Doe een dagje Groningen

Van monumentaal station tot kattencafé

Er gaat niets boven Groningen! Redactioneel door
Foto 1. De indrukwekkende hal van station Groningen. Foto: 'Groningen Railway Station, The Netherlands.'. Fotograaf: jemasmith. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

28 juli 2022 Toerisme Groningen, Groningen Een stad vol studenten, mooie winkels en gezellige koffie- en eettentjes. In Groningen is bijna alles op loopafstand. Maar welke route moet je nemen om als toerist de leukste dingen niet te missen? Wij zetten een mooie route voor je uit langs de leukste adresjes in Groningen. Hier ben je een hele dag zoet mee!

Omhoog kijken en lekker shoppen

STATION GRONINGEN - De route begint bij station Groningen. Als je het treinstation wilt verlaten, ga dan langs de piano door de klapdeuren en loop de prachtige aankomsthal in. In die hal verzamelden vroeger alle soorten klassen zich om met de trein te reizen. Je ziet de ouderwetse bordjes met klassenaanduiding nog hangen. En kijk eens omhoog, naar het prachtige plafond! Het ziet er indrukwekkend uit. Het gotische station staat niets voor niets op de Rijksmonumentenlijst. Leuk weetje: je zou het niet zeggen, maar de ornamenten op het plafond zijn gemaakt van papier-maché.

HERESTRAAT - Loop over de brug langs het Groninger Museum naar het centrum - of stap er even binnen (is absoluut de moeite waard) en vervolg daarna je route. De Herestraat is dé winkelstraat van Groningen. Je vindt er grote modeketens en warenhuizen, maar ook kleine boetiekjes. De straat heeft talloze steegjes en verborgen koffietentjes die uitnodigen om te onderzoeken. Je komt er vast en zeker leuker winkels tegen, maar de allerleukste winkeltjes vind je op en nabij de Grote Markt.

SØSTRENE GRENE - Kennen we Søstrene Grene tegenwoordig wel, ooit zat het maar op een exclusief aantal locaties in Nederland. Je raadt het al: waaronder Groningen. Groningers vonden het stiekem best irritant dat het ineens zo landelijk populair werd. Zijn ze inmiddels wel overheen. Je vindt hier allerlei hebbedingetjes voor in en om het huis en originele cadeautjes. Voor vrienden, familie of gewoon als Gronings souvenirtje voor jezelf!

Klimmen en koffieleuten met katten

MARTINITOREN - Sorry, maar hier kunnen we niet omheen. Het is een beetje een cliché, maar - bij mooi weer - absoluut de moeite waard. Beklim de Martinitoren, maar alleen bij helder weer! Anders baal je als een stekker na de lange tocht en kom je bedrogen uit. Op de Grote Markt kun je bij de VVV een kaartje kopen voor maar een paar euro. Ook erg leuk om te doen als romantisch uitje. Dan kun je bovenaan samen van het uitzicht genieten.

KATTENCAFÉ OP Z'N KOP - Of je nu de toren hebt beklommen of niet, de volgende halte op je route is Kattencafé Op z'n Kop! Lekkere taartjes, goede koffie en allerlei andere lekkernijen op de kaart. Als bonus ligt er een kat op je schoot of loopt er eentje vlak langs je hoofd via een van de speciale sluiproutes. Er liggen overal speeltjes zodat je met ze kunt spelen en op de menukaart staan biografieën van alle schattige cafébewoners zodat je alles over ze te weten komt. Mr. Bojangles is de koning van het stel en ligt soms gewoon languit in het gangpad te snurken.

Betaalbare pizza en een potje poolen

PIZZERIA ITALIA - In een zijstraatje van de Herestraat vind je Pizzeria Italia. Hier geniet je van een pizza of pasta en een lekker glas wijn, voor een wel heel vriendelijke prijs. Het restaurant is in Groningen beroemd en berucht tegelijk. Erg geliefd onder studenten vanwege de lage prijzen, iets minder geliefd vanwege het niet zo scherpe bestek waardoor je pizza snijden soms een uitdaging is. Gelukkig hebben ze ook veel pasta's en salades - het menu is enorm - en is het een gezellige en voordelige plek om even na te kletsen en bij te komen van je belevenissen in de stad.

POOLCAFÉ STREETLIFE - De laatste halte op deze route is Poolcafé Streetlife in de Peperstraat. Een gezellige kroeg met leuke muziek, sportwedstrijden op de televisie en allerlei pooltafels waarop je je kunt uitleven. Gewoon iets drinken aan de bar of in de loungehoek kan ook. Het café ligt op loopafstand van de Grote Markt en het treinstation, dus je kunt na je dagje Groningen vanaf het poolcafé zo weer naar station Groningen lopen.

Ook interessant

Foto 2. De Martinitoren hoort bij een dagje Groningen. Foto: Rineke Kwant.
Foto 3. Koffie drinken en katten aaien in Kattencafé Op z'n Kop in de Oude Ebbingestraat. Foto: Kattencafé Op z'n Kop.

Laatst gewijzigd: 2022-07-28 17:16:26 · Gepubliceerd: 28 juli 2022 - 15738