Kerst in Dickensstijl? Dit zijn de leukste Dickens Festijnen

Ontmoet de Dickenspersonages op deze markten en evenementen

Dickens kerstmarkten en festijnen Redactioneel door
Foto 1. Een van de sfeermakers van een Dickensfestijn: de koortjes die helemaal in stijl kerstliederen zingen. Foto: Victorian Christmas Fayre © Janet Vermist

archief oud artikel 25 november 2023 Toerisme Landelijk Ga deze kerst terug naar de negentiende eeuw! De Engelse stad uit de verhalen van Charles Dickens verrijst dit jaar weer op verschillende plaatsen in Nederland. Hou de weekenden van 9-10 en 16-17 december alvast vrij om rond te struinen op de mooiste Dickens kerstmarkten en festijnen en ontmoet de bekende personages Scrooge en Oliver Twist.

Ontmoet Scrooge in Deventer

DEVENTER - Natuurlijk starten we met hét Dickens Festijn waar het allemaal mee begon: Dickens Festijn Deventer. Ooit klein begonnen in 1991, nu uitgegroeid tot een groots festijn waar jaarlijks ruim 125.000 mensen op afkomen. Dat is niet voor niets, want tijdens dit festijn komt het Engeland van Charles Dickens echt tot leven. Bedelende kinderen, kleine schoenpoetsertjes die opeens om je benen hangen op zoek naar werk, maar ook notabelen met hoge hoeden die neerkijken op de hard werkende wasvrouwen. En hé, is dat Scrooge zelf die schichtig wegschiet tussen de mensen? In het mooie, historische Bergkwartier kom je bijna duizend figuren tegen uit de verhalen van Dickens!

● Op 16 en 17 december, van 11:00 uur tot 17:00 uur. De toegang is gratis, maar houd er rekening mee dat de wachttijd bij de ingang in de Keizerstraat tot zo'n anderhalf uur op kan lopen.

Foto 2. De wasvrouwen zijn hard aan het werk tijdens Dickens Festijn Deventer. Foto: Dickens Festijn Deventer
Het Lemster Dickens Festijn en het Scrooge Festival in Arcen slaan dit jaar helaas een jaartje over. Maar ze zijn weer van de partij in 2024.

Terug naar 1850

SCHIEDAM - Knetterende vuurkorven, sfeervolle lantaarns en overal de karakters uit de verhalen van Charles Dickens. Tijdens het Dickens Festijn in het hart van Schiedam waan je je terug in 1850. Koortjes in kostuum zingen kerstliederen, Oliver Twist en zijn kornuiten proberen te pikken wat ze pikken kunnen en deftige dames en heren kijken afkeurend toe. Maar hé, daar zijn een aantal heren aan het ruziën over... Schiedam? Ja, Dickens wordt hier opgevoerd met een twist: in de toneelstukjes die je overal tegenkomt komt ook de geschiedenis van Schiedam langs. Het geeft een lekker nostalgisch Hollands sfeertje, dat nog wordt versterkt door de gezellige kerstmarkt. Dickens Festijn Schiedam is op zaterdag 16 december, van 11:00 uur tot 18:00 uur.

Vuurkorven en lichtjes in Medemblik

MEDEMBLIK - Gezellige vuurkorven maken een knisperend geluid en overal hangt sfeervolle kerstdecoratie. Het centrum van Medemblik in Noord-Holland staat op vrijdag 15 december van 16:00 uur tot 21:00 uur in het teken van kerst tijdens de Dickensdag Medemblik! Ga langs bij één van de honderd standhouders voor leuke kerstcadeautjes of geniet van een optreden van muzikanten en koorleden die uiteraard gekleed zijn in Dickensstijl. Natuurlijk kom je de bekende figuren uit de verhalen van Charles Dickens tegen, waaronder de chagrijnige Scrooge, Oliver Twist en de boefjes van Fagin. Zorg dat je er ook 's avonds nog bent, want dan is Medemblik prachtig verlicht.

Stap in het Dickensstraatje van Drunen

DRUNEN - Ook Drunen verandert tijdens Dickens Festijn Drunen in een Engelse stad uit de tijd van Dickens. Deftige dames flaneren in hun mooiste kleding door de straten, terwijl de smeden en andere ambachtslieden hard aan het werk zijn. De ganzenhoedster laveert haar ganzen zonder problemen door de drukte en langs bedelende kinderen. En op de markt in het Dickensstraatje Achter het Raadhuis staan wel heel kleurrijke figuren hun groentes, vlees en andere producten aan te prijzen. Er hangt een geur van punch en gepofte kastanjes, geroosterde marshmellows, glühwein en brandend hout. Overal zingen koortjes kerstliederen en er zijn diverse optredens op een podium.

