1

Laat je leiden door de Museumnacht010

Musea in Rotterdam trekken alles uit de kast voor Museumnacht010

Bekijk alle uitjes in Rotterdam Nieuws door
Foto 1. Bezoek Depot Boijmans of één van de vele andere locaties die meedoen aan Museumnacht010. © Aad Hoogendorn. Foto: Museumnacht010

archief oud artikel 27 februari 2024 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Geen saaie schilderijen of stille museumzalen. Met de Museumnacht010 op zaterdag 2 maart 2024 laten de Rotterdamse musea in één avond zien hoe groot het culturele aanbod van de stad is bij meer dan 35 hotspots. Kies zelf je route - bezoek bijvoorbeeld een expositie in Galerie Atelier Herenplaats, ga los op de Algorave of volg een workshop in het Wereldmuseum - en laat je leiden door de nacht!

Een feestelijke avond in het museum

De hele avond, van 20:00 uur tot 01:00 uur, zijn de Rotterdamse musea open voor de Museumnacht010 op zaterdag 2 maart. En ze maken er een feestje van! Het programma belooft geen saaie museumbezoekjes, maar veel activiteiten, muziek, tentoonstellingen en eten en drinken. Bezoekers kunnen met een passe-partout (€ 19,50) alle musea bezoeken en genieten van het veelzijdige programma. De verschillende locaties bereik je het best te voet, op de fiets of met de scooter. Hieronder lichten we een paar van de vele events voor je uit!

Foto 2. Bezoek het Nederlands Fotomuseum, bewonder de 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' expositie en leg nieuwe contacten! © Fred Ernst Foto: Museumnacht010

Spirituele workshop in Wereldmuseum Rotterdam

Wereldmuseum Rotterdam Een wel héél erg bijzondere workshop staat er dit jaar op de planning in het Wereldmuseum Rotterdam . Namelijk door kunstenaar Nadia van Luijk en haar man chef London Loy. Met hiphop, food, de aarde, natuur en het universum als hun grote inspiratiebronnen, nemen ze je tijdens deze workshop mee in een spiritual healing journey . Door een combinatie van licht, geluid, kleur en smaak te gebruiken, zal je jezelf verrassen met het eindresultaat van een indrukwekkende kleurenexplosie! Voor iedereen die geïnteresseerd is in spiritualiteit en graag zelf aan de slag gaat met kunst, is dit een onmisbaar event op deze avond. Je kunt hem bijwonen van 20:00 uur tot 20:45 uur, van 21:30 uur tot 22:15 uur en van 23:00 uur tot 23:45 uur. In Wereldmuseum zijn er trouwens nog veel meer events, zoals Verhaal op Zaal, A World in Common en Music Matters, Mo Jakob & MrJetfly.

In Search of Humanity in Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam De toonaangevende kunstenaar én mensenrechtenactivist Ai Weiwei laat tijdens de Museumnacht zijn werk bewonderen in Kunsthal Rotterdam. Bij de expositie In Search of Humanity word je meegenomen in zijn kunst, bestaande uit LEGO-werken, sculpturen, culturele readymades, schilderijen, installaties en nog veel meer. In al deze werken staat één thema centraal, namelijk zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld. Een indrukwekkende collectie waar vier decennia en 120 werken aan kunst worden tentoongesteld aan het publiek. Daar houdt het niet bij op, want ook bij de exposities 'Scrap Yard Abstraction' van Machteld Rullens en 'Part of Your World' van Doron Langberg kijk je je ogen uit. De avond wordt hier feestelijk afgesloten met Kunsthal Live.

Foto 3. Breng een bezoekje aan de expositie 'In Search of Humanity' in Kunsthal Rotterdam. © Marco de Swart. Foto: Museumnacht010

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Nederlands Fotomuseum Dol op fotografie? Ga tijdens Museumnacht010 naar het Nederlands Fotomuseum, waar je de Eregalerij van de Nederlandse fotografie kunt bewonderen. Hier dompel je je onder in de tentoonstelling 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet'. Laat je betoveren door documentaires en portretten die je verbeelding prikkelen en waar diverse perspectieven gevierd worden. Of bezoek de kaleidoscopische photobooth, waar jouw snapshots direct worden omgetoverd in een waar kunstwerk. Nog niet moe? Waag dan een dansje met de liveoptredens van DJ 20 Uñas. Als je echt dol op muziek bent, dan mag je hier zelfs experimenteren met interactieve geluidsinstallaties van Waveformers tijdens de workshop cyanotype.

Hemelse klanken in de Laurenskerk

Laurenskerk De Laurenskerk is een iconisch gebouw in de stad van Rotterdam dat uit de vijftiende eeuw dateert. Niet alleen een mooie bezienswaardigheid an sich, maar tijdens Museumnacht010 ook de perfecte locatie om een unieke ervaring te beleven! Tijdens 'Hemelse klanken' kun je op 2 maart genieten van de beste muziek, maar dan wel met de akoestiek van een kerk en met prachtige verlichting. Je mag zelf je nummer aanvragen bij de live orgel jukebox of liggend genieten van de sterrenprojecties. Voor de actievelingen is de 63 meter hoge toren toegankelijk om te beklimmen!

Foto 4. Prachtige verlichting en hemelse klanken in De Laurenskerk. Foto: Museumnacht010

Fossielen spotten bij Opgeraapt Opgevist Uitgehakt

Natuurhistorisch Museum Rotterdam Ben jij meer fan van natuur en wetenschap als het om musea gaat? Dan moet je zeker het Natuurhistorisch Museum bezoeken! Geschikt voor alle leeftijden richt dit museum zich op de natuur en natuurhistorie van de Regio Rotterdam. Zoals kun je hier de vaste collectie zoogdieren, vissen, vogels, insecten, schelpen en planten in het museum bewonderen, waardoor je een goed beeld krijgt van de aardse biodiversiteit. In de tentoonstelling 'Opgeraapt Opgevist Uitgehakt' is er aandacht voor alle fossielen die je op Nederlandse bodem kunt vinden, zoals een skelet van een potvis en het geraamte van olifant Ramon. In dit museum ben je zo de hele avond zoet, want bij de tentoonstelling 'Komt een leeuw bij de dokter' staat het hart en vaten centraal. Hier laat je letterlijk je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen met een spannend hartenspel.

Foto 5. Bewonder de Nederlandse biodiversiteit in het Natuurhistorisch Museum. Foto: Museumnacht010

'Justice beyond Revenge' in TENT

TENT Vraag je je vaak af wat gerechtigheid is? In 'Justice beyond Revenge' nodigt kunstenaar Robert Glas je uit daarover na te denken. Want is streng straffen wel altijd de oplossing? Tot de jaren '80 waren de meningen hier nog sterk over verdeeld. In deze expositie word je aangespoord het nut van straffen kritisch te bekijken met onder andere video-installaties waarin de kunstenaar tegengestelde perspectieven en belangen goed laat zien. Na deze serieuze kwesties even alles loslaten? Dat kan bij Fiësta in de Toko in TENT! Hier neemt Hothouse Collective je mee op een dansreis in en speel je gedragsspelletjes, zodat je vertrouwd raakt met je mede Museumnacht010-bezoekers.

Foto 6. Denk na over gerechtigheid tijdens de 'Justice Beyond Revenge' expositie in TENT. Foto: Museumnacht010
Foto 7. Volg een kunstworkshop, maak nieuwe vrienden en beleef een onvergetelijke nacht! © Aad Hoogendoorn. Foto: Museumnacht010

Laatst gewijzigd: 2024-02-28 14:54:09 · Gepubliceerd: 27 februari 2024 - 1441