Gigantische bizons op de Veluwe

Geniet van de Veluwe | Nieuws door

Aanschouw het grootste wild van Nederland op de Veluwe

1 april 2016 Natuur Otterlo, Gelderland Vanaf half april lopen er zeker vier wisenten op de Veluwe rond. Enorme beesten zijn het: een mannetje wordt zo'n achthonderd kilo! Duizenden jaren geleden leefden de grote bizons in Europa en nu zijn ze weer in de Hollandse wildernis te zien. Binnenkort kun je mee op excursie, om de indrukwekkende dieren met eigen ogen in het wild te zien.

Foto 1. De wisent is het grootste dier in de Nederlandse wildernis. Foto © Leo Linnartz.

Het grootste wild van Nederland

Het duurt nog even voor mensen op excursie kunnen om de wisenten te bekijken, maar vanaf half april lopen ze al op de Veluwe rond. Jan Wolleswinkel van Stichting Wisent op de Veluwe is enthousiast: "Vanaf half april worden er eerst vier wisenten - drie vrouwtjes en één mannetje - in een klein gebied losgelaten, een soort wenningsgebied. Om te kijken of het goed gaat met voedsel en om zo af te lezen of hun conditie goed blijft. Zo'n zes weken later krijgen ze een veel groter gebied en blijven we ze in de gaten houden om te kijken hoe ze het doen in alle seizoenen." Waarom zijn wisenten nou zo bijzonder? Jan: "Wisenten zijn Europese bizons die duizenden jaren geleden in Europa leefden. Ze waren bijna uitgestorven maar de laatste honderd jaar zijn er pogingen gedaan om ze te laten voortbestaan. En dat is aardig gelukt," vertelt Jan. "Sinds een paar jaar zijn ze weer in Nederland te zien en de Veluwe komt daar bij. Het zijn hele grote en zeer speciale dieren. Een stier kan wel achthonderd kilo worden, een heel indrukwekkend gezicht. Het is het grootste wild dat in Nederland te zien is."

Een spannende safari op de Veluwe

Het uitzetten van de bizons is een samenwerking tussen Stichting Wisent op de Veluwe, Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling. "We willen de Veluwe wat spannender maken als dagje uit en er kwam een gebied vrij van Staatsbosbeheer. De wisenten hebben veel ruimte nodig en maken het gebied wat diverser", aldus Jan. Je kunt voorlopig niet op eigen houtje de beesten bezoeken. "Het zijn geen varkens die op je af komen als je ze wat voer geeft. Eind mei gaan we excursies organiseren. We hopen op den duur wandelpaden in die gebieden aan te leggen, maar het eerste jaar zijn alleen begeleide excursies mogelijk. Natuurgidsen vertellen dan meer over het gebied en over de wisenten, als op een soort safari. De wisenten moeten naast de herten, reeën en wilde zwijnen bij de Big Four gaan horen. Een beetje à la de Big Five van Afrika."

Foto 2. Twee wisenten rusten uit op een heuvel in het wild. © Leo Linnartz.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:39:59 · Gepubliceerd: 2016-03-30 15:46:41 - 2138