1

Verdi's tranentrekker Traviata in de bioscoop

La Traviata te zien in ruim vijftig bioscopen

Meer uitjes en artikelen over opera Redactioneel door
Foto 1. Tristram Kenton / Royal Opera House

archief oud artikel 1 februari 2016 Cultuur "Niemand zal het droog houden bij deze sublieme tranentrekker." Dat belooft het Royal Opera House uit Londen, dat op donderdag 4 februari in ruim vijftig bioscopen in het land live Verdi's geliefde opera La traviata zal uitzenden.

Hartstochtelijk

La traviata is één van de bekendste en meest geliefde opera's. Het is gebaseerd op een toneelstuk van Alexandre Dumas. Centraal staat de hartstochtelijke relatie tussen Violetta en Alfredo. Zij is courtisane (de minnares van hooggeplaatste figuren), hij is zoon van een rijke landeigenaar. Hun relatie wordt flink op de proef gesteld door de heersende sociale regels, de conservatieve vader van Alfredo en de dodelijke ziekte waar Violetta aan leidt. Toch houdt hun liefde stand, tot aan de laatste adem van Violetta in de slotscène.

Veel mensen zullen La traviata niet als complete opera kennen, maar wél veel deuntjes uit het werk herkennen. Beroemd is bijvoorbeeld 'Libiamo, ne' lieti calici', ook wel bekend als het 'drinklied uit La traviata', dat bij tal van concerten en gelegenheden gezongen wordt.

Topsterren

Het Royal Opera House voert La traviata uit in een regie van Richard Eyre, die het verhaal in het negentiende-eeuwse Parijs laat afspelen. De productie wordt gedirigeerd door Yves Abel en gezongen door topsterren als Venera Gimadieva (Violetta), Saimir Pirgu (Alfredo) en Luca Salsi (Alfredo's vader Giorgio).

La traviata is op donderdagavond 4 februari te zien in 51 bioscopen in Nederland. Zie voor een overzicht van de deelnemende bioscopen www.royaloperahouse.nl.

Vind meer culturele uitjes op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Tristram Kenton / Royal Opera House
Foto 3. Tristram Kenton / Royal Opera House

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 16:44:43 · Gepubliceerd: 1 februari 2016 - 180