Beleef het ultieme kerstgevoel in een eeuwenoud kasteel

Winterse uitjes |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Vier je kerst als prins of prinses in een kasteel

3 december 2019 Toerisme Landelijk Kerst vieren als een echte baron of barones of ridder en jonkvrouw in een prachtig versierd kasteel met brandende vuurkorven, eeuwenoude tradities en een gigantische kerstboom. Lijkt je dat wat? Kom dan langs in één van deze vijf prachtige kastelen en neem een duik in de geschiedenis van kerst.

Foto 1. Kerst op kasteel Middachten. Foto: Ria van Remmer

Kerst met een dierlijk tintje

AMERONGEN - Hoe vierden ze vroeger kerst? Beleef het mee tijdens een deftige kerst met de dieren op Kasteel Amerongen, van zaterdag 14 tot en met zondag 29 december. Maak een winterse wandeling door de prachtig versierde kasteeltuin. Bewonder de fonkelende kerstbomen en uitbundig gedekte tafels, terwijl honderden lampjes zorgen voor het ultieme kerstgevoel. Op tweede kerstdag is het kasteel open van 12:00 uur tot 17:00 uur. Dan zijn er geen rondleidingen, maar wel live muziek en natuurlijk glühwein. Terwijl de kinderen lekker knutselen in de Oranjerie, geniet je zelf van de sfeer op het kasteel. Gezellig samen kerstliedjes zingen en kerstig smullen in het poortgebouw maken de kerstdag compleet.

Al voor Kerst helemaal in kerststemming

DE STEEGH - Monumentale kerstbomen, kerstversieringen, guirlandes, honderden kaarsjes in de vensters van het kasteel en brandende haardvuren: op Kasteel Middachten vier je van woensdag 11 december tot en met zondag 15 december kerst in stijl! Als je binnenstapt komen de klanken van een harp je tegemoet. Elders in het kasteel wordt je opeens verrast door een miniconcert. De sfeer is extra bijzonder door de vele prachtige bloemstukken die je overal tegenkomt tijdens Middachten in kerstsfeer. Ga vooral ook naar buiten, hang een wens in de wensboom en bezoek de kerstmarkt. Terwijl je lekker rondsnuffelt bakken de kinderen een broodje boven het vuur. Dit jaar is ook de Lichtjeswandeling terug. Als het donker wordt ontbranden in de kasteeltuinen honderden kaarsjes en leidt een sfeervolle wandeling je langs een pratende boom, een verhalenverteller en een muzikant.

Speuren door een magisch sprookjeskasteel

HAARZUILENS - Op Kasteel de Haar beleef je ook dit jaar een sprookjesachtige kerst op zowel de eerste als tweede kerstdag. Want van 25 december 2019 tot en met 5 januari 2020 is er voor jong en oud een waar sprookjesfestijn op het kasteel: Sprookjes van De Haar. Dit jaar is het sprookje van Assepoester veranderd in een avontuur voor de hele familie. In het kasteel vind je raadsels en aanwijzingen waarmee je zelf een rol kunt spelen in het sprookje en Assepoester kunt helpen haar prins te ontmoeten. Het avontuur eindigt bij een spetterende sprookjesshow in de eeuwenoude kapel, waarbij zeker de voetjes van de vloer gaan.

Christmas carols bij het Muiderslot

MUIDEN - Wist je al dat dit jaar het Muiderslot de hele winter open is, ook tijdens de kerst? Van 14 december 2019 tot en met 1 maart 2020 branden de lichtjes, is de chocolademelk warm en is er van alles te ontdekken over het middeleeuwse leven op een kasteel in wintertijd. Kom al voor de kerstdagen in kerststemming tijdens A Christmas Carol in de Ridderzaal van het Muiderslot. Hier brengt de Britse acteur Ashley Ramsden op dinsdag 17 en woensdag 18 december het verhaal van Scrooge tot leven. Speciaal voor kinderen zijn er kerstverhalen in de Slotkapel, op 15, 24 en 31 december.

Rondleidingen bij kaarslicht

POEDERROIJEN - Bij Slot Loevestein staat de hele kerst in het teken van de bekende kinderserie Floris tijdens het Floris Festival. Bewonder van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020 de Floris tentoonstelling en bekijk op zolder deze heerlijke serie over de avonturen van ridder Floris en zijn geheimzinnige Oosterse vriend Sindala. Extra speciaal zijn 22 december en 4 en 5 januari, want dan kom je de figuren uit de serie echt tegen in het slot! Op Tweede Kerstdag kun je niet alleen in het slot een heerlijke dag beleven: er is ook een struintocht door de ruige uiterwaarden bij het kasteel. Of ga op de avonden van vrijdag 27 december en vrijdag 3 januari mee met een rondleiding bij kaarslicht door het slot. Met vooraf een lekkere stamppot.

Kerstfeest rondom Paleis Het Loo

APELDOORN - Ook dit jaar is Paleis Het Loo zelf gesloten, maar er is wel van van 7 december 2019 tot en met 5 januari 2020 een groot Winterfeest op het Stallenplein, compleet met schaatsbaan! Het Stallenplein zelf is omgetoverd tot een sprookjesachtige feestzaal, waar je een expositie ziet over vorstelijk gedekte tafel, inclusief een kijkje in de keuken. Beleef zelf hoeveel werk een kerstfeest vroeger was en ga mee met de koksjongen of linnenmeid tijdens een unieke theatertour. Leer servetten vouwen en menukaarten maken om de speciale kerstsfeer van vroeger ook thuis te creëren. Of ga nog verder en schrijf je in voor leuke workshops als historisch koken en bloemwerken maken, terwijl de kinderen nog een rondje over het ijs zwieren. Maar je kunt natuurlijk ook de kerstdagen doorbrengen op Het Loo. Makkelijk en oh zo sfeervol.

Ook de moeite waard

  • Bezoek Museum Willet-Holthuysen, dat in de kerstvakantie compleet teruggebracht is naar de oude stijl uit de negentiende eeuw. Gedempt licht en kerstmuziek maken het beeld compleet;
  • Luister naar een kerstconcert op een kasteel. Merain laat een schat aan internationale kerstmuziek horen op verschillende kastelen: op 22 december zijn ze op Kasteel Hernen en op 26 december op Kasteel Radboud. Hun concert op het Muiderslot is al uitverkocht;
  • Inspiratie nodig voor kerst? Bezoek een sfeervolle kerstmarkt;
  • Kun je wel meer inspiratie voor de donkere dagen gebruiken? Bekijk alle winterse uitjes op DagjeWeg.NL!
Foto 2. Kom helemaal in kerststemming in kasteel Middachten en op de kerstmarkt in de bijgebouwen. Foto: Marc Pluim
Foto 3. Kerst vieren alsof je van adel bent bij het Muiderslot. Foto: Muiderslot
Schaatsen voor Paleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo
Ga naar één van de kerstconcerten die Merain geeft in verschillende kastelen. Foto: Maartje Roos

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-12-02 15:56:26 · Gepubliceerd: 2016-12-13 13:15:38 - 13002