Met de kleintjes naar het kabouterbos

Ontmoet kabouters in bossen, restaurants en parken!

Leuke uitjes voor kinderen Redactioneel door
Foto 1. Verkleed je als kabouter en zoek je soortgenootjes op in een bos! Foto: © Staatsbosbeheer, Dario Gargiulo (Dario & Misja Photography).

6 oktober 2019 bijgewerkt: 15 september 2021 Natuur Landelijk Heb jij ooit een echte kabouter gezien? Dit is je kans! Speur tijdens een gezellig uitje met de kinderen naar de kleine wezentjes op een kabouterpad door de natuur, speel met ze in de speeltuin of schuif gezellig bij ze aan voor een lekkere pannenkoek. Of kruip zelf in de huid van een kabouter met rood geschminkte wangetjes en een echte puntmuts!

Smullen in het Grote Kabouterbos

DRONTEN - Pannenkoeken voor trollen, dwergen en kabouters: bij Het Grote Kabouterbos smul je van sprookjesachtige pannenkoeken in alle soorten en maten. Het pannenkoekenrestaurant ligt in het bos, waar veel kaboutertjes te vinden zijn. Om je heen rijden kabouters in treintjes, speelt een klein orkest van puntmutsjes en er vliegt zelfs een kabouterhelikopter rond! Kijk maar uit dat ze niet stiekem van je eten snoepen als je even niet oplet.

Speuren naar rode puntmutsjes in het Purmerbos

PURMEREND - Zie je de voetstapjes tussen de bladeren? Hoor je stiekem gegiechel tussen de paddenstoelen vandaan komen? Tip: je kunt ze herkennen aan hun rode mutsjes en rode knapzakjes met witte stippen. Het stikt van de verstopte kabouters in het Purmerbos! Stukjes geplet gras als gevolg van een middagdutje, een klein spoor van een kruiwagen: er zijn allerlei aanwijzingen te vinden tijdens de speurtocht Kabouterpad Purmerbos. Ideaal voor kindjes van drie tot en met zes. Ze krijgen een kabouterboekje en een knapzak mee op hun zoektocht. En na afloop mogen ze een eigen rode puntmuts mee naar huis nemen!

Spelen met kabouter Pimmetje in speelbos Chaam

CHAAM - Ga op bezoek bij kabouter Pimmetje Puntmuts in Natuurspeelplek Chaam, heerlijk midden in een natuurgebied. Want daar houden kabouters van: de natuur. Hij is ergens te vinden langs het speciale kabouterpad. Tijdens het speuren naar Pimmetje ontdek je meteen ook allerlei geheimen van de natuur. En daarna lekker klimmen in bomen, springen over sloten en een boshut bouwen net als de kabouters dat doen.

Op ontdekkingstocht naar De Kabouterboom

BEEK-UBBERGEN - Wie gaat er mee om De Kabouterboom te vinden, de dikste boom van Nederland? Hij is al bijna vijfhonderd jaar oud en wordt bewaakt door... kabouters. Het verhaal gaat dat je ze met een liedje uit hun enorme boom kunt lokken. Hou onderweg de ogen goed open, want ook dan kun je kabouters tegenkomen. Zoals kabouter Pienter, die altijd hard aan het werk is om het bos netjes te houden. Of Kabouter Wiel met zijn kruiwagentje. En misschien zijn kabouters Siem en Sam wel aan het vissen.

Skelteren bij pannenkoekenboerderij De Kabouter

SCHIJNDEL - Kabouters zijn harde werkers, maar ze weten ook goed hoe ze hun vrije tijd kunnen vullen met plezier! Bij Pannenkoekenboerderij De Kabouter eet je allerlei lekkere pannenkoeken en speel je daarna lekker buiten in de speeltuin. De speeltuin staat vol kabouters en er is een skelterbaan voor kinderen om samen op te racen. Bij mooi weer staat er een enorm springkasteel voor de kleintjes om op te springen.

Een heus kabouterdiploma halen

BORNERBROEK - Bij Bornerbroek in Overijssel verstoppen de kabouters zich graag in het bos rondom Nivonhuis Krikkenhaar. Doe je kaboutermuts op je hoofd en ga tussen de bomen op zoek naar deze kleine wezens. Daarvoor volg je het beste Kabouterpad Krikkenhaar. Zo'n zoektocht is vermoeiend, dus krijg je natuurlijk een echte knapzak en heerlijke kabouterlimonade. Als het je lukt om de verstopte kabouters te vinden, krijg je een heus kabouterdiploma. Speuren maar!

Kabouters zoeken in Het Friese Museumdorp

WIER - Kabouters wonen niet alleen in het bos, ook in Het Friese Museumdorp leeft zelfs een hele familie! Kabouters Abe, Siebe, Klaas en Jelle helpen de boer met zijn werk. Volg hun spoor langs de boerderij en door het dorp langs de smederij, het grutterswinkeltje, de schilderswerkplaats en de speeltuin. Oei, is dat een geitje? Het blijkt dat de kabouters de geitjes van de boerderij hebben laten ontsnappen. Probeer de geitjes voor ze te vinden en maak kans op een lekkere beloning. Een speurkaart vol leuke opdrachten helpt je op weg.

Je schminken als een kabouter in Limburg

HERKENBOSCH - Kabouters zoeken als een echte pro? Vermom je dan eerst, zodat de kabouters niet schrikken als ze je zien. Bij Kabouterpad De Meinweg krijg je schmink voor rode kabouterwangetjes en een rode puntmuts. Volg daarna de gekleurde paaltjes en doe onderweg de opdrachten uit het grote kabouterboek. Honger tijdens je tocht is geen probleem, want je krijgt een knapzak mee met een lekkere koek en wat drinken. Wie de route goed uitvoert mag de kaboutermuts houden en krijgt een mooi kabouterspeldje.

Plopperdeplop in Drenthe

DALEN - Om Kabouter Plop in levende lijve te zien, hoef je echt niet de grens over. Hij komt gewoon deze kant op! In Drenthe vind je Plopsa Indoor Coevorden, waar je alle helden van Studio 100 ontmoet: Piet Piraat, Bumba en vele anderen. Je kunt zelfs in de boom van Kabouter Plop klimmen en daarna zo vanaf een glijbaan de ballenbak in glijden. De boom staat gewoon binnen, dus het maakt niet uit als het regent. Wie weet ontmoet je alle andere kabouters uit het kabouterbos van Plop ook wel, zoals Klus en Kwebbel!

Foto 2. Slapende kaboutertjes in Schijndel. Foto: Pannenkoekenboerderij De Kabouter.

Laatst gewijzigd: 2021-09-15 13:40:50 · Gepubliceerd: 6 oktober 2019 - 11902