Noorderslag zet Groningen op z'n kop

Geen bierdouche, wel veel muziek, artiesten en gratis optredens

Eurosonic Noorderslag 2016 Nieuws door
Foto 1. The Common Linnets ontvingen de Popprijs tijdens Noorderslag vorig jaar. Foto: Bart Heemskerk.

archief oud artikel 12 januari 2016 Toerisme Groningen, Groningen Ontdek nieuw talent en beleef te gekke optredens tijdens de dertigste editie van Eurosonic Noorderslag in Groningen! De hele stad staat vier dagen lang in het teken van muziek en prijzen die aan artiesten worden uitgereikt. Nieuw dit jaar: Eurosonic Air in een grote tent op de Grote Markt, met gratis optredens van bekende en opkomende bands uit Europa.

Europees muzikaal talent

Eurosonic Noorderslag bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: Eurosonic en Noorderslag. Van woensdag tot en met vrijdag is Eurosonic: een avondprogramma gevuld met optredens van acts uit Europa. Bekende en minder bekende Europese artiesten treden op in verschillende zalen in de binnenstad, zoals AURORA uit Noorwegen. Op zaterdag 16 januari is Noorderslag, met alleen maar artiesten van Nederlandse bodem. Noorderslag is exclusief in De Oosterpoort, met optredens van onder andere Douwe Bob. Bekijk het complete programma.

Bezoek ook de David Bowie is in het Groninger Museum. Een internationale tentoonstelling over de carrière en het leven van de onlangs overleden muziekicoon.
Publiek mag geen bier meer gooien

Gratis concerten

Geen kaartje weten te bemachtigen? Geen zorgen, er is ook een gratis programma! De gratis optredens van het onderdeel Eurosonic Air zijn dit jaar in een tent te bekijken, zodat bezoekers geen last hebben van eventueel winterweer. Geniet van donderdag- tot en met zaterdagavond kosteloos van optredens van Typhoon, De Staat en John Coffey op de Grote Markt, vlakbij de Martinitoren. Ook The Common Linnets en Jett Rebel spelen een gratis show. Daarnaast opent zo'n beetje elk café en elke kroeg in Groningen zijn deuren voor bandjes en muziekliefhebbers. Er staan foodtrucks in de binnenstad en op verschillende locaties wordt door Groningse bandjes onder het mom van 'Grunnsonic' gratis muziek gespeeld en een ode aan David Bowie gebracht.

Bierdouche is verboden

Tussen de wilde optredens door worden ook nog eens awards uitgereikt. De bekendste is de Popprijs: de prijs voor de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd. Vorig jaar wonnen The Common Linnets en kreeg Ilse DeLange de beroemde bierdouche over zich heen. Dit jaar wordt de prijs op zaterdag 16 januari uitgereikt in De Oosterpoort, maar dan zânder bierdouche. De bierdouche is vanaf dit jaar definitief verboden: er mag geen drank mee de zaal in tijdens de uitreiking. De organisatie licht toe: "Het biergooien is gek genoeg tot een traditie gegroeid, maar het is uit de hand gelopen. Het is respectloos naar de artiest en het beschadigt zijn of haar apparatuur."

Foto 2. In 2015 ontvingen The Common Linnets de bierdouche met open armen. Dit bleek de laatste bierdouche ooit. Foto: Sander Baks.
Foto 3. Dit jaar beleef je weer gratis concerten op de Grote Markt bij Eurosonic Air. Foto: Bart Heemskerk.
Foto 4. Ontdek nieuwe bandjes en sta oog in oog met upcoming artiesten. Foto: Niels Knelis.

Laatst gewijzigd: 2016-01-11 15:58:44 · Gepubliceerd: 12 januari 2016 - 521