1

Animatie van A tot Z

Holland Animation Film Festival laat alle vormen van animatie zien

Holland Animation Film Festival 2016 in Utrecht Nieuws door
Foto 1. Fragment uit 25 April, te zien op het Holland Animation Film Festival.

archief oud artikel 17 maart 2016 Cultuur Utrecht, Utrecht Animatiefilms, ze zijn er van grappig tot heel aangrijpend. Bevreemdend soms. Het Holland Animation Film Festival (HAFF) laat er van 16 tot 20 maart zo'n 400 de revue passeren in de Utrechtse bioscopen en theaters. De manier om het genre van haver tot gort te leren kennen.

HAFF neemt je bij de hand

Holland Animation Film Festival maakt het kiezen lastig voor de animatieleek. Maar gelukkig is er een zestal routes, die bezoekers bij de hand nemen door de wereld van animatie. Volg de 'New Directions' en bekijk de nieuwste technieken. Is dat een stap te ver? Neem de Strips-route, ga naar de KunstStripBeurs en pik een stripanimatie mee. En dan is er nog het jaarlijkse thema 'Strijdbare films', een onderwerp wat je misschien niet verwacht bij animatie.

Strijd in een schijnbaar nonchalante verpakking

Als we denken aan animatiefilms schieten de beelden van vrolijke tekeningen door ons hoofd en grappige films voor het hele gezin. Maar met het thema 'Strijd' laat het HAFF zien dat animatie wel degelijk een rauw randje kan hebben. Sterker nog, animatie dient regelmatig als propaganda en als bedekte vorm van kritiek uiten. Tijdens het festival beleeft de animatiefilm 25 April haar première. Een voorbeeld van strijd in animatie; de film gaat over de Nieuw-Zeelandse strijd in Gallipoli, Turkije, tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Bekijk de trailer:

HAFF voor kinderen

En natuurlijk zijn ook de vrolijke animaties onderdeel van HAFF. Kinderen genieten met hun eigen route 'HAFF Kids', van een programma met acht shortfilms. En als extraatje draaien ook Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos, Reis naar het Noorden en de Pixarfilm Inside Out. Bekijk van deze laatste alvast de trailer:


Foto 2. Inside Out, een superleuke film voor de kinderen van Pixar.
Foto 3. Mirror.
Foto 4. Reis naar het Noorden.
Foto 5. HAFF voor kinderen! Holland Animation Film Festival, Fotografie: Nichon Glerum

Laatst gewijzigd: 2016-03-18 08:38:01 · Gepubliceerd: 17 maart 2016 - 383