Vier Bevrijdingsdag 5 mei op een bevrijdingsfestival!

Toffe bevrijdingsfestivals in elke provincie

Wat is er nog meer te doen op Bevrijdingsdag? Redactioneel door
Foto 1. Vier de vrijheid op een van de bevrijdingsfestivals! Foto: Sharik Derksen

archief oud artikel 1 mei 2022 Cultuur Landelijk Nederland is gelukkig een vrij land en dat vieren we uitbundig op 5 mei, met in elke provincie bevrijdingsfestivals. Wil je weten welk festival het dichts bij jou in de buurt is, of misschien juist elders in het land lekker feesten? DagjeWeg.NL heeft ze allemaal op een rij gezet. Geniet van gave optredens en ga lekker relaxen met je vrienden.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Met 14 festivals, ruim 200 optredens en meer dan een milljoen bezoekers zijn de bevrijdingsfestivals op 5 mei dé places to be. De programma's staan klaar, dus trommel je vrienden op en ga uit je dak op muziek van onder andere de Ambassadeurs van de Vrijheid 2022: Fresku, Suzan & Freek, Donnie en Duncan Laurence.

Amsterdam

In Amsterdam vier je feest in het Westerpark. Er zijn vier podia, dus keuze genoeg! Kom luisteren naar Anil Aras, Julien Simmons, Bandi, muziek uit de jaren '80 en '90 of hiphop. Het Oekraïne podium is een bijzondere plek om even stil te staan bij het heden, maar wel terwijl je luistert naar fraaie muziek van Oekraïense en Nederlandse artiesten. Er zijn foodtrucks en voor kinderen is er de Poppenkastenstraat.

Brabant

Het feestje in Brabant vindt weer plaats in Den Bosch. Hier klimmen onder andere My Baby, Muyayo Rif, Duncan Laurence en Donnie op het podium. Naast muziek is er nog veel meer te doen op het Familie Vrijheidsplein, dat open is tot 18:00 uur.

Den Haag

Dansen op het Malieveld! In Den Haag feest je met onder andere Blaudzun, Aliyah, Steffen Morrison en - jawel - Gruppo Sportivo. Kinderen vieren hun vrijheid op het Kinderplein. Er is een Festivalmarkt en je kunt naar lezingen, debatten, interviews, theater, workshops en stand-up comedy. Bijzonder is ook de bustour die start op het Vfonds Busplatform: een ritje door de stad, terwijl je luistert naar verhalen van vluchtelingen uit de Oekraïne.

Drenthe

Vier de vrijheid aan de mooie Baggelhuizerplas in Assen, met onder andere Kraantje Pappie, Van Dik Hout, Moonradio en The Real McCoy. Op het strand vermaakt de jeugd zich prima met een Freedom Breakdance Battle en hun eigen muziek. Welcome to the playground!

Flevoland

Op het bevrijdingsfestival in Almere spelen onder andere Rolf Sanchez, Antoon, XVTC en DJ Jeroen op podia die je vindt op de Esplenade en de Grote Markt. Wie houdt van zwoele Cubaanse klanken en meer jazzie muziek gaat naar het Belfort.

Friesland

In Fryslân wordt de vrijheid gevierd in hartje Leeuwarden. Hier treden onder andere Delore, De Baron en Timo de Jong op. Er is een Freedom Stage waar aandacht wordt besteed aan het belang van vrijheid, een dance stage en een kinderfestival. Dit jaar is Faske de Friese ambassadeur van het bevrijdingsfestival.

Gelderland

Waar kun je beter de vrijheid vieren dan in Wageningen, de stad waar in 1945 de vrede werd getekend? Hier is het hele centrum festivalterrein! Slenter door de straatjes langs de vijftien muziekpodia en de andere plekken waar wat te doen is. Ga voor pop, Dance of Heavy Metal, of ontdek onbekende parels. Wat dit festival extra bijzonder maakt is het Bevrijdingsdefilé: elk jaar trekken oud-strijders en veteranen door de stad, begeleid door muziekkorpsen en historische militaire voertuigen. Je kunt ze na afloop de hele middag ontmoeten in het Arboretum. Een mooie mengeling van vieren en herdenken.

Groningen

Met drie podia vol muziek wordt de drafbaan van het Stadspark in Groningen één groot feestterrein. Luister naar The Vices, Jadi D en Frenna. Moedig je local heroes aan. Of ga languit in het gras liggen in de Tuin voor de Vrijheid en geniet, terwijl de kinderen zich uitleven bij de kinderactiviteiten.

Haarlem

Kom naar het oudste stadsbos van Nederland voor Bevrijdingspop Haarlem. Hier ga je helemaal los bij Maan, Krezip, Rob Acda en Hang Youth. Op het Plein van de Vrijheid kun je tussen de muziek door de democratiequiz spelen en via VR ervaren hoe het leven in een vluchtelingenkamp is. Kom je met kinderen, dan is het Kinderfestival helemaal jullie ding.

Limburg

Het Limburgs Bevrijdingsfestival in Roermond vindt dit jaar voor het eerst niet in het centrum plaats, maar aan het water! Hier vind de twee muziekpodia en het Plein van de Vrijheid bij elkaar op één terrein. Dans mee op muziek van Adje, Hard2Get en Ikiga. Ga naar debatten en theater op het Plein van de Vrijheid, schuif aan bij de Vrijheidsmaaltijd en speeddate met een veteraan.

Overijssel

Dans in Park de Wezenlanden in Zwolle op de muziek van Meau, Snelle, Diggy Dex en Typhoon. Ook de avond kan niet meer stuk met optredens van Singlefeestje, Cloudsurfers en de Rave van Druiprek. Nieuw is de Kweekvijver, een hele area speciaal voor jongeren. Voor gezinnen is er veel te doen op de Familieweide.

Utrecht

In Park Transwijk in Utrecht blazen Fresku, My Baby, Karsu, Sevn Alias en WIES je omver met heerlijke tunes, harde rock en prettige deuntjes. Maar er is nog meer te zien en te doen, allemaal rond het thema vrijheid. Voor gezinnen is er een kinderfestival.

Zeeland

Zeeuwen vieren Bevrijdingsdag in Vlissingen. Door de hele binnenstad verspreid vind je plekken waar de vrijheid wordt gevierd. Het hoofdpodium staat in het Scheldekwartier op de Jan Weugkade, hier hoor je onder andere Alain Clark en Roxeanne Hazes. Wil je zien wie er aan de stoelpoten van Bløf en Racoon zaagt? Kom dan naar het Zeeland Podium.

Zuid-Holland

In Rotterdam vier je feest in Het Park, pal onder de Euromast. Rock mee met Jett Rebel of kom juist tot rust bij de rauwe, hartverwarmende soul van Nona. Ga helemaal los bij de house van DJ La Fuente en laat je meeslepen door de psychedelische ritmes en klanken van Islandman. Dat is pas een feestje!

Geen festivaltype? Kijk snel wat er nog meer te doen is op Bevrijdingsdag.
Foto 2. Uit je dak tijdens Bevrijdingsfestival Groningen. Foto: Florian von Besser

Laatst gewijzigd: 2022-05-02 10:10:31 · Gepubliceerd: 2019-04-30 14:53:55 - 3044