Psalmenboek is wereldgeschiedenis

UNESCO voegde het Utrechts Psalter toe aan het Memory of the World Register

Museum Catharijneconvent Nieuws door
Foto 1. De gedetailleerde illustraties maken het Psalter bijzonder. Foto: Museum Catharijneconvent

archief oud artikel 28 oktober 2015 Cultuur Utrecht, Utrecht Een stukje wereldgeschiedenis, dat vertegenwoordigt het Utrechts Psalter sinds kort officieel. UNESCO plaatste het prachtige psalmenboek, wat bijna 1200 jaar oud is, in het Memory of the World Register. In dit register staan onder meer het Dagboek van Anne Frank en de archieven van de VOC. Het Utrechts Psalter is tijdelijk te zien in het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Een psalmenboek, is dat nou zo belangrijk in onze vaderlandse geschiedenis? Het UNESCO oordeelde begin oktober van wel, want het Utrechts Psalter staat voortaan in het Memory of the World Register. Best bijzonder, want op deze lijst vind je het belangrijkste erfgoed voor de wereldgeschiedenis, waaronder het Dagboek van Anne Frank. Maar wat maakt dit Utrechts Psalter nou zo bijzonder? Het boekje, wat rond 830 in het Franse Reims gemaakt werd, bevat 150 psalmen en een aantal bijbelse liederen. Dat is op zich niet zo speciaal, maar wat het Utrechts Psalter zo interessant maakt, zijn de illustraties.

Stripverhalen lezen in de kerk

De psalmen, honderdvijftig liederen uit de Bijbel, staan niet alleen in tekst in het Utrechts Psalter. Delen uit de tekst zijn door de makers van het boek afgebeeld in gedetailleerde tekeningen. Volgens het Museum Catharijneconvent leest het boek als een stripverhaal! De tekeningen zijn zo goed, dat ze doen denken aan het werk van de beroemde kunstenaar Jheronimus Bosch. In Frankrijk en Engeland waren ze indertijd zo onder de indruk van het Utrechts Psalter, dat ze de stijl lange tijd imiteerden. Het boek was echt een hit!

Utrechts Psalter schittert in eregalerij

Museum Catharijneconvent heeft de eer om het Utrechts Psalter, wat in het bezit is van Universiteit Utrecht, een maand lang te laten zien aan het publiek. Van 21 oktober tot en met 22 november 2015 schittert het boek in de eregalerij.

Een dagje naar een museum? Bekijk alle musea in Nederland!
Foto 2. Het Utrechts Psalter. Foto: Museum Catharijneconvent

Laatst gewijzigd: 2016-10-06 22:22:53 · Gepubliceerd: 2015-10-28 15:43:53 - 270