Nationaal Holocaust Museum opent met persoonlijke kunst

Het museum belicht de oorlog van verschillende kanten

Nationaal Holocaust Museum Nieuws door
Foto 1. Foto: Jeroen Krabbé, Westerbork – 6 juli 1943, 's morgens 4.30 uur. Gemengde technieken, 150 x 220 cm, 2010.

archief oud artikel 14 mei 2016 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Een beetje een gek idee, maar het is toch echt waar: het Nationaal Holocaust Museum is het allereerste Holocaust museum van Nederland. Het museum opent op maandag 16 mei met de tentoonstelling De ondergang van Abraham Reiss, met schilderijen van Jeroen Krabbé. Zijn grootvader stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Sobibor en was de inspiratiebron voor de tentoonstelling. Het museum is nog niet helemaal klaar: het wordt tot en met 2018 nog uitgebreid.

Vernietigingskamp Sobibor in beeld

Vernietigingskamp Sobibor speelt een grote rol in de opening van het Nationaal Holocaust Museum. Het museum kiest er heel bewust voor om het hele verhaal te vertellen: hoe worden gewone mensen daders en hoe overleef je een vernietigingskamp? In het Nationaal Holocaust Museum wordt lijden in beeld gebracht door schilderijen, maquettes en verschillende verhalen over Sobibor. Het museum huist in de vroegere Hervormde Kweekschool, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om joodse kinderen te helpen ontsnappen.

De ondergang van Abraham Reiss

In negen schilderijen vertelt Jeroen Krabbé het levensverhaal van zijn opa: Abraham Reiss. Reiss werd op 9 juli 1943 in Sobibor vermoord. Krabbé raadpleegde het familiearchief om te kunnen schilderen over zijn opa, die hij nooit gekend heeft. Hij vond een privécollectie van brieven, foto's en persoonlijke spullen in een koffer onder het bed van zijn moeder Margreet Reiss. Een aantal van deze spullen is te zien in het Nationaal Holocaust Museum. Tijdens de expositie is ook een film te zien over Krabbé, zijn zoektocht en de totstandkoming van de schilderijen.

Sobibor door de ogen van Schelvis

In het Nationaal Holocaust Museum is ook de maquette van Jules Schelvis te zien, een model van de gaskamers en een plattegrond. Een medewerker vertelt: "Dit is een weergave op schaal, een maquette van hoe het kamp er toen uitzag. Dit is de maquette die hij zelf maakte: hij voegde er onlangs zelfs nog iets aan toe." Archeologen stelden vast dat een klein onderdeel van het kamp op een iets andere plek lag. Schelvis paste de maquette zelf nog aan. Hij stierf 3 april 2016, op 95-jarige leeftijd. Jules Schelvis werd op 1 juni 1943 met zijn vrouw Rachel met duizenden anderen vanuit Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor overgebracht. Hij overleefde in totaal zeven concentratie- en vernietigingskampen.

Met één kaartje heb je toegang tot alle onderdelen van het Joods Cultureel Kwartier. Het Nationaal Holocaust Museum en de Hollandsche Schouwburg vormen samen met het Joods Historisch Museum, JHM Kindermuseum en de Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier.
Foto 2. Jeroen Krabbé dook in het familiearchief van zijn moeder om zijn schilderijen te kunnen maken. Foto: © Hans de Bruijn.
Foto 3. De vroegere Hervormde Kweekschool speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog. Foto: Nationaal Holocaust Museum © Luuk Kramer.

Laatst gewijzigd: 2016-05-14 21:55:58 · Gepubliceerd: 2016-05-12 17:18:35 - 2407