Kerst in Dickensstijl? Deze Dickensfestijnen gaan nog steeds door

Alle kerstmarkten |  
Nieuws door

Ontmoet de Dickenspersonages op deze markten en evenementen

14 november 2021 Toerisme Landelijk Ga deze kerst terug naar de negentiende eeuw! De Engelse stad uit de verhalen van Charles Dickens verrijst dit jaar weer op verschillende plaatsen in Nederland. Struin rond op deze Charles Dickens-kerstmarkten en ontmoet de bekende personages Scrooge en Oliver Twist.

Foto 1. Terug naar kerst in de negentiende eeuw bij een Dickensmarkt, waar je figuren uit zijn boeken tegen kunt komen. Van deftige dames tot brutale krantenjongens. Foto: DagjeWeg.NL
Heb jij Scrooge, Oliver Twist en Mr. Pickwick al ontdekt?

Met de stoomtram

MEDEMBLIK - Gezellige vuurkorven maken een knisperend geluid en overal hangt sfeervolle kerstdecoratie. Het centrum van Medemblik in Noord-Holland staat op vrijdag 10 december in het teken van kerst tijdens de Dickensdag Medemblik! Ga langs bij één van de honderd standhouders voor leuke kerstcadeautjes of geniet van een optreden van muzikanten en koorleden die uiteraard gekleed zijn in Dickensstijl. Natuurlijk kom je de bekende figuren uit de verhalen van Charles Dickens tegen, waaronder de chagrijnige Scrooge, Oliver Twist en de boefjes van Fagin. Zorg dat je er ook 's avonds nog bent, want dan is Medemblik prachtig verlicht. Helemaal leuk: kom met de authentieke stoomtram vanuit Hoorn naar Medemblik!

Dickens en steampunk

STEENWIJK - Ook in Steenwijk houden ze van de tijd van Dickens! Op vrijdag 10 en zaterdag 11 december en op zaterdag 18 en zondag 19 december lopen niet alleen jij en je mede-shoppers langs de kraampjes tijdens Kerst in Steenwijk, maar ook de figuren uit de boeken van Charles Dickens. Als het een beetje meezit kom je zelfs de gierige Scrooge tegen met de drie geesten van kerstmis. Deze kerstmarkt heeft verder nog een steampunk twist dankzij de figuren uit de Jules Verne boeken. En dat maakt de kerstmarkt in Steenwijk net dat beetje meer bijzonder.

In Victoriaanse stijl

ZEIJEN - Twee koopvrouwen wikkelen hun omslagdoeken nog eens extra stevig om zich heen tegen de kou. Bedelkinderen warmen zich bij een vuurtje. Een krantenjongen probeert zijn extra edities te verkopen aan twee deftige dames. Gaslampen hangen bij de kraampjes en een koortje zingt kerstliederen. Bij de Victorian Christmas Fayre, die plaatsvindt op 11 en 12 december voelt het alsof je een oud Engels stadje uit de negentiende eeuw bent binnengestapt. Dit jaar in een wat kleinere vorm, maar dat maakt de bonbons, fudge en echte Christmas pudding niet minder lekker. En je kunt nog steeds prachtige spulletjes vinden, zoals antiek kerstdecoraties, sieraden en tafellinnen. Een poppendokter en een verhalenverteller zijn ook van de partij.

Dickens in de Liemers

DUIVEN - Stap op 21, 22 en 23 januari terug in de tijd tijdens het festijn Dickens in de Liemers. Over de paadjes van het Hosterpark wandel je langs winterse kraampjes en ontmoet je onderweg allemaal figuren uit de Dickensverhalen. Er lopen kastanjeverkopers, schoorsteenvegers en schoenpoetsers rond, maar ook deftige dames en heren. Hé, zie ik daar een kind iets stelen van zo'n deftige meneer? Zwervers roepen om een aalmoes en iets verderop zingt een kinderkoortje. Alsof je aan het winkelen bent in het Engeland van Charles Dickens!

Krijg je geen genoeg van kerst in de Victoriaanse tijd? Bekijk welke alle activiteiten in Dickensstijl voorlopig nog doorgaan.
Foto 2. Veel kraamhouders doen ook mee, wat de sfeer extra bijzonder maakt op een Dickens kerstmarkt. Foto: DagjeWeg.Nl
Foto 3. Overal zingen koortjes. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. 'Arme kinderen', net als uit de tijd van Charles Dickens. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-12-18 19:37:11 · Gepubliceerd: 2015-12-07 19:45:52 - 20085