Mezzosopraan Alice Coote zingt Kindertotenlieder

Het Concertgebouw Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Het Concertgebouw Amsterdam. Foto: Leander Lammertink

archief oud artikel 9 november 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Geen groter verdriet dan het verliezen van een kind. Het inspireerde dichter Friedrich Rückert tot het schrijven van de cyclus Kindertotenlieder. Gustav Mahler zette de gedichten een paar decennia later op muziek. Mezzosopraan Alice Coote zingt ze op 14 en 15 november in het Concertgebouw in Amsterdam, begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Kindertotenlieder: een wereld vol verdriet

De Duitse dichter Friedrich Rückert (1788-1866) verloor in minder dan een maand tijd twee van zijn zes kinderen. Op Oudjaarsdag 1833 stierf zijn enige dochtertje, Luise. Op 16 januari overleed ook zijn zoon Ernst. Getroffen door dit leed dichtte Rückert gedurende de rest van zijn leven maar liefst 428 Kindertotenlieder. Vijf daarvan zette componist Gustav Mahler begin twintigste eeuw op muziek, voor één zangstem en orkest. In de liederen "openbaart zich een wereld vol verdriet en onvermogen", zo beschrijft het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO).

Mezzosopraan Alice Coote

Mezzosopraan Alice Coote zal de vijf liederen op 14 en 15 november stem geven. De Britse zangeres heeft een imposant aantal operarollen op haar cv staan, maar is even bekwaam in het liedvak. Het is alweer enige tijd geleden dat ze voor het laatst in Nederland te zien was. Het NedPhO combineert de Kindertotenlieder met het grote orkestwerk ...VORGEFÃœHLE... van de Duitse componist Peter Ruzicka en de vierde symfonie van Franz Schubert, genaamd Tragische. Schubert schreef dat werk op 19-jarige leeftijd.

Het concert wordt op zaterdag 14 november om 20:15 uur en zondag 15 november om 14:15 uur uitgevoerd in Amsterdam. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.
Foto 2. Mezzosopraan Alice Coote was lange tijd niet in Nederland te beluisteren.

Laatst gewijzigd: 2015-11-09 16:42:43 · Gepubliceerd: 2015-11-09 10:44:24 - 74

Activiteiten Concertgebouw Amsterdam

Later dit jaar

Wiener Maiblumen, concert door Ciconia Consort


Geniet van de sfeer van de Weense Konditorei met een stuk Sachertorte, luisterend naar het Ciconia Consort. Wiener Maiblumen, een programma met liederen en instrumentaal werk uit de Weense fin de...

Voorjaarsconcert UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck


Beleef een meeslepende avond waarin het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck schittert met Strauss’ Don Juan, Moesorgski’s Liederen en dansen van de dood met stersopraan Nataliia Shumska en Rachmaninoffs...