Beleef het ultieme kerstgevoel in een eeuwenoud kasteel

Alle winterse uitjes | Redactioneel door

Vier je kerst als prins of prinses in een kasteel

26 november 2018 Toerisme Landelijk Kerst vieren als een echte baron of barones of zelfs een keizer in een prachtig versierd kasteel met brandende vuurkorven, eeuwenoude tradities en een gigantische kerstboom. Lijkt je dat wat? Kom dan langs in één van deze vijf prachtige kastelen en neem een duik in de geschiedenis van kerst.

Foto 1. Kerst op kasteel Middachten. Foto: Ria van Remmer

Kerst met keizer Wilhelm II

AMERONGEN - Honderd jaar geleden vierde de Duitse Keizer Wilhelm II kerst op Kasteel Amerongen. Vier ook kerst zoals hij dat deed van zaterdag 15 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019. Maak een winterse wandeling door de prachtig versierde kasteeltuin. Bewonder de kerstboom op de Galerij die precies zo is opgetuigd als in 1918. Neem een kijkje bij een familiebijeenkomst en laat je rondleiden terwijl de kinderen een bezoek brengen aan de winterkoning in een magisch winterland. Op tweede kerstdag is het kasteel open van 12.00 uur tot 17.00 uur. Dan zijn er geen rondleidingen, maar wel live muziek. De kinderen kunnen dan lekker knutselen, terwijl je zelf geniet van de sfeer op het kasteel.

Al voor Kerst helemaal in kerststemming

DE STEEGH - Monumentale kerstbomen, kerstversieringen, guirlandes, honderden kaarsjes in de vensters van het kasteel, een levende kerststal en brandende vuren: op Kasteel Middachten vier je van woensdag 12 december tot en met zondag 16 december kerst in stijl! Als je binnenstapt komen de klanken van een harp je tegemoet. Elders in het kasteel wordt je opeens verrast door een miniconcert. De sfeer is dit jaar extra bijzonder door de vele prachtige bloemstukken die je overal tegenkomt. Maar ga vooral ook naar buiten, waar ook muziek klinkt. Hang een wens in de wensboom en bezoek de kerstmarkt in het Koetshuis en bijgebouwen. Hier vind je veel handgemaakte en streekproducten. Terwijl je lekker rondsnuffelt, bakken de kinderen een broodje boven het vuur.

Speuren door een magisch sprookjeskasteel

HAARZUILENS - Op Kasteel de Haar beleef je ook dit jaar een sprookjesachtige kerst. Van 25 december 2018 tot en met 6 januari 2019 is er voor jong en oud een sprookjesfestijn. Kasteel de Haar is dan een magisch sprookjeskasteel waarin jonge speurneuzen door het bos en de zalen het spoor kunnen volgen van Hans en Grietje. Het avontuur eindigt bij een spetterende sprookjesshow op een bijzondere locatie.

Christmas carols bij het Muiderslot

MUIDEN - Bij kerst hoort uiteraard het verhaal 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Op woensdag 19 december 2018 brengt de Britse acteur Ashley Ramsden in theatervorm het verhaal van Scrooge tot leven. Geniet mee in de Ridderzaal van het Muiderslot. Je komt vast ook in kerststemming als je met een gids de sfeervol aangeklede route door de Gouden Eeuw volgt. Dit kan van 22 december tot en met 6 januari. Daarna lekker in je eigen tempo nog even kijken bij de middeleeuwse Torenroute en Ridderroute, of meteen naar de Taveerne voor warme chocolademelk of glühwein.

Rondleidingen bij kaarslicht

POEDERROIJEN - De geur van dennengroen en brandende kaarsen komt je van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019 meteen al tegemoet bij Slot Loevestein. In de tuin van het slot is het extra sfeervol met brandende vuurkorven en fonkelende lichtjes. Hier vier je kerst zoals in de Middeleeuwen, met uiteraard middeleeuws entertainment, middeleeuwse kerstmuziek en zelf een tinnegieter. Op de avonden van donderdag 27 december en donderdag 3 januari is er op Slot Loevestein een rondleiding bij kaarslicht. Je ontvangst is meteen al bijzonder. In het donker wandel je naar het mooi verlichte kasteel, waar je rond de vuurkorven warme chocolademelk of glühwein krijgt terwijl een kerstkoor je toezingt. De rondleiding begint met een lekkere stamppot en eindigt bij de haard, waar je geniet van een verhaal uit lang vervlogen tijden. Ook op andere dagen kun je luisteren naar spannende verhalen, of een leuke workshop volgen.

Ook de moeite waard

Foto 2. Kom helemaal in kerststemming in kasteel Middachten en op de kerstmarkt in de bijgebouwen. Foto: Marc Pluim
Foto 3. Ga op ontdekkingstocht door sprookjeskasteel De Haar. Foto: Kasteel De Haar
Foto 4. Kerst vieren alsof je van adel bent bij het Muiderslot. Foto: Muiderslot
Schaatsen voor Paleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo
Ga naar één van de kerstconcerten die Merain geeft in verschillende kastelen. Foto: Maartje Roos
Laatst gewijzigd: 2018-12-05 14:18:26 · Gepubliceerd: 2016-12-13 13:15:38 - 5149