1

Bezoek Winterpaleis Het Loo nu het nog kan

Bewonder de kersttafel van Prinses Margriet op Paleis Het Loo

Winterpaleis Het Loo Nieuws door
Foto 1. Een rijkelijk versierde kerst bij Winterpaleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo © Hesmerg

archief oud artikel 15 december 2017 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Inspiratie voor de kerstdagen kun je op dit moment overal vinden. Maar mis je nu net beetje extra? Doe dan inspiratie op bij Paleis Het Loo! Hier kun je de kersttafel van niemand minder dan prinses Margriet bewonderen. En het hele paleis is in kerstsferen, met prachtig gedekte tafels en decoratie. Omdat Paleis Het Loo de komende drie jaar gesloten is voor een grootscheepse verbouwing, trekken ze voor Winterpaleis Het Loo alles uit voorgaande jaren weer uit de kast!

Winterpaleis Het Loo

Paleis Het Loo is van 16 december 2017 tot en met 7 januari 2018 prachtig versierd voor Winterpaleis Het Loo. Prachtig gedekte tafels, kerstbomen en handgemaakte versieringen maken van het, altijd al prachtige, paleis een plaatje. Op het Stallenplein mogen bezoekers de schaatsen onder binden voor een rondje op de ijsbaan. Het is voorlopig de laatste keer dat Paleis Het Loo in volle winterglorie te bewonderen is; het paleis sluit op 8 januari 2018 de deuren voor een grootscheepse renovatie van drie jaar. Paleis Het Loo trekt daarom al het moois van voorgaande winteredities uit de kast!

Bezoek Paleis het Loo, nu het nog kan, met voordelige gezinstickets via DagjeWeg.NL Tickets!

Kijkje in de koninklijke eetzaal

Veertig jaar geleden verhuisden prinses Margriet en de heer van Vollenhoven van de Oostvleugel in Paleis Het Loo, naar Huis Het Loo. Sinds die tijd heeft er niemand van het Koninklijk Huis in het paleis gewoond. Ter herinnering aan de prinses en haar gezin kan het publiek de komende weken in hun voormalige eetkamer kijken, die in kerstsfeer is ingericht. De kans om te zien hoe de koninklijke familie kerst viert! Sla de Eetkamer van Prinses Margriet niet over, want het is het allerlaatste jaar dat deze tentoonstelling te zien is.

Neem alvast een kijkje in het betoverende Winterpaleis Het Loo:

Op audiëntie

Naast de Eetkamer van Prinses Margriet komen de mooiste serviezen, tafelstukken, glas en kristal uit de kasten van het paleis tevoorschijn. Gedekte tafels met handgemaakte groenversiering en opgetuigde bomen versieren het paleis. De Audiëntiezaal is precies zo ingericht als tijdens het verjaardagsdiner van koning Willem Alexander, die op 28 april 2017 vijftig werd. Daarbij nodigde hij 150 mensen uit die ook een kroonjaar vierden op 27 april 2017, vijftig daarvan waren op dezelfde datum als de koning geboren.

Servetten en servies

Het nieuwe servies van koning Willem Alexander en koningin Máxima bewonder je in de Oostvleugel. Dit servies wordt sinds het voorjaar gebruikt bij staatsbanketten en officiële diners met hoogstaande buitenlanders en ambassadeurs. Het patroon op het servies? Delfts blauw uiteraard! Wel met het monogram van de koning met de Koninklijke Kroon. Een gedekte tafel is natuurlijk pas compleet met kunstig gevouwen servetten. Tijdens Winterpaleis Het Loo worden op de tafel indrukwekkende servetkunstwerken getoond. Tijdens een demonstratie zie je servettenvouwers aan het werk, of steek zelf de handen uit de mouwen en maak een papegaai, historische keukenmeid of lotusbloem van servet!

Handig om te weten:

  • Winterpaleis Het Loo is open op Eerste en Tweede Kerstdag, maar gesloten op maandag 1 januari, Nieuwjaarsdag.
  • Kaartjes voor Winterpaleis Het Loo kosten € 14,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen, inclusief schaatsen. Alleen schaatsen is ook mogelijk, dit kost € 5,00 voor volwassenen en kinderen.
  • Op 8 januari 2018 sluit Paleis Het Loo voor een grootscheepse verbouwing van drie jaar. Het paleis is dan wel 'BuitenGewoon Open'; de stallen en tuinen blijven toegankelijk voor het publiek van april tot tot en met september.
  • Ook leuk: een dagje naar een kerstmarkt!
  • Nog meer adelijke kerst: in een eeuwenoud Amsterdams grachtenpand of als prins of prinses in een heus kasteel!
Foto 2. De zitkamer van koningin Wilhelmina. Foto: Paleis Het Loo © M. Elsevier Stokmans
Foto 3. Aan tafel bij Winterpaleis Het Loo! Foto: Paleis Het Loo © Michiel Elsevier Stokmans
Foto 4. Schaatsen bij Winterpaleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo © Menno Mulder
Foto 5. De kunst van het servetten vouwen. Foto: Paleis Het Loo © Michiel Elsevier Stokmans

Laatst gewijzigd: 2017-11-29 08:58:33 · Gepubliceerd: 15 december 2017 - 1786