1

Kijk in het jaar van musea

Wat gebeurde er en wat staat er te gebeuren in Nederlandse musea?

Een dagje naar een museum Nieuws door
Foto 1. Expositie over de geschiedenis van het Mauritshuis. Foto: © Ronald Tilleman. Mauritshuis, Den Haag

archief oud artikel 10 januari 2016 Cultuur Landelijk Het afgelopen jaar, zo bleek uit onderzoek van NOS en regionale omroepen, mochten de musea weer in hun handjes knijpen. De bezoekcijfers van vooral de grote musea stegen ten opzichte van vorig jaar. Opvallend waren de publiekstrekkers het Mauritshuis en het Gemeentemuseum. En waar gaan de musea ons het komend jaar mee lokken? Lees wat er staat te gebeuren in museumland.

Groei voor Haagse musea

In 2015 trokken de musea 7,2 procent meer bezoekers (bron: NOS.nl). Een mooie stijging, die sommige musea danken aan een grote tentoonstelling. Zo wist het Gemeentemuseum in Den Haag vijftig procent te groeien in bezoekersaantal, met name door de expositie met schilderijen van Mark Rothko. Een ander Haags museum wat de groei wist vast te houden was het Mauritshuis. Het bezoek aan dit, in 2014 groots heropende, museum steeg met 51,5 procent. Toch haalden beide niet de top vijf van musea met de meeste bezoekers. Die bestaat enkel uit Amsterdamse musea.

Top vijf grootste musea

  • Rijksmuseum Amsterdam
  • Van Gogh Museum
  • Anne Frank Huis
  • EYE Filmmuseum
  • Stedelijk Museum Amsterdam
  • Grote tentoonstellingen in 2016

    Welke tentoonstellingen staan er het komend jaar op de agenda? Wij vonden er vast twee, die het noemen zeker waard zijn:

    Nieuwe musea en verbouwingen

    Komende maand, op 6 februari, opent het nieuwe Nijntje museum in Utrecht. Het bekende dick bruna huis is helemaal verbouwd en verwelkomt peuters en kleuters samen met hun ouders in een wereld vol ontdekkingen. Natuurlijk vormen de boekjes van Nijntje en haar vriendjes de inspiratiebron. Een aantal musea maken zich op voor een verbouwing. Naturalis sluit op 1 september de deuren voor een verbouwing van een jaar. In 2017 gaat het museum open, mét het eerste skelet van een Tyrannosaurus rex aan deze kant van de Atlantische Oceaan. Ook het Universiteitsmuseum Utrecht gaat dicht. Eind 2016 start het museum met een grote uitbreiding, die ongeveer een jaar in beslag neemt.

    Op de hoogte blijven van de nieuwste evenementen? Lees meer artikelen van de redactie van DagjeWeg.NL. Dit zijn nog meer aanraders voor 2016!
    Foto 2. "Gemeentemuseum" door Roel Wijnants. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
    Foto 3. Het Mauritshuis in Den Haag wist de groei in 2015 vast te houden. Foto: © Ivo Hoekstra. Mauritshuis, Den Haag

    Laatst gewijzigd: 2016-02-02 12:32:25 · Gepubliceerd: 10 januari 2016 - 963

    Activiteiten Van Gogh Museum

    Nu te bezoeken

    Tentoonstelling Painting as a Last Resort


    In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

    Binnen enkele weken te bezoeken

    Yoga in Van Gogh Museum

     
    Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.