De tas: het wapen van Margaret Thatcher

Tas van Margaret Thatcher te zien in Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Handtas Margaret Thatcher - By Asprey, London, ca. 1980.

archief oud artikel 30 december 2015 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Margaret Thatcher had één ding altijd bij zich. Een tas. Als deze op tafel kwam, kon de vergadering beginnen. De tas, gevuld met geheime documenten van de premier, werd het symbool van haar harde optreden. Tassenmuseum Hendrikje wist een tas van Margaret Thatcher te bemachtigen en toont deze vol trots in de vaste opstelling.

Symbool van de beruchte Thatcher-tassen

De tas die Tassenmuseum Hendrikje onlangs op een veiling kocht, ziet er niet zo bijzonder uit. Toch is dit het soort tas waar Margaret Thatcher een voorkeur voor had. "Wij hebben voor deze tas gekozen, omdat het symbool staat voor haar macht en de term handbagging", vertelt Mascha Dammers van het Tassenmuseum. "Dit soort tassen was haar favoriete type. Hier kon ze haar geheime documenten goed in bewaren. Deze tas droeg ze in ieder geval in 1981, toen ze Downing Street 10 binnen liep, daar hebben we een foto van. Ook had ze hem bij zich toen ze president Reagan bezocht in Camp David."

You've been handbagged!

Op de veiling van de persoonlijke spullen van Thatcher, enkele weken geleden bij veilinghuis Christie's, werden meerdere tassen verkocht. "Er is ook een rood regeringskoffertje van haar geveild en een avondtas. Deze zijn met wat meer franje, maar dat was een uitzondering voor haar", legt Mascha uit. "Wij wilden echt deze tas, ook omdat het symbool staat voor de term handbagging, waar ze bekend om stond." De premier had de gewoonte flink uit te varen tegen haar ministers. Door deze dominante regeringsstijl en haar sterke band met de tas ontstond de term 'handbagging'. "You've been handbagged", betekende dus dat je het er verbaal flink van langs had gekregen.

Madonna en Karl Lagerfeld

De tas van Thatcher is te zien in de vaste opstelling van Tassenmuseum Hendrikje, met daarbij een foto van de premier terwijl ze de tas draagt. In dezelfde opstelling zijn ook de tas van Madonna en de onlangs gekregen tas van Karl Lagerfeld, te bewonderen.

Foto 2. The Iron Lady. Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

Laatst gewijzigd: 2016-01-01 20:39:08 · Gepubliceerd: 2015-12-29 15:01:34 - 530