Beleef het ultieme kerstgevoel in een eeuwenoud kasteel

Alle winterse uitjes | Redactioneel door

Vier je kerst als prins of prinses in een kasteel

22 november 2017 Toerisme Landelijk Kerst vieren als een echte baron of barones in een prachtig versierd kasteel met brandende vuurkorven, eeuwenoude tradities en een gigantische kerstboom. Lijkt je dat wat? Kom dan langs in één van deze vijf prachtige kastelen en neem een duik in de geschiedenis van kerst.

Foto 1. Kerst op kasteel Heeswijk. Foto: Kasteel Heeswijk

Klassieke kerst op Kasteel Heeswijk

HEESWIJK-DINTHER - Klassieke muziek, heerlijke kerstgeuren, brandende vuurkorven en romantische decoraties. Het bijna duizend jaar oude Kasteel Heeswijk ademt één en al kerst. Wandel over de loopbrug naar binnen op tweede kerstdag en geniet in de Wapenzaal van een koffieconcert van vocaal ensemble Octotant. Voor kinderen is er de kindervoorstelling De Gelucksvoogel, met zang, livemuziek en toneelspel. Toe aan een frisse neus? Het is prachtig wandelen op landgoed Heeswijk.

Maak kennis met internationale kersttradities

AMERONGEN - Een versierde kerstboom, een adventskalender en een brief voor het 'Christkind'. Op Kasteel Amerongen ontdek je hoe de adel kerst vierde. Van zaterdag 16 tot en met zaterdag 30 december 2017 is het hele kasteel in kerstsfeer gehuld. Laat je rondleiden door een gids die je de verhalen verteld uit vervlogen tijden, toen de adel met kerst gasten uitnodigde, de prachtigste bomen optuigde en elkaar de mooiste cadeaus gaf. De waskeuken is bovendien omgetoverd tot een levensgrote kijksdoos met een uitkijk op een schitterend winters landschap.

Heel wat winters vermaak

HAARZUILENS - Op Kasteel de Haar is iedereen welkom op een gezellige en hele grote Country & Christmas Fair. Hier kun je leuke kerstspulletjes en cadeautjes bij elkaar shoppen, of genieten van een kop heerlijke arme chocolademelk. Er is vermaak en entertainment voor als je uitgeshopt bent, uiteraard met een winters sausje. Zo zijn er Carol Singers en spectaculaire watershows. De Country & Christmas Fair begint op dinsdag 21 november en duurt tot en met zondag 26 november. Van 25 december 2017 tot en met 7 januari 2018 is er voor jong en oud een sprookjesfestijn. Kasteel de Haar is dan een magisch sprookjeskasteel waarin jonge speurneuzen raadsels op moeten lossen. Het avontuur eindigt met een muzikaal feestje in het winterkasteel waarbij drie bekende prinsessen en een knappe prins langskomen.

Christmas carols bij het Muiderslot

MUIDEN - Bij kerst hoort het verhaal 'A Christmas Carol' van Charles Dickens uiteraard. Ervaar het verhaal over de rijke gierige Scrooge die leert dat geven beter is dan nemen in theatervorm door de Britse acteur Ashley Ramsden in de Ridderzaal van het Muiderslot op woensdag 20 december 2017. Naast het verhaal van Dickens kun je ook zelf aan de slag bij het Muiderslot. Speur in twaalf kunstwerken naar aanwijzingen naar Hercules, de favoriete mythische figuur van P.C. Hooft, die lang op het kasteel woonde.

Een hele hoge kerstboom

POEDERROIJEN - De geur van dennengroen en brandende kaarsen komt je tegemoet bij Slot Loevestein. In de tuin van slot is het extra sfeervol in de winter, met een kerstboom van acht meter hoog, brandende vuurkorven en fonkelende lichtjes. Op de avonden van donderdag 28 december en donderdag 4 januari is er op Slot Loevestein een rondleiding bij kaarslicht. Hierbij eet je heerlijke winterse gerechten, bijvoorbeeld snert of stampot. Bij de haard vertelt een gids je verhalen uit vervlogen tijden en tienerkoor Amee-Ziing verzorgt de muzikale begeleiding.

Slot Loevestein is van 23 december 2017 tot en met 7 januari 2018 in kerstsfeer met allerlei leuke activiteiten! Luister naar een gids die de mooiste verhalen uit een kist vol voorwerpen tovert of volg een workshop lichtjes maken.

Kun je wel meer inspiratie voor de donkere dagen gebruiken? Bekijk alle winterse uitjes op DagjeWeg.NL! Of bezoek Museum Willet-Holthuysen, dat in de kerstvakantie compleet teruggebracht is naar de oude stijl uit de negentiende eeuw. Gedempt licht en kerstmuziek maken het beeld compleet.
Foto 2. Terug naar de tijd van de Middeleeuwen bij Kasteel Heeswijk. Foto: Kasteel Heeswijk
Foto 3. Op ontdekkingstocht door Kasteel de Haar. Foto: Kasteel de Haar
Foto 4. Kerst vieren alsof je van adel bent bij het Muiderslot. Foto: Muiderslot
Laatst gewijzigd: 2017-11-21 16:02:31 · Gepubliceerd: 2016-12-13 13:15:38 - 2969