● Het Dickens Festijn is op zondag 17 december, van 12:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 3. In Drunen vind je een complete Dickensstraat vol kleurrijke figuren uit de boeken van de Engelse schrijver. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Dickens in de Liemers

DUIVEN - Stap op 8, 9 en 10 december terug in de tijd tijdens het festijn Dickens in de Liemers. Over de paadjes van het Hosterpark wandel je niet zomaar langs winterse kraampjes, maar door de straatjes van het Londen van vroeger, prachtig nagemaakt. Dat begint al bij de grote poort, waar de wachters je binnenlaten. Onderweg ontmoet je allemaal figuren uit de Dickensverhalen: kastanjeverkopers, schoorsteenvegers en schoenpoetsers, maar ook deftige dames en heren. Hé, zie ik daar een kind iets stelen van zo'n deftige meneer? Zwervers roepen om een aalmoes en iets verderop zingt een kinderkoortje. Hier ben je echt aan het winkelen in het Engeland van Charles Dickens!

Foto 4. Bij Dickens in de Liemers stap door de poort eventjes echt in de wereld van Dickens. Foto: Dickens in de Liemers

Dickens taferelen in Druten

DRUTEN - Ook in Druten pakken ze het groots aan. Tijdens het Dickens Festijn Druten op 10 december ontmoet je in dit kerkdorp heel veel Dickens figuren. Pas op in de armenwijk waar de visjouwers, kwakzalvers, zwervers en vrouwen van lichte zeden proberen je je geld af te troggelen. Zie de barbier, smid, mandenmaker, nettenbreier en touwslager aan het werk. En ga langs bij de Freakshow en de waarzegster. Overal klinkt live muziek en er is zelfs een klein circus. Bij Mrs. Beeton's Book of Household Management ontdek je hoe een Victoriaans huishouden van de bourgeoisie leefde en hun huis inrichtten.

De tekst gaat verder onder de video.

Een Christmas Carol in Wintelre

WINTELRE - Ook tijdens het gezellige Dickens Festijn in Wintelre komt het boek A Christmas Carol van Dickens tot leven. Als je langs de wachters door de grote poort stapt voel je je direct in een wereld van 150 jaar geleden. Overal ontmoet je de bekende personages uit het beroemde verhaal. De bedelende weeskinderen, de schoorsteenvegers, de kantoorklerken en natuurlijk de gierige Scrooge zelf, ze zijn er allemaal! En dat laten ze merken ook. Geniet op 16 en 17 december van hun capriolen en optredens, luister naar de koortjes en scoor lekkere hapjes terwijl je langs de kraampjes van de kerstmarkt slentert.

In Victoriaanse stijl

ZEIJEN - Twee koopvrouwen wikkelen hun omslagdoeken nog eens extra stevig om zich heen tegen de kou. Bedelkinderen warmen zich bij een vuurtje. Een krantenjongen probeert zijn extra edities te verkopen aan twee deftige dames. Gaslampen hangen bij de kraampjes en een koortje zingt kerstliederen. Bij de Victorian Christmas Fayre, die plaatsvindt op 9 en 10 december voelt het alsof je een oud Engels stadje uit de negentiende eeuw bent binnengestapt. Hier scoor je meteen ook antieke kerstdecoraties, sieraden, tafellinnen, Engelse fudge en de echte Christmas pudding. Een poppendokter en een verhalenverteller zijn ook van de partij.

Foto 5. Vier kerst in Victoriaanse stijl bij de Victorian Christmas Fayre. Foto: Janet Vermist

Bijzonder straattheater: Dickens in Daam

APPINGEDAM - Straatschoffies rennen voorbij, kooplui prijzen hun waren aan. Iedereen is vrolijk omdat Kerst eraan komt, behalve Scrooge. Als een zwarte wolk loopt hij door de straat, mopperend zoals alleen hij dat kan. Volg hem tijdens de bijzondere theatervoorstelling Dickens in Daam, waarin meer dan 100 acteurs, figuranten en muzikanten je mee terugnemen naar het Londen van bijna 180 jaar geleden. Het decor van deze uitvoering van A Christmas Carol is de historische Solwerderstraat met zijn bekende hangende keukens. Meer decor is ook niet nodig, je voelt je meteen in het verhaal dat om je heen plaatsvindt. De voorstellingen zijn op 15 en 16 december, de eerste start om 16:45 uur, de laatste om 21:15 uur. Wees snel met bestllen, want het aantal kaartjes is beperkt!

Krijg je geen genoeg van kerst in de Victoriaanse tijd? Bekijk nog meer activiteiten in Dickensstijl.
Foto 6. Stap terug in de negentiende eeuw bij een Dickensfestijn, vol taferelen uit de boeken van Charles Dickens en soms zelfs hele straatjes. Foto: Dickens in de Liemers

Laatst gewijzigd: 2023-12-07 20:44:03 · Gepubliceerd: 2015-12-07 19:45:52 - 31313