1

Dansen en drinken als Jeroen Bosch

Op 4 en 5 juni gaat Den Bosch terug naar de middeleeuwen.

Bezoek het festival De Wereld van Bosch Nieuws door
Foto 1. De Wereld van Jeroen Bosch. Foto: Jheronimus Bosch 500

archief oud artikel 4 juni 2016 Geschiedenis Den Bosch, Noord-Brabant Vijfhonderd jaar geleden leefde de beroemde schilder Jeroen Bosch. Maar wat zag deze begaafde kunstenaar om zich heen? Hoe zagen de dagelijkse taferelen eruit en welke muziek klonk er? Den Bosch gaat op 4 en 5 juni terug in de tijd met het middeleeuwse festival De Wereld Van Bosch.

Jheronimus Bosch razend populair

Jheronimus Bosch is vijfhonderd jaar na zijn dood razend populair. De grootste tentoonstelling van zijn werk in het Noordbrabants Museum trok een ongekend groot aantal bezoekers. Maar, het jaar rondom zijn 500e sterfdag is nog niet ten einde. Er staan meer activiteiten op stapel rondom de kunstenaar. Zoals het festival De Wereld van Jeroen Bosch op 3 en 4 juni. Hier geen stilzwijgende schilderijen, maar levendige taferelen. Er klinkt muziek, gejoel van kinderen en het bier staat klaar. Rondom het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch lijkt het wel vijfhonderd jaar geleden!

Leuk weetje: zeventien Bossche vrouwen werkten twee jaar(!) aan de kostuums voor De Wereld van Jeroen Bosch.

Eten, drinken en middeleeuws vermaak

Het hele weekend zijn bezoekers van 12:00 uur tot 17:00 uur van harte welkom om in de wereld van Jeroen Bosch te stappen. Er spelen kinderen en er lopen overal mensen in laatmiddeleeuwse dracht over het Jeroen Boschplein. Jongleurs en narren weten het publiek op hun hand te krijgen en op verschillende podiums voeren theatergroepen kluchten op. En het blijft niet bij kijken! Bezoekers krijgen ook de smaak van het middeleeuwse eten te pakken. Er staan hapjes klaar om van te proeven en het middeleeuwse bier stroomt rijkelijk. Een levendig kijkje in het dagelijks leven waarin Jeroen Bosch zijn schilderijen vervaardigde.

Verder de geschiedenis in

Verder de geschiedenis in duiken? In het Jheronimus Bosch Art Center staan lezingen over Bosch, zijn stad en zijn tijd op het programma in het Groot Tuighuis (Bethaniestraat 4) is een expositie te zien over archeologische vondsten uit de tijd van Bosch. Voor wie de werken van Jeroen Bosch nog onbekend zijn: het Jheronimus Bosch Art Center heeft replica's van alle werken van de schilder, die het hele jaar door te zien zijn.

De Wereld van Jeroen Bosch werd in 2014 voor het eerst georganiseerd. Wanneer de volgende editie is, dat is nog niet bekend.

De stad van Bosch is de moeite waard om eens uitgebreid te verkennen. Bekijk alle uitjes in Den Bosch.
Foto 2. Vijfhonderd jaar terug in de tijdens tijdens De Wereld van Jeroen Bosch op 4 en 5 juni. Foto: Jheronimus Bosch 500

Laatst gewijzigd: 2016-06-04 16:22:17 · Gepubliceerd: 4 juni 2016 - 2211