Vier kerst in Dickensstijl!

Alle kerstmarkten |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Struin rond op een van de kerstmarkten en ontmoet de Dickenspersonages

30 november 2019 Toerisme Landelijk Ga deze kerst terug naar de negentiende eeuw! De Engelse stad uit de verhalen van Charles Dickens verrijst dit jaar op verschillende plaatsen in Nederland. Struin rond op deze Charles Dickens-kerstmarkten en ontmoet de bekende personages Scrooge en Oliver Twist.

Foto 1. Terug naar kerst in de negentiende eeuw bij het Dickens Festijn in Drunen. Foto: Dickens Festijn Drunen © Hans Jansen

Ontmoet Charles Dickens in Deventer

Heb jij Scrooge, Oliver Twist en Mr. Pickwick al ontdekt?

DEVENTER - Het Dickens Festijn in Deventer: dat wil je niet missen! Zaterdag 14 en zondag 15 december vind je hier een hele berg kerstplezier. In het historische Bergkwartier komen maar liefst 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. En deze blijven niet onopgemerkt! Met allerlei acts en muziek vermaken ze het publiek, wat doorgaans in de rij staat voor dit bekende evenement.

Waan je in 1850 op Winterfair Garderen

GARDEREN - Wandel door het Engeland van Charles Dickens, maar dan in Garderen! Allerlei personages uit de boeken van Charles Dickens bemannen de meer dan tachtig kramen. Luister naar de verschillende koren en naar de accordeonist en bekijk oude ambachten. Vuurkorven zorgen voor extra sfeer en de geur van gepofte kastanjes verspreidt zich over de hele Winterfair. Een trip naar Winterfair Garderen kan al dit weekend op zaterdag 30 november, met een herhaling op 4 tot en met 7 december.Tip: op DagjeWeg.NL Tickets bestel je tickets met € 1,50 korting.

Dansende schoorsteenvegers in Goes

GOES - De grootste kerstmarkt van Zeeland vindt op 7 en 8 december plaats in Goes. Terwijl je van kraampje naar kraampje loopt over de gezellige pleinen en door de historische straatjes kan er opeens een groep dansende schoorsteenvegers voorbij komen. Op de Kerstmarkt in Goes paraderen dames en heren van stand die zo uit het Londen van Dickens lijken te zijn gestapt. De kwakzalvers en schoenpoetsers proberen nog gauw een aardige duit te verdienen. De wasvrouwen zorgen dat alles met Kerst weer schoon in de kast hangt. Onder de maretak wordt gezoend en er is een gedekte Kersttafel waar iedereen kan aanschuiven voor het Kerstdiner.

Met de stoomtram

MEDEMBLIK - Gezellige vuurkorven maken een knisperend geluid en overal hangt sfeervolle kerstdecoratie. Het centrum van Medemblik in Noord-Holland staat op vrijdag 13 december in het teken van kerst tijdens de Dickensdag Medemblik! Ga langs bij één van de honderd standhouders voor leuke kerstcadeautjes of geniet van een optreden van muzikanten en koorleden die uiteraard gekleed zijn in Dickensstijl. Helemaal leuk: kom met de authentieke stoomtram vanuit Hoorn naar Medemblik!

Pof marshmallows in Pernis

PERNIS - De negentiende-eeuwse Charles Dickensstad is op 14 december ook te vinden in Pernis! Ook hier wordt een Dickens Festijn gevierd. Met een nostalgische kermis, poppenkast, gevulde kraampjes en de personages uit de verhalen van Charles Dickens. Proef een lekkere oliebol of pof je eigen marshmallow boven een gezellig kampvuurtje. Vergeet niet zelf ook je mooiste kleding uit de tijd van Dickens aan te trekken, want je kunt gratis op de foto en maakt kans op een prijs!

Dickens Festijn in Drunen

DRUNEN - Naar mopperende wasvrouwen, stelende straatschoffies en ondeugende schoorsteenvegers hoef je op 14 december niet ver te zoeken. Dickens by night in Drunen staat bomvol toneelspelers, allemaal gebaseerd op de verhalen van Charles Dickens. Loop in het donker door de gezellige Dickensstreet, vol lantaarns, lampjes en vuur. Ruik de glühwein, het varken aan het spit, de marshmellows en het knapperende hout. Op de Dickens Christmas Fair op het Raadhuisplein lopen schapen en vuurspuwers rond en koop je de leukste cadeautjes. De echte liefhebber kan op zondag 15 december gewoon nog een keer gaan, maar dan overdag.

Kerst in de Vesting

ELBURG - Het sfeervolle stadje Elburg, met haar vele monumentele panden, kinderkopjes en smalle steegjes, verandert in één groot schilderij van Anton Pieck tijdens Winter in de Vesting. Waan je op 14 en 15 december in de gemoedelijke sfeer van meer dan honderd jaar geleden waar olielampjes, vuurkorven en kaarsen de straten verlichten. Kerstkoren zingen de sterren van de koude winterhemel en natuurlijk kun je bij de leuke standjes terecht voor alles wat je nodig hebt voor de kerst. Maak meteen je eigen kaarsen en beleef een huwelijk uit die oude tijd.

Met fakkels door het Dickens dorp

BEERTA - Ieder jaar verandert het centrum van het dorp Beerta in Groningen voor één dag in de magische wereld van Charles Dickens tijdens Dickens Day. Op 15 december is op de markt een doorlopend programma van muziek, straattheater, oude ambachten en kerstverhalen. Je komt er de figuren uit de verhalen van Dickens tegen, compleet met schaapskudde. Blijf ook zeker 's avonds, want dan sluit de dag met een sfeervolle fakkeloptocht. Voor liefhebbers van het verhaal 'A Christmas Carol': op 14 december vertelt verteller Gery Groot Zwaaftink dit wereldberoemde verhaal in prachtige Bartholomeuskerk.

Meer Dickens?

  • Het verhaal 'A Christmas Carol' is natuurlijk om te smullen. In het Muiderslot kun je op 17 en 18 december van dit overbekende verhaal genieten in theatervorm;
  • Of ga naar het Scrooge de musical, van 26 december tot en met 29 december in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam;
  • Krijg je geen genoeg van kerst in de Victoriaanse tijd? Bekijk alle kerstmarkten in Dickensstijl op DagjeWeg.NL!
Foto 2. Zelfs de fietsen komen uit het Engeland van Dickens bij Winterfair Garderen. Foto: Winterfair Garderen
Foto 3. Accordeonmuziek in stijl. Foto: Winterfair Garderen
Foto 4. Kerst zoals in de tijd van Charles Dickens in Deventer. Foto: Dickens Festijn Deventer © Ronald Hissink
'Arme kinderen', net als uit de tijd van Charles Dickens. Foto: Dickens Festijn Drunen © Arno Lucas

Kijk ook bij...

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2020-11-17 23:19:51 · Gepubliceerd: 2015-12-07 19:45:52 - 17692