandaweetjes uit 2015: Wauw! Reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark.

13 november 2015
Ouwehands Dierenpark kondigt trots de komst van de reuzenpanda's aan en stelt de pandaberen aan Nederland voor. Wu Wen (het vrouwtje) betekent 'mooie krachtige wolk' en Xing Ya (het mannetje) betekent 'elegante ster'. Het park verwacht de dieren in het najaar van 2016 te verwelkomen.

21 maart 2016
De toekomstige reuzenpandaverzorgers van Ouwehands Dierenpark vertrekken naar China. Een maand lang zullen ze in het Wolong Giant Panda Centre alles leren over de verzorging van reuzenpanda's.

25 maart 2016
De dierentuin laat de eerste impressiebeelden van het reuzenpandaverblijf zien: Pandasia. Het verblijf maakt onderdeel uit van een groter Aziatische leefgebied, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten. De totale grootte is 9.000 m², waarvan 3.400 m² voor de panda's.

3 november 2016
De Chinese ambassadeur, zijne excellentie Wu Ken, bezoekt samen met de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer W.I.I. van Beek, het nieuwe reuzenpandaverblijf Pandasia. Ze krijgen een rondleiding door het park en bekijken de voortgang van het project. Is alles in orde voor Wu Wen en Xing Ya? Het is in ieder geval al duidelijk dat de panda's niet in het najaar van 2016 al te zien zullen zijn. Wij zetten een bezoek aan de panda's op onze to-do lijst voor 2017.

10 januari 2017
De Chinese delegatie komt naar Rhenen om het reuzenpandaverblijf te keuren. Ook de Nederlandse pers mag een eerste blik werpen op Pandasia. Het is nog even spannend: wordt het verblijf goedgekeurd?

11 januari 2017
Het was even zweten, maar: hoera! De Chinese delegatie heeft het reuzenpandaverblijf Pandasia officieel goedgekeurd. Ze zeggen zelfs dat Pandasia het mooiste en grootste reuzenpandaverblijf is dat ze tot nu toe ooit hebben gezien. Bekijk een preview van Pandasia.

14 maart 2017
Nederland is in rep en roer: er is eindelijk een datum! Wu Wen en Xing Ya zullen 12 april op Schiphol aankomen. Wanneer ze daadwerkelijk in Pandasia voor publiek te zien zullen zijn, is nog niet bekend. De precieze planning van de komst van de reuzenpanda's is wel bekend.

27 maart 2017
De dierentuin maakt bekend dat er twee mensen mee mogen om de panda's op te halen in China. Verdacht, zo vlak voor 1 april. Ouwehands Dierenpark benadrukt met klem dat het geen grap is: mensen kunnen online bieden om mee te gaan met de pandareis. De hoogste bieder wint.

30 maart 2017
Het was echt géén grap: Sergio Bena (42) verrast zijn vriendin Kim Brantjes (20) met de pandareis. Hij heeft € 7.550,- geboden en is daarmee de hoogste bieder.

9 april 2017
Medewerkers van de dierentuin vertrekken naar China om Xing Ya en Wu Wen op te halen. Gelukkige pandafans Sergio en Kim gaan met ze mee.

12 april 2017
Op deze dag is het zover! Xing Ya en Wu Wen komen om 19:05 uur aan op Schiphol. Daar moeten ze eerst door een medische molen, waarna ze een speciale route afleggen naar de dierentuin door het centrum van Rhenen. In de dierentuin moeten ze eerst acclimatiseren. Wij waren bij hun aankomst op Schiphol. Bekijk hier de eerste beelden van Xing Ya en Wu Wen op Hollandse bodem.

3 mei 2017
Wu Wen en Xing Ya spelen en ontdekken in de dierentuin. Ouwehands Dierenpark geeft filmpjes van de reuzenpanda's vrij en laat weten dat de Chinese verzorgers erg tevreden zijn over hun ontwikkeling. De verzorgers gaan zelfs bijna terug naar China. Kan het Nederlandse publiek dan toch eindelijk Wu Wen en Xing Ya bewonderen...?

16 mei 2017
De aap is uit de mouw! Pandasia opent op 30 mei voor genodigden en pers. Vanaf 31 mei zijn de reuzenpanda's te bewonderen voor publiek. De dierentuin waarschuwt voor extreme drukte. Bezoekers kunnen alleen nog online kaartjes krijgen. De verkoop gaat als een malle.

30 mei 2017
Chinese ambassadeur Wu Ken en Ouwehands Dierenpark eigenaar Marcel Boekhoorn openen het verblijf Pandasia onder toeziend oog van Chinese en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders, pers en genodigden. Wij waren erbij! Bekijk de eerste stapjes van Wu Wen en Xing Ya in Pandasia.

31 mei 2017
Eindelijk! Het Nederlandse volk kan de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark Rhenen bewonderen.

9 juni 2017
Bezoekers kunnen op het Panda Gala in Ouwehands Dierenpark een glimp van de reuzenpanda's opvangen. Daar moeten ze € 750,- per stoel voor neertellen. De volledige opbrengst gaat naar een project dat reuzenpanda's in het wild beschermt.

28 maart 2018
Wu Wen en Xing Ya hebben gescheiden geleefd en hebben voor het eerst 'neus-aan-neuscontact' door een rooster. Volgens de dierentuin is het nog pril, maar zijn de panda's duidelijk geïnteresseerd in elkaar.

12 april 2018
Het is vandaag exact één jaar geleden dat de panda's voor het eerst in Nederland werden onthaald. Hoewel Wu Wen en Xing Ya elkaar interessant vinden, heeft hun contact niet tot paring geleid. Ze zijn nog te jong, zegt de dierentuin. Dus is het wachten op de drie tot zeven dagen waarop Wu Wen vruchtbaar zal zijn in 2019... Panda's zijn namelijk maar kort vruchtbaar per jaar. Ontdek meer weetjes over reuzenpanda's.

Aziatische oase Pandasia

Werp een blik op Pandasia. Leuk weetje: in februari 2018 werd het verblijf uitgeroepen tot het mooiste reuzenpandaverblijf ter wereld door de Giant Panda Global Awards.

Bekijk alle dierentuinen op DagjeWeg.NL of ga naar een dierentuin met korting via DagjeWeg.NL Tickets.
Foto 2. Ze houden de gemoederen al bezig sinds oktober 2015: de reuzenpanda's! Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.
Foto 3. Het vrouwtje van de twee: reuzenpanda Wu Wen. Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.
Foto 4. Reuzenpanda Wu Wen slentert door de natuur. Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.
Foto 5. Reuzenpanda Xing Ya, het mannetje van het stel. Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.
Foto 6. Een feestelijk moment: de goedkeuring van reuzenpandaverblijf Pandasia. Foto: © Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Laatst gewijzigd: 2019-12-20 11:49:47 · Gepubliceerd: 2017-04-04 16:44:27 - 4393